用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應去或留?請俾點意見...
樓主: 雪~bb
go

應去或留?請俾點意見...   [複製鏈接]

樓主,祝你早日找岩學,可得闲2母子開開心心去玩下

恕我直言, 看過樓主之講述, 作為同是小一生家長的我並不覺得學校及小朋友有問題, 問題似乎在於家長對小朋友太早已有預設期望。 首先, 一個沒有受過任何操練的5/6歲小朋友, 寫字慢及字體差是正常不過的, 如果因為這樣而要每天受到家長責罵, 試問他如何能對學習有興趣呢?  成績差便是理所當然的事。  再者, 加上3小時枯燥無味的補習, 成績毫無寸進亦是意料之內。

既然原校沒有放棄小朋友, 為何仍要轉一間包容性強及家長派到會喊的學校呢?  包容與縱容有時只是一線之差, 如小朋友到小六時學術水平仍只有小三四水準的話, 相信家長唔會接受到掛?

我覺得要轉的是方法及家長心態而不是學校。 既然樓主已作出差不多最壞打算, 何不留在原校安心就讀, 一改以往之方法, 說不定小朋友仍可在高小時能趕進BAND 1之列。 小朋友的自信心多是由家長協助建立的, 他現時最需要的是家長的關懷、鼓勵、體諒與支持; 對小朋友寬容一點, 小朋友自然會快樂一點。

暑假即將來臨, 這亦正是修補親子關係的最佳時機。  建議多陪伴小朋友到各公園/沙灘泳池/博物館玩, 既可抒發身心又可拉近與小朋友間之距離, 亦可常到圖書館陪他一起看圖書以提升小朋友的語文能力。  相信樓主如能將成績放下, 耐心教導扶持小朋友的話, 明/後年將會有一張不一樣的成績表, 而且亦能令小朋友重投妳懷抱, 開開心心愉快地成長, 這亦是比任何事情都要重要的。

pandean    發表於 14-6-19 16:01

引用:恕我直言,+看過樓主之講述,+作為同是小一生

雪~bb 發表於 14-5-23 00:04
情況如下:
仔,現讀區內一線小一,校舍新,設備齊,派位好,硬件冇得彈.
我既情況完全相反, 區內2線學校, 自行1個鐘內做完功課, 考試都係好HEA咁溫習.
係學校好百厭, 好鍾意玩. 一樣有人叫我唔好轉, 過多2年睇定D.

一個小朋友話 "我好攰冇心機玩", 好嚴重, 一定要正視.
成績好唔好, 都不及喜歡學習和返學重要
小一只係起步, 就算成績唔好, 之後追到的大有人在.
不喜歡學習, 沒有生活動力, 影響可以很深.

另外, 2線學校並不代表他教得淺或功課少, 所以一定要問問讀緊既朋友真實情況.

回覆:應去或留?請俾點意見...

去穩間合適的學校。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:Obiepapa 的帖子

希望媽媽早曰穩返個寶貝仔

回覆:應去或留

同意,現在即取消所有補習。有些小朋友係補極都不會有進步的,只有對學習更反感。我囡囡正是這樣,我見朋友的也是,日補晚補,仍沒明顯進步。,我也是心急見囡囡成積退步,甘多人去補又比她試補下,自己又不想勞氣教。結果補了半年,成績全無起息,比老師批評,只有更討厭學習,無信心,而且成績沒進展。現在自己跟,成績少許進步。至於轉校,若沒違反孩子意願可一試,但要輔導轉校原因,不可令他覺得自己差才需要轉。

引用:情況如下:仔,現讀區內一線小一,校舍新,設備

原帖由 雪~bb 於 14-05-23 發表
情況如下:
仔,現讀區內一線小一,校舍新,設備齊,派位好,硬件冇得彈.
我女之前情況同你仔一樣,成績追唔上,一缐學校唔會理成績唔好嘅學生,佢嘅性格亦變得越來越退縮,乜都唔敢表達⋯⋯捱到三年班同佢轉左校,而家成績中等,返學開心,我同佢情緒都變得好左,壓力無咁大。細路仔心理可以健康發展係大前提,我好後悔無一早同佢轉(佢自己都覺得係)希望可以比少少參考你。

雪~bb  THX  發表於 14-5-29 21:44

天天在校那麼長時間, 讀哪間學校當然是關鍵, 當中功課量已經是最重要一樣, 天天用大量時間做功課, 那有時間溫習和提升自己? 而且即使樓主不責備小朋友的字體, 恐怕一線學校都不容許.

chun媽 發表於 14-5-24 14:49
我不知道樓主對學業的要求是否好高,我見樓主要求每天補課三小時,可知,樓主的要求,有時,做家長的,都要調節一 ...

就係唔高先想死我要求佢做晒功課同溫好D默書
每個月既評估我已經當睇唔到架啦
再降底就係由佢自生先滅架

kipapa 發表於 14-5-26 09:46
恕我直言, 看過樓主之講述, 作為同是小一生家長的我並不覺得學校及小朋友有問題, 問題似乎在於家長對小朋友 ...
我從冇要求字靚只係要寫啱,老師執字好嚴
連數字都要執,擦來擦去點會唔慢
我只係要佢認真D寫, 唔使擦黎擦去.
又唔使交左第2日又要重做/改正,
如果咁都高要求,我都冇野好講.
而且只係開學頭3個月係我教,
之後佢每日3小時補習,
只夠佢做功課同溫一陣間書
回家我冇再要佢做D咩,
我已經完全放手,
而家字體速度都好了很多.
但真係完住學唔到野咁
今個月英評估只有7分,
連填I (AM), YOU (ARE)都唔識
我都冇鬧佢,我唔知仲可以點降底要求.
呢間學校不是不好,但谷的太多了,
吸收唔到,好又有咩用.根本虛不受補.
例如我仔連基本文法都未學好,就要交50字英作
點交得出,咪又係我做.
原校點會放棄小朋友? 佢地根本不理,
又係叫我去補習,我話日日補3個鐘冇得再補啦.
果間家長派到會喊既學校,我去過觀課
校長帶我去睇每一班上堂
他記得好多學生名同學習問題
介紹學校有咩方法幫D學生
學生都有禮守規的,派位比同區差係事實.
但到時先算啦,轉心態你講得啱
我唔再諗"可能有日會變好"
直接俾間淺易D既佢讀等佢有返興趣
佢係得既2年會追上先再考慮向高發展吧
如果都係唔得都算了,預設期望我生個普通人,真係蠢都冇辦法了

natnatbaby 發表於 14-5-27 00:27
同意,現在即取消所有補習。有些小朋友係補極都不會有進步的,只有對學習更反感。我囡囡正是這樣,我見朋友 ...
下月開始只補兩個鍾算了家中有妹妹又地方細
其實好混亂好難控制
我教得仔又睇唔實個妹

我有朋友有類似情況。她為孩子轉二線學校 repeat 小一,所有事情從新出發,成績進步至中上上,自信心返哂來,學習態度大幅改善。

回覆:雪~bb 的帖子

你係咪住九龍,可考慮愛心私校, 15人—班。 http://aogmms.edu.hk/

雪~bb 發表於 14-5-29 21:44
我只係要佢認真D寫, 唔使擦黎擦去. ...

完全明白你感受!一線學校只會叫你去補習,唔會有任何支援。有時二三線學校反而會更加照顧學習有差異嘅學生,可能會對小朋友更好!
我當時同女女講:「唔係你唔夠好,亦唔係呢間學校唔好,只係唔適合你啫!
我同你揾左間適合你多d,會讀得開心d嘅學校,不過你都要繼續努力先得架!」
樓主,支持你!為仔仔選擇更合適嘅學校。

回覆:應去或留

我睇左之後第一個感覺係 你既小朋友好似唔太適合補習社形式?或者係個間?
因為有啲小朋友去補習社覺得係開party
好興奮 一齊傾計
如果佢好乖會自動自覺做功課既
就唔好去啲有惡老師既補習社
都係練習寫字階段 當然做得慢
唔好比人惡自己個寶貝
照你所形容黎睇 我覺得你小朋友好識諗
會唔會係佢自己想係屋企做功課多過去補習社呢?或者想對住父母?細細個鐘意痴父母嫁麻=]!
如果真係補習社唔岩佢 要搵啲有耐性又有愛心既私補老師先岩佢

轉校

雪~bb 發表於 14-5-29 21:44
我只係要佢認真D寫, 唔使擦黎擦去. ...
既然補習都唔得, 慳番唔使補.
轉攻體藝, 堤高自信.

回覆 雪~bb 的帖子

我見你話英文字唔識我完全諗起我個陣 我真係未適應到當時既返學模式
一上英文堂 老師全係英文教書
我老師見我好呆
用中文問我係唔係有野唔明唔識
我點頭
佢再問邊到唔識
我答...全部xD

其實每個小朋友都有佢"開腦"既時間
差在遲定早

我身邊有好多例子 小學成績好差 初中成績都好差 高中開始發力
依家讀緊大學
當然前題一定要入到好學校先啦

引用:Quote:kipapa+發表於+14-5-26+09:46+恕我直

‹ 上一主題|下一主題