用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 次次考試溫書都要開火
go

次次考試溫書都要開火 [複製鏈接]

而家都唔知邊個讀書,佢哋一d都唔緊張,我去送個細返學,叫佢响我返來之前做好我比佢既練習,結果返到來只做左小小,到去接個細放學,叫佢做到埋頭先未做到完既練習,話如果做唔晒就掉左佢最鐘意既筆袋,結果又係做唔晒,結果開火,沒收佢個筆袋

王家爸爸    發表於 14-5-26 15:25
   1    0    0    0

幾年班呀?

引用:幾年班呀?

原帖由 Yanamami 於 14-05-22 發表
幾年班呀?
三年班

引用:而家都唔知邊個讀書,佢哋一d都唔緊張,我

原帖由 ckgoody 於 14-05-22 發表
而家都唔知邊個讀書,佢哋一d都唔緊張,我去送個細返學,叫佢响我返來之前做好我比佢既練習,結果返到來只 ...
是否太多練習做了?

引用:Quote:原帖由+ckgoody+於+14-05-22+發表而

原帖由 hadwinboy 於 14-05-22 發表
是否太多練習做了?
如果我坐响佢隔離,佢只要20分鐘就就完,我唔睇住佢,比60分鐘都做唔晒

二十鐘唔心散都好好用。我坐佢旁邊,提亞囡覆數,越覆越錯,靈魂唔知去咗邊樹,火都嚟埋。

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+14-05-22+發表

原帖由 ckgoody 於 14-05-22 發表
如果我坐响佢隔離,佢只要20分鐘就就完,我唔睇住佢,比60分鐘都做唔晒

...
如果他做完,會不會有獎勵,或准許他自由地做他喜歡的事情?還是做完後,有另一本練習等緊他?我發現我個仔如一早向他講定做完呢幾份後可以追他最喜歡的偵探小說或給他玩電話等等,他會10分鐘內做完。但如我一本接一本的給他做,到第二本時他會放慢手腳開始心散。

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+14-05-22+發表

不如唔好做練習. 反正日常功課都夠多.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:次次考試溫書都要開火

我仔都係咁架,叫佢做一定拖慢黎做,睇住佢做都仲好d,擰轉面一陣轉頭再望佢可以係到玩緊擦膠!

我發覺佢喺屋企係完全心散,唔好話温習做練習啦,連功課都做到好夜。 最後送左佢去補習社,去到人家地方佢就唔敢亂黎啦,而家夜晚返到屋企起碼做哂功課温埋默書先,唔駛我勞氣。

當然啦,個個小朋友唔同,唔係個個去補習社都ok,不過對我仔黎講可行囉 。

6月就考試,叫阿囡溫書都搞到好煩,坐係度兩眼放光,神遊……皇帝唔急太監急

shirleyfcl 發表於 14-5-22 21:43
二十鐘唔心散都好好用。我坐佢旁邊,提亞囡覆數,越覆越錯,靈魂唔知去咗邊樹,火都嚟埋。 ...
一般小朋友的集中力只有約三十分鐘左右。

王家爸爸 發表於 14-5-26 15:27
一般小朋友的集中力只有約三十分鐘左右。
唔會, 只睇佢鐘唔鐘意, 如果叫佢睇自己揀既書, 佢可以坐一個鐘唔郁, 如果叫佢畫畫, 你仲可以有一個下午清靜添。只要唔好叫佢溫書同練琴就得。

JJDBB  我囡坐半日睇佢自己喜歡的小說,1 d問題都冇!  發表於 14-5-26 18:58

little_yolky 發表於 14-5-26 16:31
唔會, 只睇佢鐘唔鐘意, 如果叫佢睇自己揀既書, 佢可以坐一個鐘唔郁, 如果叫佢畫畫, 你仲可以有一個下午清靜 ...
如果睇自己揀既書可以坐定定,那麼應該讓他自己揀書,睇完問他本書講什麼,或要他寫閱讀報告。

王家爸爸 發表於 14-5-26 16:43
如果睇自己揀既書可以坐定定,那麼應該讓他自己揀書,睇完問他本書講什麼,或要他寫閱讀報告。  ...
你好衰, 人哋好哋哋睇書要人做閱讀報告。

問題係, 教科書唔願睇, 佢睇幾多課外書, 考試都唔會100分架, 要溫書架

JJDBB  我自己覺得,多知識既小朋友,好少會拎full mark 。  發表於 14-5-26 19:00

little_yolky 發表於 14-5-26 16:47
你好衰, 人哋好哋哋睇書要人做閱讀報告。

問題係, 教科書唔願睇, 佢睇幾多課外書, 考試都唔會100分架,  ...
這點有少少似我的大仔,他是一個超級書蟲和電影迷,我要他睇完書或電影後講低或寫低內容和感受。

I'd be worried , if they worry too much at this age.

我覺得時間緊迫一定出火,所以我會叫佢提早溫!

回覆:JJDBB 的帖子

我剛扯完火

‹ 上一主題|下一主題