用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 羊癎症引至發展遲緩
樓主: DollyCC
go

羊癎症引至發展遲緩 [複製鏈接]

回覆:tissue0522 的帖子

想問下 ACTH 是甚麼來的?屯門醫院冇講過有這個做,有冇多d資料?謝謝!

回覆:Jessicatat 的帖子

ACTH 係一隻用來醫抽筋的類固醇!

回覆:shuna 的帖子

我想問你囡囡係食邊隻藥控制到抽筋,因為我囝囝的情況同你囡囡好相似,因現在食緊的抽筋藥都未完全控制到抽筋

回覆 Ckting 的帖子

請問你囡囡幾大?食緊咩葯? 我囡21個月大,有腦癇、發展遲緩及自閉症, 仲係講bb話, 言語及大小肌都不合格 ,在1歲時第一次抽筋,但check哂所有野,冇事,到現在葯物仍控制唔到佢抽筋,佢食緊三種葯,1.keppra 2.carbamazepine 3.phenobarbital.

回覆:yufy 的帖子

我囝囝27個月大了,同你囡囡情差唔多,但就應該無自閉。
佢暫時食緊epilim, 抽筋減少了但未完全停止到,所以星期一開始入院再加藥,新藥食咗兩日但未有明顯減少要再觀察

1)因我囡評估左得13個月的能力,所以我幫佢報請左密集式訓練班,但冇位,要等,另外,亦排左S位,請問你現時有沒有比佢返學或上緊訓練班
2)你囝囝是否一直食epilim這種葯未轉過
3)我囡平均每個月抽筋次數大約7-8次,你囝囝有冇咁多, 另外,你會在咩情況下才call白車送囝囝入院
4)我每次同囡囡出街都好驚佢抽筋,因為佢抽唔停的話,醫生有比塞肛葯比我,我要幫佢塞肛

回覆:DollyCC 的帖子

講番我囡情況而家新陳代謝驗到係代謝病,要食生酮餐,而epilim開始減藥。生酮餐後照左一次腦電圖,腦電波正常番。個人醒左,說話多左,開始有句子,雖然咬字唔準,但明顯明白好多。大小肌亦進步當中,大家加油。

回覆:yufy 的帖子

1. 我都打算幫佢報密集式訓練,但都係無位,亦都幫佢報咗S位,輪候當中
2. 佢由去年12月開始一直都係食epilim, 每三星期返醫院覆診調整藥量,但抽筋的次數有減少但未去到醫生滿意的程度,所以上星期一開始就加埋
Vigabatrin 俾佢,但次數無明顯減少
聽日會將Vigabatrin 的藥量加到去佢現時可接受的最高,再觀察三天,如果都未有改善就會考慮打ACTH 或口服的類固醇
3. 我個仔同DollyCC 囡囡的情況類似,醫生話係嬰兒抽筋, 每小時都會抽, 可以有7,8次咁多, 如果佢攰狀態唔好可能會更多, 抽筋的動作似點頭+手向前擺

希望Vigabatrin 真係可以幫到佢,因為類固醇的副作用太恐怖,我實在唔想佢食, 但大前題係改善到抽筋的問題😭😭😭

其實我囝囝抽筋的情況同你囡囡好類似,
但我無問醫生有沒有check 過代謝病
我想問你係咪都係返政府醫院跟進治療?
醫生有無講你囡囡係屬於邊類抽筋?

回覆:Ckting 的帖子

我地抽筋有3種
1。失神,好似眼瞓禁反1,2 秒眼。
2。人醒喊,但手腳硬,喊聲有,但好似喊唔出大聲
3。個人呆左幾秒,好似點穴禁,最嚴重個次5分鐘,我地入急症

初時食tegretol,食左1年無好轉,睇私家驗血話控制唔到轉食epilim.食左epilum就無再發。我以為攪惦無理。係政府腦科醫生問我有無睇過新陳代謝轉介我睇。

不過我知小朋友抽筋如果試好多隻藥都控制唔到,可試生酮餐。

引用:講番我囡情況而家新陳代謝驗到係代謝病,要

原帖由 DollyCC 於 16-05-28 發表
講番我囡情況而家新陳代謝驗到係代謝病,要食生酮餐,而epilim開始減藥。生酮餐後照左一次腦電圖,腦電波正 ...
我想問問生酮餐係咪即係ketogenic diet?
我上網睇話對有抽筋的小朋友效果頗明顯
係咪醫生建議你哋用呢個方法?
係唔係好難實行?

請問你個小朋友在那間醫院覆診?

引用:回覆+Ckting+的帖子 請問你個小朋友在那間

原帖由 yufy 於 16-05-31 發表

請問你個小朋友在那間醫院覆診?
聯合醫院

回覆:Ckting 的帖子

係ketogenic diet.要90%油,以我小朋友4歲,一日唔可以食多過10g carbohyrate, 由於菜都有carbo,所以其實全介粥粉麵飯,麵包,糖。
食物:菜,肉可以食,但煮法要留意,醬汁,蠔油唔得,其實只可用鼓油,雞粉,油煮。初初係煩d, 主要出街要帶野食。

同落勁多油,一餐30ml到

我係醫生叫我地食生酮餐既,開始時要入院幾日,所以不可自己亂試

‹ 上一主題|下一主題