用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 羊癎症引至發展遲緩
go

羊癎症引至發展遲緩 [複製鏈接]

囡囡2歲,整體發展遲緩9個月,講野bb話,音唔多,行路成日跌,小肌唔合格,排緊s 位。近日發現有時玩玩下會反一秒白眼,好似斷線,1秒後繼續玩。睇左兒科做腦電波,發現前額有羊癎症狀。有無媽媽有類似情況?日常除避免看閃光,仲有咩要注意?治療方法又係點?

8    0    0    0

我諗都系要查出原因先好,抽筋真系會壞腦,我個B衣加就黎3歲,連我都唔認得

抽親筋都話放電架喇!我個開頭米又話系,後來又否定,搞到抽壞腦。

回覆 DollyCC 的帖子

醫生有無比腦[size=13.333333969116211px]癎藥?我女兒都是腦有抽筋電波,她不是那種發作性的抽筋,之前發燒就試過一兩秒點頭.不過退燒就沒有了,但還是要吃藥.最好看看腦的什麼地方放電同能否找到放電的原因.

回覆:羊癎症引至發展遲緩

我仔仔都係腦癇,佢由4個月到依家4歲,都未控制到,佢未試講野,大肌小肌都唔叻

我個仔發展遲緩. 細細個時乜都慢. 口水長流, 大小肌都唔得. 做咗幾個髗胝骨治療好啲, 還有facialalign 都有顯注進步, 後又轉咗另一個原是骨科外科醫生, 因已轉做bio dynamic 因自己個仔出世時100%大頭, 嚈重腦積水問題, 勁遲援, 固自學其它方法幫囝囝. 現已長大入讀正規大學. 再加用精油. 進步良好. 現已5歲半. 表達能力好. 現係差在學習仍然慢.
唔選擇西藥的媽媽 facebook page

回覆 yoyoslam 的帖子

請問可否再詳細講講你點樣搞好仔仔情況呢?因我仔仔現時差不多三歲,情況同你仔仔細時好相似。

回覆:yoyoslam 的帖子

可唔可以講下咩叫:
1。髗胝骨治療
2。facialalign
3。精油?咩精油點用?

我地照左磁力共振話腦結構無事,只是小兒羊癎,可以食藥控制,排緊期見兒科

回覆:catest 的帖子

點搵放電原因?睇咩醫生?睇左2個兒科都叫我番政府跟

我覺得政府醫生跟最好的,儀器多,亦最經濟。腦[size=13.333333969116211px]癎有些是原發,有些是腦外傷或神經問題引致,有些是遺傳問題。[size=15.555556297302246px]醫生有無同[size=15.555556297302246px]囡囡排照MRI,24小時腦電圖,抽血驗代謝病和遺傳科?  雖然發展遲緩很多時候都未能找到原因,但多些檢查和資料,起碼知道腦部那裡出問題,也許可以幫助小朋友。你的[size=15.555556297302246px]囡囡抽筋時只是一兩秒的嗎?食緊邊隻抽筋藥?

未食藥呀,私家比左醫生紙我去政府排早d個期,仲等緊電話,如無電話要到8月尾先覆。

如果你發現她多左抽筋,就帶她入急症室,或者你試下打電話去兒科,話阿女抽筋都幾密wor, 看他會都早些給期妳.實際上小朋友放電情形如何,照EEG是最重要的.成日抽很影響腦部發展的,當然越早看到越好,到時到妳又要排隊照EEG先落藥.如果你只給了一封轉介信,可試試多找一個醫生寫多封信,有機會會比快d期妳.當然都視乎封信點寫和醫院D醫生.

請問可以詳細講下你幫仔仔嗎?因我女而家都有食抽筋藥,現在2歲半什麼都唔識,發展勁慢。。。。。

5 yrs old , full breastfeeding until 23 mths w/o formula, no vaccine
Delay development
鼻敏感 since 3 mths old, never took medicine
Given him remedy, until around 3 yrs old, applied essential oil in 4 days n facial alignment Doctor Once treatment. Fully recovered.
Speech delay -3歲時勉強講到一句三個字
現在小肌差啲啲  跟同齡
大肌 ok, 跟同齡
Good temper
Easy going person
Cranio therapy a bit help
Facial alignment , quite work
Bio dynamic commend may be 卵子和精子受精時出現問題 caused delay
Applied essential oil n supplement -
口肌唔得 勁流口水 now improved a lot 個口合唔埋

細時食嘢會捒
Now 會少少嘗試 哦原來也不錯 也會吃多啲
會表達夠喇 唔貪心 或自私 肯分享
MRI , blood test all done are normal
Not related to congenital issue

Not very well in speech in last year
Not really understand what we r talking about a mth ago
Very clear n good interaction recently
Just knowledge about "upper" " down"
color - the sequence he recognise , Orange , black, yellow, red, blue, green, pink , suddenly teacher found him recognise light blue n dark blue (unexpected by a teacher as she have not told)
Recognise In between food which is cold, has not cooked n warm n well cooked.

整體學嘢是較慢

Keep asking us questions
Toilet training is challenging
He will inform us when he want go to toilet when he was around 3 until one day my last helper told him she has gone home then he all failure so we get him diaper until last Dec. I gave him a 3 days training programme, much better after 3 days. But sometimes remain failure several times a day, can be quit diaper 3 mths ago at day
Quit diaper at night 2 mths ago
Now sometimes will poopoo a bit at underwear late telling us

佢細啲時聽唔明家姐指示(當玩的時候)佢好內疚好驚 (佢表情讓我知道)我解釋佢知怎樣做 佢即刻反應 「做」我明佢好想跟家姐玩 但有困難

我嬲和鬧佢會好驚會話 唔好嬲呀!
突然攬住我話好鐘意我

老師評語, 今年進步好多, 學習態度好好.

做家長的我, 睇到如小朋友個腦發展未得, 係好難做訓綀做到效果, 也曾問過針灸, 但個醫師講我個仔唔得因會喊到拆天, 同埋當時問過私人言語治療多唔多小朋友做針灸, 她說都多 但講緊要成年才有成效. 自從做咗適當治療和精油後, 再繼續做訓綀就事半功倍了. 我個囝之前申請E位, 但後來經學前的導師評估後, 建議S位較理想, 都唔理得咁多, 揾社工排過S位, 幸好排到同區. 感恩大家也不用再勞累. 對小朋友來講辛苦的. 仲有一年時間追 多啲時間做手工(訓綀小手肌的機會和前庭 ,透過手指的郁動) , 睇書或遊戲.

夠詳細未?
唔選擇西藥的媽媽 facebook page

引用:我個仔發展遲緩.+細細個時乜都慢.+口水長流

原帖由 yoyoslam 於 14-06-08 發表
我個仔發展遲緩. 細細個時乜都慢. 口水長流, 大小肌都唔得. 做咗幾個髗胝骨治療好啲, 還有facialalign 都有 ...
請問邊位醫生?

前幾日第一次抽筋,之前只是失神1,2秒。今次成個定格,好似點穴禁,叫無反應,眼是張開,等左一陣口水湧出。5分鐘到正常番。我地入急症,攞曬私家報告,而家抽血,驗尿,再照EEG.

請問你小朋友有有照過MRI or CT? 有冇異樣?

唔該晒!請問邊隻精油?有冇名?係邊買?thanks!

我個女是發燒疑似抽筋入院,照左EEG話有抽筋電波,然後第二次一邊落藥一邊照EEG,發現有改善,就開藥,再試左兩日藥,照多次先出到院.但我女女都不是典型的抽筋,有時我地看都未必看到.現在食左藥,好似好左D,但仍有一些我地同醫生都不知是否抽筋的問題...腦癇和神經發展有問題好複雜,我們看醫生都比不到清楚D 的講法我們.現在要等驗基因.唉.我都打算再找私家醫生問下意見.

私家究竟睇咩科,兒科好似唔識。腦科同腦神經科一唔一樣?

‹ 上一主題|下一主題