用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只有十五分,搬去邊?
go

只有十五分,搬去邊? [複製鏈接]

只有十五分,私校直資一定考,但不想在新界派位大抽獎,打算搬屋…咁搬去邊?大家話,要搬當然係選九龍城搏喇沙,咁乙二,乙三可以填乜?

9    0    0    0

灣仔或港島西

回覆:Bbpig2014 的帖子

新界好多20分都要抽
難過市區
因為新組織家庭多數在新界,當然因為新界樓易上車之故
反而市區人口老化
更好抽

回覆:nillnill 的帖子

新界有跨境因素

回覆:edpo 的帖子

之前聽教育專家講,其實沙田區唔錯。哩區D小學辦得唔錯,而中學又多英文中學。41固然好,但競爭好大,一個唔覺意,可以派咗去黃大仙。港島D樓又貴又細喎

當然係灣仔, 學校好, 適齡人口相對少

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edb.gov.hk/attachment ... ssion/13rept_tc.pdf
睇下最後D表, 自己計下數

回覆:只有十五分,搬去邊?

十二!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

TUEN MUN AND MA ON SHAN ARE NOT BAD

新界: 大圍, 沙田 (88, 91)
九龍: 油尖旺 (31, 32)
港島: 中西區 (11)

12同41唔係唔好, 但係結果係天與地, 自己諗下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:只有十五分,搬去邊?

15分邊區的熱門學校自行都機會微,入直資和私小同住係邊無關,如一心諗住大抽獎搬去啲學校平均少少的網 eg 11

hkpapa852 發表於 14-5-22 11:36
32都天地

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 14-5-22 11:36
其實邊係天地丫, 12網, 你唔擺MARYMOUNT ST JO華仁, 幾乎間間都直入(幾乎), 聖雅各軒官上下聖方濟各聖保祿, 間間都大機會, 派到都笑晒丫(睇返舊年POST 軒下ST PAUL都有第2入, 即第一收晒), 不過個個都唔搏唔甘心, 到你將呢幾間擺第2又未必輪到你啦, 所以至攪到地之嘛

我都係覺得12網好正

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-5-22+11:36+新

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-23 發表
其實邊係天地丫, 12網, 你唔擺MARYMOUNT ST JO華仁, 幾乎間間都直入(幾乎), 聖雅各軒官上下聖方濟各聖保祿, ...
我打算搬去港島,若14,16網比較,哪個較好?
另外,12網聖方濟各是band 1嗎?

‹ 上一主題|下一主題