用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 Victoria K2 Vs St Catherine K1
go

Victoria K2 Vs St Catherine K1

小女(11月B)現正讀緊HG Victoria K1, 九月升K2. 但剛收到St Catherine 九月升K1的offer. 小女現在讀得很開心, 但怕升小學未必有好學校收, 而讀後一年可做超大B, 當然最想入到的小學係女拔. 希望各資深家長可給我中肯意見, 萬分感激!!

回覆:danielkate 的帖子

是call waiting嗎?

回覆:TeriAnla 的帖子

是的、要星期六去register

入DG 係睇family background 多過幼稚園

danielkate 發表於 14-5-21 22:35
小女(11月B)現正讀緊HG Victoria K1, 九月升K2. 但剛收到St Catherine 九月升K1的offer. 小女現在讀得很開 ...
入DG 係睇family background 多過幼稚園

danielkate 發表於 14-5-21 22:35
小女(11月B)現正讀緊HG Victoria K1, 九月升K2. 但剛收到St Catherine 九月升K1的offer. 小女現在讀得很開 ...
我覺得孩子讀得開心係最緊要,況且維記又唔係唔好。
另外,你CHECK清楚心儀小學有無年齡限制。據報,有些名小,是不接受超大B的。

我覺得DG不是看背景,還是看學生本身能力的。

有兩位朋友,一位任職政府高層(月入6位數字),舊生,都入唔到。另一位,普通中產家庭。仔入DB,女入DG,我覺得,係小朋友的能力,同家長的付出;遠緊要過邊間幼稚園。

當然,我不會天真到覺得背景無影響。但,不是唯一囉。

小小意見,希望幫到你。

cpc608  I agree - as an old girl.  發表於 14-10-18 03:41

小一收學生是一個package咁睇, 各校有自己selection criteria, 讀邊間幼稚園是package中一項但比重不高,但實際上係--你估佢唔到……揀間啱小朋友嘅罷啦

回覆:Victoria K2 Vs St Catherine K1

多謝晒各家長意見. 都係一般無知家長心態, 今朝都係註冊左先算. 但都想知 St Catherine有乜野好? 點解DG好似真係收最多st catherine嫁呢?

SC每年出品咁多學生,計百份比唔算特别高,當中不少阿哥家姐在DB/DG讀緊,有阿爸阿媽係old boy/old girl,亦有本身非常適合該兩校“selection criteria" 的學生, SC是好學校, 但並不是因為讀SC所以收. DG application連在家中排第幾都要知, 就知佢考慮好多嘢. DG較喜歡fighter型學生, 其它因素不計的話, 乖乖女不是佢杯茶, 這是我的經驗之談.

回覆:Victoria K2 Vs St Catherine K1

想問英粵班是否沒有普通話學的呢? 網頁上真的未有資料提及. 另外 SC課程是否一般教深一年呢? academic, 自律性和品德那方面較好呢?

英粤班有普通話但不是每天, 課程偏深, 且愈來愈深, 比Victoria 及學券幼稚園深頗多, 有是否一年好難衡量因幼稚園冇教科書, 亦不知道課程鋼要.

MGPAPA 發表於 14-5-26 11:38
英粤班有普通話但不是每天, 課程偏深, 且愈來愈深, 比Victoria 及學券幼稚園深頗多, 有是否一年好難衡量因 ...
想問下ST CAT K2 同K3 既中英數大概會教到咩程度呢?
例如K3 會唔會已經教緊 7+8, 15+7, 20-8 呢D小一先教既數學呢?

St Cat 係好好,但維記都好有水準,尤其維記上到K3會train reading, K3個課程整體好好,相反St Cat K1 課程相當淺 (要去到K2先加強), 個人認為可以留在維記,寧願K3時再決定repeat與否,因為在維記repeat K3 得益多過在St Cat repeat K1.

引用:Quote:MGPAPA+發表於+14-5-26+11:38+英粤班

原帖由 happymama2007 於 14-07-19 發表
想問下ST CAT K2 同K3 既中英數大概會教到咩程度呢?
例如K3 會唔會已經教緊 7+8, 15+7, 20-8 呢D小一先教既 ...
會,去到學期尾會教埋63+14, 73+25等等,一題數學分別要做橫式和直算式,只是沒有涉及進位數!要跟格式做,好似小學咁

引用:St+Cat+係好好,但維記都好有水準,尤其維

原帖由 Bbpig2014 於 14-07-19 發表
St Cat 係好好,但維記都好有水準,尤其維記上到K3會train reading, K3個課程整體好好,相反St Cat K1 課程 ...
如果只是想轉做超大B,可否在維記repeat ?

cpc608  但常想:同校repeat會有挫敗感嗎   發表於 14-10-18 03:44

回覆 穎子 的帖子

唔該晒
咁8加7 要進位呢d會教嗎?
同埋係咪K2先開始寫字?

回覆:happymama2007 的帖子

8+7呢類個位進位k2就教喇,因為k3 interview好多學校都會問架, k1都有寫字功課不過好簡單