用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 補數研補到咁
go

補數研補到咁

哎呀,真係好心up, 小朋友補了so-in 一年,最高 7x
有時 6x, 今次仲 5 x , 個個都話so-in 好, 點解我唔覺,
定係真係好睇老c  唉...................!!!!真係好驚 可能真係唔岩我女,
我真係接受唔到呢個分數.有補習都咁!!
係咪要轉另一間 ? 有冇好介紹 ?

回覆:補數研補到咁

老師都有關係的……但,

先問自已,小朋友是不是每次上 都當工事、上完的家課是不是盡量做,交得就交,交吾到就算,冇認真看待!家長則放唒手,以為有補習就吾需要理!

那去边補都冇用,只是浪費時間……

妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 14-5-21 18:35
老師都有關係的……但,

先問自已,小朋友是不是每次上 都當工事、上完的家課是不是盡量做,交得就交,交 ...

絕對不是,  佢日日做一份工作paper, 計時, 交足功課,  不過佢是心散的. 我要返工,  跟等得好足, 你都5信喇~~ 所以先依靠補習姐,  我不是要佢 9x, 100 分,但不是咁差掛 !   其實好多家長要反工,  好多都是放給補習班跟架喇~ 有問題嗎 ?

請問你在哪問數研補?小朋友幾年級?

ICbaby  問來做咩 ? 你小朋友都是補 呢間?  發表於 14-5-22 14:58

ICbaby
問來做咩 ? 你小朋友補呢間?
發表於 2 小時前因我剛報咗暑期先鋒班,見你的貼好驚羅

去補習都要確定補習功課係佢地做架.. 我果時問女駛唔駛補習, 佢話唔駛啦, 佢D同學成日返黎派補習功課, 佢話日日係學校都做公文架, 我仔都有咁情況出現

lucial 發表於 14-5-22 17:13
ICbaby
問來做咩 ? 你小朋友補呢間?

I SEE, 其實我 唔想講那區是唔想對老c有影響.  是新界區
你放心,  亞女同學仔好多都讀so in 的, 有好多都讀得 5錯,  9x , 8x 分 所以我先報讀
但可能都好睇個人專5 專心, 我女是勁5專心個d.... 佢p3, 所以好擔心....
你比佢try try...

ICbaby, 以下是少少分享:

我小朋友由K2下學期至升小一前的暑假都有在數研上數學班, 記得當時是他自己要求上數學班的, 因他讀的是國際學校的幼稚園, 而當時他對數學的興趣, 是學校未能滿足他的
直至升小一前, 老師跟我說他的進度大約已到P.2上學期, 我當時有些擔心, 怕他上小學後因課程已學過而變得不專心, 加上知道本地小學課程緊湊, 既然不怕他數學科跟不上, 就索性暫停上數學班.

我本身也是一個working mom, 我對小朋友參加課餘班的心態是把原本屬於我的工作outsource給相關人士, 因時間真的有限. 但孩子始終是自己的, 加上我付了錢, 我都著緊我所付的有否貨不對辦, 所以我對孩子的進度都跟得緊和貼, 孩子trigger於什麼topics, 又或對什麼topics較有興趣, 我都會主動跟老師溝通, 始終我的終極目標是要幫到小朋友.

我的小朋友於傳統小學上了2個月就轉到現時的國際學校讀P2, 數學科的程度是介乎本地課程的P1-P2, 學校老師說他的數學根底不錯, 提議多跟他玩number games以keep up他對數學的興趣, 所以我又outsource工作了, 今次轉了去另一間的數學班, 功課是全英文 (數研是中英文的), 功課量亦不大, 最重要是我報讀前跟centre了解過, 我說明小朋友的狀況後, 中心的老師已即可講出學校大約是如何教小朋友數學的 (當然跟傳統小學不同), 我相信他們對本地課程和國際學校課程有相當了解才可分析給我聽, 評估後又跟我解釋了learning plan, 所以我才放心報讀.

我小朋友的學校, 除了中文科, 其他科目均沒有課本, 我從他每星期所派的功課及他口述, 大約知道他在學校正在學什麼, 我會將相關資料寫在communication book內, 方便數學班老師作安排. 有時我又會主動致電老師了解小朋友上課的情況, 又會告訴老師小朋友在家做功課的情況, 雙方配合以maximize the result.

我的小朋友也有懶散的時候, 我的方法是set boundaries (it may not work on all kids), 和任何時候都表示對他的信任和支持 (雖然有時真的會被他的 “選擇性善忘”而氣得想即時懸樑自盡)

ICbaby, 囡囡是你的寶貝, 千萬不要灰心或放棄, 了解她成績不理想的原因, list out 她比較弱的課題, 再跟老師溝通, 相信總可找出一個幫到囡囡的方法.

加油!!

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

KarieWu 發表於 14-5-23 11:35

我小朋友由K2下學期至升小一前的暑假都有在數研上數學班, 記得當時是他自己要求 ...

KarieWu ,

真是很多謝你打了咁多野與我分享.

教孩子真是很高深學問, 我女女是讀傳本地小學, 所以係好辛苦.
自從佢上了小學, 我們的生活是間直是痛苦.....我已將所有時間放在她身上,
數學一路都是邊緣分數,  補過好幾間, 都 5知問題係邊度, 佢對數字好似沒有興趣及有d 怕.
加上佢是一個很貪玩, 怕辛苦, 軟皮蛇, 好hea 的人,,,所以仲難攪....唉.....而我是急性子的...
你可以想像到我是身心疲累.....

KarieWu 發表於 14-5-23 11:35

我小朋友由K2下學期至升小一前的暑假都有在數研上數學班, 記得當時是他自己要求 ...

其實so in 每次上完課都有同我溝通的.

回覆:補數研補到咁

ICbaby, 數硏的功課量對我來說是頗繁重的,當時我的小朋友只是幼稚園生,但每星期有8張A3 size的功課,即共32版A4,可預計上小學後實難應付。現在每星期只有8-10版A4練習,功課量合乎我的要求。

小朋友大多貪玩,但我傾向相信"one can still learn through playing". 在你深入分析囡囡的問題前,我的建議是千萬不要對她作任何負面評價。我的小朋友不是ADHD或ADD,但他有attention difficulties, 他對他不感興趣的事物或課題的concentration span很短,所以每當留意到他能專心做一件事時就大大力讚他,而不是在他不專心時罵他的不專注。我還有實行stamp scheme, 例如他讀完一本書覺得開心或喜歡書的內容就chop stamps, 做功課時能好好讀完一條題目,不管他是否懂得做,我也chop stamps, 這種即時獎賞行為的方法我稱之為"現眼報",對我那個不算太有耐性的小朋友很管用,可減少他hea或容易放棄的機會。

根據你所描述,我覺得你囡囡對數學科的反應很正常。假如我的老闆安排給我一份我根本不會做或非我能力可做的工作,再加做不好一定會給老闆罵的話,我也會有想避開的感覺。

有些孩子對聲音較靈敏,有些則對圖象較易理解和掌握,你囡囡是那類型呢?若是前者,你可以由協助她把題目讀出入手;若是後者,在講解時可盡量以畫圖輔助。

數學班每星期只上一次,導師1:3或1:4,你囡囡可分到的時間平均只得20多分鐘,導師也未必盡能參透每個學生的特性。若你試了幾間數學班效果也未如理想的話,最能幫到她的可能就是父母。她需要父母的理解和耐性,多於導師每星期的20多分鐘。

教養孩子確實不容易,每天也要面對不同的挑戰,能做個稱職的媽媽已很理想,若是個出色的母親更值得萬人景仰。世上沒有一門媽媽課程,讓每個有意當媽媽的人修畢才做媽媽,大家每天都只能on the job training。

我也是個急性子的人,孩子可能就是上天派來訓練我耐性的人。

共勉之。

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

小朋友幾年級,係運算有問題定係文字題有問題呀?
我小朋友都有出去學數學,但就唔係你個間,但我都明家長好難睇得晒D功課,但我就會問導師小朋友進度,你都試下問下

ICbaby 發表於 14-5-23 10:26
I SEE, 其實我 唔想講那區是唔想對老c有影響.  是新界區
你放心,  亞女同學仔好多都讀so in 的, 有好多都 ...
其實平時數學都是自己教,成績也不錯,都幾乎有九字頭以上,甚至滿分。致使她對數重拾信心 。但我發現有時自己教的與學校的歩驟有別,會混淆咗佢。所以決定在假期時去先上六年級的知識,到時我再教,也會得心應手些,起碼補習社應是貼住學校的教法。

ICbaby  OMG ~ 9X 仲要補 ?  發表於 14-5-28 14:41

KarieWu 發表於 14-5-23 21:40
ICbaby, 數硏的功課量對我來說是頗繁重的,當時我的小朋友只是幼稚園生,但每星期有8張A3 size的功課,即共 ...
KarieWu ,
你說得對, 佢是聲音較靈敏, 喜歡音樂, 唱歌 和跳舞之類.....  學科就提不起勁 ! 讀傳統學校是吃力的.
另外, 我都有比stamp scheme佢, 不過只係QUIZ, AND DICT 有 9X 以上才有, 會
不會太嚴厲 ?  老實說我都盡量 5會責怪她, 不合格都會鼓勵佢下次努力D,  仲寫信鼓勵佢....但有時真是好勞氣, 會話佢大意, 唔專心之類 ! 話完佢自己又後悔....其實都好想自己教,  不過真是沒有時間....

ICbaby 發表於 14-5-23 10:26
你放心,  亞女同學仔好多都讀so in 的, 有好多都 ...

其實平時數學都是自己教,成績也不錯,都幾乎有九字頭以上,甚至滿分。致使她對數重拾信心 。但我發現有時自己教的與學校的歩驟有別,會混淆咗佢。所以決定在假期時去先上六年級的知識,到時我再教,也會得心應手些,起碼補習社應是貼住學校的教法。

ICbaby  OMG ~ 9X 仲要補 ?  發表於 1 小時前

原因就是如上已說明自己敎有時步驟同學校有出入,讓她去補習社先學概念,開學後再加上自己教會事半功倍。
在小囡四年級前數學也不好,后來我轉全職敎后知她的缺失在哪對症下藥,很快便能跟上的。加油!

ICbaby, 其實我覺得如何implement stamp scheme, 對每個小朋友而言都不盡相同, 只是以我小朋友為例, 用 "現眼報" 的方法就頗為有效, 而且每次我也會chop很多個. 例如他背乘數表2-9, 已可得到9個stamps, 用心寫好一版字, 已可有5個stamps, 沒有準則可言. 儲夠100個stamps則可玩ipad 10分鐘, ipad內只得遊戲數個, 但每次用ipad他大多是看youtube, 找他喜愛的兒歌他已很滿足, 暫時這個incentive仍很有效.

"每次chop很多個stamps" 令我的小朋友以為他很快就可達成願望, 但實情是, stamp在我手, 我通常會控制到星期五晚才讓他儲夠100個stamps

ICbaby  可能我要放棄d.... 等仍容易拎chop  ~, 增強自信  發表於 14-5-29 09:31

lucial 發表於 14-5-28 16:03
ICbaby  OMG ~ 9X 仲要補 ?  發表於 1 小時前
你說得對 !
我都好想全職教,這是好的,  我都可能會放棄份工 ,因為可以知道自己小朋友那方面弱, 我發覺在職就是有呢個問題,
平時不是我教, 老師又話佢做wk  okok, 但每當測考時,  我先知原來她有好多是不明白的. 這是問題所在......  

回覆 ICbaby 的帖子

sorry 打錯 wk = ws

因為我之前大仔我已錯失了教的機會。當時返工忙死,放工再教已很夜(現想起對他有份歉疚)。吸取之前的經驗,不會再失。大家加油啦。

lucial 發表於 14-5-29 16:28

因為我之前大仔我已錯失了教的機會。當時返工忙死,放工再教已很夜(現想起對他有份歉 ...

身同感受 ~