用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油麻地真光Vs上智
go

油麻地真光Vs上智

如果不計地點,你們會選擇?

http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E4%B8%8A%E6%99%BA

如果唔計體育?

opclk 發表於 14-5-21 01:19
回覆 sylam28 的帖子

兩間都lA女校,實力同成績相差冇機,
我喜歡上智,因為佢地條校服裙我記得有家長講過係最靚的校服。我更加唔喜歡油真返學要扎孖辮,之前有家長話油真有女同學放學後要立即將孖辮打散束起變馬尾。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+opclk+於+14-5-21+01:48+編輯+

原帖由 opclk 於 14-05-21 發表

回覆 ohnono 的帖子
返學姐,又吾係成個中學生活。我反而非常鍾意,咁樣仲斯文同似返個乖的中學生。襯曬件長衫。

或者可以從F4有乜科目提供同揀科條件、喺套餐定自選等方面考慮吖~~

gorgeous_1988  唔 知上智有無外語學呢?  發表於 14-5-21 14:07

回覆:油麻地真光Vs上智

學術係上智好D,但校舍比較細、油真最憎要每天搅孖辮,好心取消呢D校规啦!

唔鍾意咪剪短頭髮, 唔一定要扎孖辮.  長衫孖辮係真光咁多年既傳統. 雖然其餘三間真光都改左可以扎馬尾, 但油真唔改, 都無辦法.

gorgeous_1988,

唔多覺有~~

油真學生守規. 其他三間真光已經不同扎孖邊, 只有油真堅守.

堅守埋D咁既嘢,真係乜年代

校舍大細、校服髪型都唔喺禁緊要,學校/校長風格(保守?自由?)、NSS科目同選科方法、校風同升學成績、配唔配合阿女性格重要d~~參加學校簡介會,自己應該有一番感受。如果喺大至差不多既學校,由阿女自己揀最好。

油真感覺上數理一般 上智會sharp小小,英文要求就油真強小小,英文dse好似差唔多全員4級以上,上智都唔弱架

Yanamami    發表於 14-5-25 10:43

對這兩間中學我都有小小經驗,當年我都有同亞女去參加簡介會,參觀校園等,見到啲女生都好乖又有禮貌,地點都算方便,我哋兩間都很喜歡,經同亞女相議後,決定第一上智,第二油真,連表都交了,忘記過了多久,亞女一天突然間說,真光要扎孖辮架,點解我唔同佢講,如果入左便要轉校,我當時真的冇想到,這樣小的問題,原來對某些孩子是一個極大的問題,我話唔鐘意扎孖辮,不如剪短重方便,佢話唔想剪短,但天天都要扎孖辮太煩了,之後佢重擔心左一排,而我又好後悔,點解我冇同佢講清楚學校的髮型,服式呢!最後到放榜了,好彩派去上智!所以家長們除了考慮學校的校風、成績、地點,不要忘記其他我們以為好小的問題!

醒目開學勳章

之前我都同囡囡分析過選校問題,幾間女校佢都ok,但講到油真要扎孖辮,佢就好大反應say no,認同樓上所講,我們眼中不太在意的問題,
原來係小朋友係咁在意,所以一定要分析清楚,
畢竟係佢地入讀,讀得唔開心間學校幾好都冇用。

同意!

回覆:vivi2000 的帖子

哈哈,我又分享吓:今年其中一間揀油真,同亞囡講清楚學校要孖辮之餘,仲同試束孖辮一次,而佢亦好滿意,所以最後入紙申請左😊

vivi2000  好醒呀試左造型先,滿意先入表  發表於 14-5-29 01:16

個個同學都係孖辮就唔覺得係咁大問題嘛