用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質 ...
樓主: JWKun
go

幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質

回覆:幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質

說得好!

MrBeast 發表於 14-5-22 21:22
用語不當,令你misunderstood 不好意思。
我改變主意最主要的原因是獎勵我小孩那一年的努力和成績,我買隻d ...

有時喺果種心態俾人捉到:好似影結婚相禁,明知d相呀video呀都喺入迷你倉,但果一刻諗,一世人一次,唔影怕第日後悔禁,就肉痛都算啦算啦~~~幼稚園VCD,$100隻,心裏覺得幾無謂,但阿女阿仔得一次幼稚園畢業,唉~~算啦算啦,禁囉。所以果d謝師宴又喺,千幾二千一家人去,肉痛,但諗到又喺一次,又算啦算啦,無無謂謂。唔喺俾唔起,只喺覺得有無必要o者~呻o下都得掛?禁o者~

回覆:幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質

好正。 美好回憶。

回覆 bartsimpson0317 的帖子

對!是美好回憶!
比著我,畢業禮video明知入倉都會買.  
如果我小時後的幼兒班畢業禮拍video就好啦! 在利舞臺上表演,遺憾我完全沒印象

醒目開學勳章

回覆:Yanamami 的帖子

女兒幼兒園畢業典禮dvd 一套三隻,記不起有否付錢/免費。

反而家長義工製作的dvd, 只計成本價$10/隻,共兩隻;
A4Rsize 硬皮记念相册
(每位同學有兩版A4R內容兼附有個人肖像封面)都只是$80/。

超值之餘,還預留已收取的錢送相册給每一位老師。

引用:+本帖最後由+Yukyuk+於+14-5-23+15:40+編輯

原帖由 Yukyuk 於 14-05-23 發表

女兒幼兒園畢業典禮dvd 一套三隻,記不起有否付錢/免費。
紀念冊,幾有心思

DCMaMe 發表於 14-5-21 00:28
其實在校內舉行一個簡單而隆重的畢業典禮,在小朋友眼中已是一件大事。幼稚園已去到這樣,真不敢想像以後還要做到怎樣。 ...
Agree.

我仔沒有經過幼稚園畢業,也沒有謝師宴;不過我們k1時同學家長自發做了一本紀念冊,好cute的,細細本, keep到依家。
原來有些人和事,有意思的,總會在回憶裏面。

現在每年暑假前last day, 都會約一班由year 1就認識的家長和同學大擦一頓,爽!

不要在乎形式,美好回憶會長留心內。

Off topic, 如各位想好好保全小孩的grad dvds, 最好抄個copy 落hard disc,再用另一個hard disc or cloud 做backup.

北角個間係明x, 另外個間去迪迪尼影相咪九龍塘出晒名鐘意整色整水, 花晨多多的走鬼學店囉!

Bbpig2014  York?  發表於 14-5-26 19:44

回覆 Yanamami 的帖子

其實大人最抵抗唔到 peer pressure.  睇o下每年情人節時 FB 都滿佈收花相就知啦!!  

回覆:jessief 的帖子

Agree

回覆:婷媽咪 的帖子

agree