用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質 ...
樓主: JWKun
go

幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質

簽名被屏蔽

回覆 MyFairLady2014 的帖子

能夠負擔維多利亞的學費等同定沒有經濟負擔?這是什麼定理?

簽名被屏蔽

回覆:幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質

唔係化!維多利亞多少學费一個月?你去check 1 check 先講!比得起如此學费又比唔起500元,那家長都好有問題!無咁大個頭又要戴咁大頂帽!

點解講起維多利亞?整個畢業事宜,連埋畢業禮、聚餐、自由捐款、紀念冊和影相,用了差不多3-4000元。

每一分都是自願,亦真心感謝老師、嬸嬸對小朋友的照顧,不過都係果句,5歲搞到咁勁,到佢大學畢業真系吾知點搞。

或者“付擔得起”同覺得“有無必要”喺兩回事?

honeybunny7    發表於 14-5-27 10:14

回覆:幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質

比唔比得起和願唔願意比咁貴係兩個既念來的。有人因為負擔不起,有人因為不認同謝師宴要咁隆重。重要的考慮是有幾多人一想去謝師宴,但因為价錢太高而放棄。如果有不少人是這樣,則价錢訂得太高了。

honeybunny7    發表於 14-5-27 10:14
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 14-5-22 12:56
比唔比得起和願唔願意比咁貴係兩個既念來的。有人因為負擔不起,有人因為不認同謝師宴要咁隆重。重要的考慮 ...
既然謝師宴喺expect全級同學(&家長)參加,就應該選一個令大家都舒服既方案。唔同學校辦遊學,唔expect全級同學都會去,有人可以選去與唔去。而且幼稚園就真喺唔洗搞到禁大陣仗。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-5-22+12:52+或者

原帖由 MyFairLady2014 於 14-05-22 發表
這個就當然啦,若我認為唔值得,莫說是五百,就算只需五十也不會去。
我之前純粹是就「負擔力」這問題作回 ...
唔值就唔去,那麼簡單!

又唔係咁簡單,我原本不想買張grad dvd, 因為我知係只會看一次之後就入倉,雖然kg沒比 pressure, 但老師就落足嘴頭,令我小孩好想買,咁又做一次水魚了。
我聽聞一些kg,老師會叫學生參加謝C宴。

Yanamami  我都信有“peer pressure”,無論大人定細路~  發表於 14-5-22 17:58

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+14-5-22+17:45+編

原帖由 MrBeast 於 14-05-22 發表

又唔係咁簡單,我原本不想買張grad dvd, 因為我知係只會看一 ...
咁大個人,唔買就唔買!買咗又覺人騙你!

簽名被屏蔽

skkeung 發表於 14-5-22 20:57
咁大個人,唔買就唔買!買咗又覺人騙你!
用語不當,令你misunderstood 不好意思。
我改變主意最主要的原因是獎勵我小孩那一年的努力和成績,我買隻dvd 是沒有對kg有 任何 bad feelings,說水魚只是因為我對我小孩心軟。

而我分享的用意是想帶出當dealing with people issues, 不是只有black or white 的,我可聯想到和明白一些家長會因peer/social pressure 而無奈去付出一筆話多唔多,話少唔少的$。

引用:+本帖最後由+天瑜+於+14-5-21+13:27+編輯+\

原帖由 天瑜 於 14-05-20 發表

女兒幼兒園畢業那年,校方强烈要求低辦謝師等活動,不作奢華等 ...
Lee 個好,我欣賞

引用:Quote:skkeung+發表於+14-5-22+17:14+唔值

原帖由 MyFairLady2014 於 14-05-22 發表
真是那麼簡單?咁你又用甚麼準則去衡量值唔值得去呢?
成人啦!值不值自己都要問人!唔做又驚人話,被迫等!這是無原則!

簽名被屏蔽

咁都得!佩服!

簽名被屏蔽