用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 音樂資優幾歲學琴好?
樓主: atirw
go

音樂資優幾歲學琴好? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+14-05-24+發表過份

原帖由 musickwong 於 14-06-13 發表
好深奧!
自閉兒童的特質,是過份專註及沈迷!

atirw 發表於 14-6-13 21:41
今日己經開始自己配chord 彈琴了!
我个仔都4歲多D自己配
而家將琴書的歌弹變奏,好自然自己做到,冇人教

自己拎3级scale書,自己學哂,老師未教

醒目開學勳章

我囝3歲開始學,係大口環醫生見意我比佢學,因佢係聲音敏感!
佢聽過幾次既歌係可以冇譜都彈到出嚟...早排家姐學背"木蘭(詞)",佢竟然用琴聲彈返出嚟...又最鍾意彈同學名...當然又係改哂啲歌自已重新編曲話原作者唔啱!激死人!但我仲未認為佢係資優.....................因佢係好懶練琴,淨係鍾意創作...根本冇得比較冇得秤!我認為佢只係對音樂敏感啲囉!

回覆:bird 的帖子

為何見医生呢?医生有無解釋為什麼?我看我仔就來要見医生!最近兩個月突然開竅,不停講野,搏觜返彈無回頭。校長頒獎他不肯接!

回覆:atirw 的帖子

3.5 歲可以試試啦!最緊要搵個好老師,千祈唔好走去考級!

見到呢個post好有興趣添...
我自己係professional pianist, 大女三歲,佢唔算對音準太敏感但對語言非常有天份,又好鍾意聽音樂同唱歌。
因為我都諗緊點係音樂方面培養佢,如果可以見下差唔多年紀又有音樂天份既小朋友,對我會好有參考價值! 又可以順便俾下advice 俾大家,唔知大家有冇興趣或時間約出黎呢?

女女4歲先學,轉了3位恩師:啓蒙老師發掘她潜能,讓她愛上音樂;第二位老師讓她明白自己的不足,要努力改善;現在的老師欣賞女女的優點,也很了解她那些壞習慣之原因,所以同女女好夾,感覺事半倍!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

引用:見到呢個post好有興趣添...我自己係profess

原帖由 小貓貓兔 於 14-07-29 發表
見到呢個post好有興趣添...
我自己係professional pianist, 大女三歲,佢唔算對音準太敏感但對語言非常有天 ...
我有興趣呀,pm 你呀

引用:Quote:原帖由+atirw+於+14-05-22+發表今曰

原帖由 picture 於 14-05-22 發表
OMG!

My daughter is not gifted in anything for sure but she begged me to let her learn the piano wh ...
聽你講完好驚喎

只要你吾逼佢練,或者要達到點樣水平,而家學都得。

音樂即使有天份,要有些成績,都要投入好多時間和心力。上小學後,每日放學回家至睡覺前,扣埋做功課和hea玩一個鐘,餘下時間點用好考功夫。我小朋友有一段時間,試過好迷彈琴,空閒時間用晒黎彈,睇開既書、玩開既數學吾玩,我吾會阻佢,但冷眼旁觀,都有忐忑。

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-05-22+發表OMG

原帖由 964000 於 15-03-30 發表
聽你講完好驚喎
唔洗驚了!佢新X 坑左18個月後的今天,已經冇之前咁熱愛。仍然日日彈,不過頂多20 分鐘

手指冇事,我耳根清静左D。買了真鋼琴,佢要求考grade 3.  teacher offered her choice of either grade 2 or 3.

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-03-30+發表聽你

原帖由 picture 於 15-03-30 發表
唔洗驚了!佢新X 坑左18個月後的今天,已經冇之前咁熱愛。仍然日日彈,不過頂多20 分鐘

手指冇事,我耳根 ...
thanks for sharing

check if they are perfect pitch...

atirw 發表於 14-5-19 221,若:54
呀仔3.5歲,他十四個月開始識唱twinkle twinke little star, 之後乜歌都唱,連首歌的結尾伴奏都亨埋,最近 ...
通利有个电子琴play group...啱D咁細。

我覺得是否音樂資優,是否perfectpitch,只是學習時快上手而已,學音樂的不二之法——勤力

我認識一個五歲考五級,六歲彈七級,他學習新歌時快上手,同時每天練兩個鐘,放假彈四個鐘

另一個十四歲考到演奏級三張卷,都系勤力,讀中學功課忙,每天仍然有練習,放假練至少四個鐘

早前有篇報道,訪問一個老師,她說要小學階段考到八級,每天要練幾個鐘

史上的音樂家都系勤力

回覆:音樂資優幾歲學琴好?

有興趣,有時間(上堂、練習),有錢就學啦。

‹ 上一主題|下一主題