用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 音樂資優幾歲學琴好?
go

音樂資優幾歲學琴好?

呀仔3.5歲,他十四個月開始識唱twinkle twinke little star, 之後乜歌都唱,連首歌的結尾伴奏都亨埋,最近日日坐在琴前彈琴,可以單手單到twinkle twinkle little star. 手指能分得開彈, 只是尾指欠小小力,我個琴是kawai,重少少,幾時才正式比佢學琴?我只能彈到詩歌,流行曲,無能力教佢。佢呀爸叫我不要拔苗助長。

仲要睇下個小朋友的個性和對音樂的興趣有幾大。

同樣重要是能否找到一位好老師。

彈下歌仔是好玩,但認真去學,去練手指,練基本功,又唔係成日都好玩。如果話無乜要求,只為樂趣,咁就不如等到佢大個少少再決定。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:音樂資優幾歲學琴好?

佢應該係喜歡琴的。因為怕佢日日在家㷛音樂碟,影響社交,所以上年九月己返全日班。最近迷上了看人彈琴的vedio.有晚同我講:我要吃多d飯,彈琴叻過媽咪,叻過barney彈琴個叔叔。有日他不坐有琴前,又辨大師彈琴,但就不開心地說,我都彈得唔好聽的,所以我想是否比佢學琴!

他似乎好喜歡彈琴喎。
或者再等多陣,等到他自己話要跟老師學。他自己去問爸爸,就不是妳拔苗助長。同時,小朋友亦會較和老師合作。妳現在搵定資料都差不多了。
for every one criticism, three positives must be given.

点為之音樂資優?冇得check IQ咁样check,点定義呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:atirw 的帖子

我見過未夠三歲開始学!我個仔对音楽興趣—般,四歲開始学

不如俾佢試下音樂playgroup先?

恐龍家

今曰他彈了A Major 和弦給我聽!

醒目開學勳章 貢獻勳章

atirw 發表於 14-5-22 00:05

不如咁啦,你試下帶佢去聽其他人演奏/音樂會,睇下佢會唔會開口同你講想學啦!
音樂好講緣份,其實大d學相對會學得快d,但如果佢真係有天份嘅,搵個好老師俾佢,激起佢團火,唔好迫佢練琴,佢自發嘅話,就唔駛擔心啦!

恐龍家

引用:今曰他彈了A+Major+和弦給我聽! +

原帖由 atirw 於 14-05-22 發表
OMG!

My daughter is not gifted in anything for sure but she begged me to let her learn the piano when she was 3 (saw me play at home before).   

I let her start when 3.5 but I am regretring letring her start too early.

She plays too much each day like 60 plus minutes and when she doesn't get it right she gets angry due to perfectionism and wouldn't rest.  

Her hands are not big enough, but she already progressed to play simple.chords.  I am so worried that her fingers might hurt.

Now that she already started  I can't stop her lessons.

真係中意的,晤使日日家嘈屋閉叫練琴,會自發剿晒屋企啲譜來彈,我個仔5歲半,每日彈個半鐘,彈晒功課,就彈琴書(舊琴書,同未教的都彈),學校歌書,合唱團歌譜,連我千年冇拉過的小提琴譜拿來彈,自己配左手伴奏,同我講小提琴譜點解得一個音,聽CD鋼琴彈有2個,3個音,又冇左手喎

夜返屋企冇得彈琴,成晚晤開心,晤肯瞓

我自己晤識鋼琴,最多只係教他睇譜,幫晤到啲唔咩

老師未教scale,他也試過自己彈scale,會自言自語講,如果由C開始就要咁彈,由D開始就咁彈,E又要點彈,F又點彈,etc,試俾老師睇,老師話全中

我知道同一首考試歌,老師教一個8歲的男仔,三堂只係學咗半首,阿仔用咗半堂學咗,再執咗2堂就表演

Jane1983  好叻仔!  發表於 15-3-30 07:46

我打算比但去學畫畫先,畫畫那裏有人學琴,等佢望下人地點樣學琴,再看看他會小會求我比佢學。佢都有佢的問题,佢對新的環境和人物有恐惧問题。小時去新的酒樓會定格十五分鐘,跟注完全正常,去新playgroup要上足十堂先跟指令和回答問題,若你用非常可愛親切的語調greet佢,佢會唔彩你,但你若當他大人或大些的小朋友說話,他又好正常咁回答你。你以為佢紳膽咩?佢又不是,兩歲在公園爬綱架,到頂,因腳太短跨不到去鐵橋,我雙手申直也只能捉什到佢雙腳,叫佢爬下來,又唔肯,最後他重複試了幾次,終於跨到鐵橋那邊。以為他返了幾個月n班有進步,同佢考其他k1,點知一句說話也不答,什麼動作也不做,結果無問收!好彩现在那問有得升k1

atirw 發表於 14-5-22 14:00
我打算比但去學畫畫先,畫畫那裏有人學琴,等佢望下人地點樣學琴,再看看他會小會求我比佢學。佢都有佢的問 ...
我个仔畫班隔離房係琴房,老師話成日唔專心畫畫,掛住聽人彈琴,成日講又彈錯,跟住自己唱一大堆CDEFG

我曾經很留心看看成功的音樂家是怎樣的人。發現他們都有一個共通點,就是很懂得與人打交道。

世上有很多音樂資優,彈琴彈得好的到處都是。看看校際音樂節有幾多學生參加就知道。

音樂家是一項表演娛樂行業。為何別人要給你機會,找你合作?為何人家會選你來表演?很多時音樂家都要懂得和人建立友好關係,讓人想起他,讓人覺得和他合作是一件愉快的事。

當然有些例外,如Glenn Gould。但世上有幾多個這樣的天才?

除了音樂演奏的能力,訓練孩子怎樣好好與人相處,對他將來能否成功,同樣重要。

同意,好似我个仔咁,在屋企,老師面前弹得几好都冇用,但係自閉,未識同考官合作,錯失好多機'會

引用:我曾經很留心看看成功的音樂家是怎樣的人。

原帖由 lillymarie 於 14-05-23 發表
我曾經很留心看看成功的音樂家是怎樣的人。發現他們都有一個共通點,就是很懂得與人打交道。

世上有很多音 ...
絕對同意你的說法,也很多謝你多次回覆。我都擔心若他太早學琴過份沈迷,會影響社交。所以出年會继續全日班。我有同老師講過佢對環境和陌生人恐惧的問題,老師話他這個年紀是這樣的,大了會好點。咁現在佢呢方面的表現的確好了些,但未完全解決。好似上次在學校排隊影証件相,排到佢就哭,不過佢觀察了一陣,都可以影到。老師話佢說話能力超越佢實制年齡,如果佢唔驚一個人,佢會講好多野,亦會整估你,佢想野會快人一個step。我有個朋友超鐘意同位玩,以前是校長來的,叫我給他多方面賞試,不要只沈迷一兩樣他喜爱的野,因他很專注,事注過龍就會变自敝。

曾有老師說我兒是音樂資優,叫我好好栽培他。所以我思考了這問題一段日子。

過份專注不会变成自閉,不過,本身係自閉係会過份沉迷

Anniemun  Agree  發表於 14-5-24 23:12

引用:過份專注不会变成自閉,不過,本身係自閉係

原帖由 LeeCC 於 14-05-24 發表
過份專注不会变成自閉,不過,本身係自閉係会過份沉迷
好深奧!

今日己經開始自己配chord 彈琴了!