用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一大堆朗誦獎真的有用嗎?
樓主: janice007
go

一大堆朗誦獎真的有用嗎?

回覆:20072010 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+14-05-21+發表我都

原帖由 Argyle 於 14-05-21 發表
唔好誤會以為萄葡酸的,只不過分享親身感受。如何同孩子溝通也無絕对,有時要帶出一些社會現實信息,也要先 ...
我女玩校際鋼琴都好幾次,有得過獎,我對老師都有信心。最近一次,我覺得佢有認真練習,臨場表現唔錯。點知連基本80分都無(我自己認為有認真練發揮到80分係一個基本recognition),評語話noisy(我女不嬲彈琴唔算大力),我女好多年無試過評語咁差,down左幾日。無辦法丫,藝術就係咁,好主觀,唔開心一定有,但都係人生經歷

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-21+發表唔好

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-27 發表
我女玩校際鋼琴都好幾次,有得過獎,我對老師都有信心。最近一次,我覺得佢有認真練習,臨場表現唔錯。點知 ...
其實攞乜獎都很了不起,起碼在自己小時都未試過。一個優異獎,加上誇少少嘅recognition, 可以令小朋友信心大增。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

係,我完全明白,係呢兩年,見盡不少主觀及不公平令人費解的事。我都試過連自己以為穩入三甲卻乜都無,
認為表現失哂準已向小朋友預告有無獎都唔緊要,
下次在邊邊邊方面改善一點有進步便可,誰知三甲內。

在比賽過程內家長引導成敢得失價值觀念也是重要一環

Charlotte_mom  嗯嗯!  發表於 14-5-27 12:58
Ryan_baba  like!  發表於 14-5-27 09:57

回覆 Argyle 的帖子

對,其實參加比賽是信心大增的。獎會更錦上添花

janice007 發表於 14-5-20 11:08
回覆 sfly97 的帖子

我都有聽過晌GAPSK讀既學生會容易拎到GAPSK朗誦比賽既獎,所以我自K1後都無幫囡囡報名 ...

未必,女兒並非GAPSK的學生,在剛完成的GAPSK有幸贏得冠軍。但GAPSK一年舉辦4次,認受性一般。普師會我有保留,剛與女兒參加完,又初賽又決賽十分麻煩,前五名入決賽後到決賽也是嗰五位自己比賽,而我也親自感受到以往家長說這個比賽評判不持平的現象;所以即使女兒有幸也進了其中一項決賽並拿了個第4名,我也決定不再參加普師會的比賽。反而一年一度的金紫荆盃朗誦比賽,評判團是從中國請來的,所有參賽者不能攀關係,賽果公平很多。至於參賽者水準,普師會和金紫荆比GAPSK高。由於女兒喜歡朗誦,過去一年也與她參加過數個比賽,純粹在此分享自己的心聲。

BabyAndre 發表於 14-5-27 10:39
未必,女兒並非GAPSK的學生,在剛完成的GAPSK有幸贏得冠軍。但GAPSK一年舉辦4次,認受性一般。普師會我有 ...
朗誦及XX推廣協會 全港XX公開朗誦比賽 又係另一例子!得獎個d .............

Lingfung813  內定的嗎?  發表於 14-5-27 23:59
BabyAndre  你是說全港學生公開朗誦比賽嗎?我們未參加過,介意分享多些嗎,  發表於 14-5-27 12:19

引用:Quote:BabyAndre+發表於+14-5-27+10:39+未

原帖由 ppmmbb 於 14-05-27 發表
朗誦及XX推廣協會 全港XX公開朗誦比賽 又係另一例子!得獎個d .............
即係點

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+14-05-27+發表朗誦

回覆 Ka_BB 的帖子

有無內定唔敢講,得獎個幾個小朋友中有幾個發音不準咬字不正、企不直面部表情話你知無信心、細聲(我坐第三行都聽不清,現場無咪,評判坐半山點聽?)、好似讀書咁就有獎!

主持人又話家長在場內用手提電話會取消小朋友參賽資格,結果個位家長的小朋友味又得獎(仲要係朗誦得好差)。

以上只是我觀察。

我囡都有參加比賽, 有攞過奬, 老實講, 一路報名, 一路都知某D 比賽係呃家長錢, 沒有認受性的比賽, 但佢讀幼稚園時, 我都有比佢參加, 原因之一係想佢練大個膽, 唔好咁怕差.

好多比賽都係得一個評判, 其實都幾主觀, 所以唔洗睇得失睇得咁重, 最緊要佢有盡力, 同有進步.

我覺得cert, 攞奬依D 野, 對考小一幫助不大, 最緊要睇當日面試的表現, 如果有特異功能就另計.

回覆:BabyAndre 的帖子

回覆:fwan1213 的帖子

引用:+本帖最後由+ppmmbb+於+14-5-28+10:22+編輯