用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一大堆朗誦獎真的有用嗎?
樓主: janice007
go

一大堆朗誦獎真的有用嗎? [複製鏈接]

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 我就聽過d同學

原帖由 janice007 於 14-05-19 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我就聽過d同學媽媽講,多d 報下游水比賽呀,朗誦比賽呀,報下Cambridge呀,有d ...
我仔上年考小一,冇游泳比賽冇朗誦比賽什麼比賽也沒有,只有興趣班的cert,,都有多於一個offer. 所以我深信學校睇小朋友學術程度,面試時表現包括對答及應變能力。

引用:我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住

原帖由 sfly97 於 14-05-19 發表
我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住係 Gapsk 的。
但校際朗誦節要5歲先可以參加?我女係有offer之後先參加。係學校推佢去嘅。

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-05-19+發表

原帖由 Jas-MaMa 於 14-05-19 發表
我覺到得普師會比賽嘅小朋友比質數G A P S K高些。
我覺得兩者都唔高

回覆:silvia_ng 的帖子

乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言嘅家長,你哋嘅小朋友平均攞過幾多個獎呢(只計頭三名)?命中率有幾高呢?

引用:乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言

原帖由 Argyle 於 14-05-20 發表
乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言嘅家長,你哋嘅小朋友平均攞過幾多個獎呢(只計頭三名)?命中率有 ...
你又唔可以咁講,我覺得係睇小朋友適合邊種活動啦。有人贏把口,有人贏運動,有人贏畫畫,有人贏樂器,有人贏計數,天生我材必有用,睇下會唔會發掘到小朋友既才華啦。我女參加過校際朗誦節同音樂及朗誦推廣協會既朗誦比賽,由k2開始,到而家贏過兩冠,一季,兩優異,家下只係三年級。反之呀哥小五,一次都未贏過,校際攞merit 都難。不過哥哥佢係數學方面又有啲資質,數學比賽又會有獎,所以個天都好公平。但我唔會因為咁而唔幫個仔報朗誦比賽,因為除左獎之外,仲可以幫到佢上台建立自信,又可以嘗試輸既滋味,大個可以"輸得起", 又可以學習欣賞別人,所以比賽唔係單單睇獎呀。

甘恩  在比賽中學到輸得起,已是小朋友的最好成績。讚!  發表於 14-5-20 08:14

回覆:silvia_ng 的帖子

比起其他,呢啲比較多人參加,多人識,認受性算高啦!

回覆:Argyle 的帖子

其實對於小朋友,豬肉獎都唔易拿架,要對住一百幾十甚至更多人朗誦,又要有自信,有抑楊頓挫,有動作,真係唔易! 所以大家都唔好睇少呢啲獎,都係有血有肉架!

我女拿過幾個豬肉獎亞軍同優異獎。

引用:乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言

乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言嘅家長,你哋嘅小朋友平均攞過幾多個獎呢(只計頭三名)?命中率有 ...
4個
奧數亞軍
田徑亞軍
畫畫銅獎
朗誦A

但我女都只係玩咗呢4樣

janice007  咁細都有奧數?  發表於 14-5-20 11:04

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-20+發表乜啲

原帖由 chingcging 於 14-05-20 發表
4個
奧數亞軍
田徑亞軍
你阿女文武全才,一定係神童,百年一遇,揀定了小學嗎?

回覆:chingcging 的帖子

我女的是朗誦,繪畫,唱歌,彈琴的獎。

我覺得考 Cambridge, gapsk 那些比較 practical 和有用! 不過依家好似周街都有15個盾

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-05-20+發表

你阿女文武全才,一定係神童,百年一遇,揀定了小學嗎?
12月已有offer.  不過呢啲獎全部係有offer之後先有。

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-20+發表你阿

12月已有offer.  不過呢啲獎全部係有offer之後先有。
有offer先來參加咁多比賽?果然求學不是求分數。

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-05-20+發表

有offer先來參加咁多比賽?果然求學不是求分數。
學校叫佢去。我都唔知。收通告,交錢就得

醒目開學勳章 王國長老

同意蕭亞姨, 每個小朋友都有自己專長同興趣, 佢享受的話, 做父母仆心仆命陪佢上堂, 交錢, 請假陪去比賽, 觀摩even出國交流, 心甘命抵
如果只係為左張cert, 佢又唔鐘意, 迫黎都無意思

講返考小一, cert係錦上添花, 聽過有小朋友5級琴去考神校, 唔收就係唔收, 邊有必勝架姐, 而且cert都要睇咩cert啦, 我女都算玩過幾年, 有d朗誦比賽真係太離譜, 包括小朋友出場果下, 父母突然撲出坐第一行, 爸爸全程攝錄, 媽媽近距離教做動作, 然後小朋友冠軍, 真係人都顛

引用:同意蕭亞姨,+每個小朋友都有自己專長同興趣

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-20 發表
同意蕭亞姨, 每個小朋友都有自己專長同興趣, 佢享受的話, 做父母仆心仆命陪佢上堂, 交錢, 請假陪去比賽, 觀 ...
可以錄影?傻的嗎?基本禮貌都未識!

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-20+發表乜啲

4個
奧數亞軍
田徑亞軍
咁細個有奧數比賽?

bubuG 發表於 14-5-20 10:00
咁細個有奧數比賽?
有呀。要足5歲先得。

囝囝K2都經常比賽,到了K3一個比賽都無參加,反而主力考劍橋試。諗番都幾現實及無必要。

引用:Quote:bubuG+發表於+14-5-20+10:00+咁細個

有呀。要足5歲先得。
Oh.... K2暑假已足五歲,但未察覺有奧數比賽。eye level 比賽都要小一才可以參加。

sfly97 發表於 14-5-20 08:18
比起其他,呢啲比較多人參加,多人識,認受性算高啦!
不敢苟同, 睇返之前有D講朗誦比賽既舊POST, 會睇到好多人話比賽果陣, 某些參賽者正正佢地既導師做評判, 唔公平等等既事件出現。再者, 多人識並不等如"認受性高"。
BTW, 我冇話認受性高就唔好參加, 同樣地每一個比賽都可以有得著。但學校睇獎, 好多時都會高下立見。
‹ 上一主題|下一主題