用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一大堆朗誦獎真的有用嗎?
go

一大堆朗誦獎真的有用嗎? [複製鏈接]

其實朗誦比賽對入學有無用?是否只在扣門時才有用?
那些小學鐘意收得獎小朋友?他們會特別想收得過獎的小朋友嗎?
是否需要中英普都要參加一下?

我見好多小朋友都拎一大堆朗誦獎,咁普偏周街都係...
那些比較有認受性?

謝謝。

5    0    0    0

回覆:一大堆朗誦獎真的有用嗎?

唔係咩獎都有用囉!

視乎咩機構舉辦嘅比賽啦

在C立/直資, 如果面試表現不埋想拿神級比賽獎都是沒用

太多猪肉獎比賽,幫吾到考學校,仲令父母對仔女實力有錯误理解。

識d小朋友好多獎,但咪話朗诵,根本普通話唸詩果幾句都未準。其實interview問兩句,已知小朋友識吾識。

不過,參加比賽練吓胆量、見吓場面,我就覺得系幾好的經驗。

引用:太多猪肉獎比賽,幫吾到考學校,仲令父母對

原帖由 Jane1983 於 14-05-19 發表
太多猪肉獎比賽,幫吾到考學校,仲令父母對仔女實力有錯误理解。

識d小朋友好多獎,但咪話朗诵,根本普通 ...
同意,我個仔舊年玩左三次朗誦,兩次豬肉一次季軍,跟著唔再玩lu,膽同自信已經好夠,我唔想再浪費我同仔d時間,有時比賽撞興趣班時間,又要請假或走堂。

反正有認受性比賽阿仔未夠班參加,不如用時間上下面試班或其他興趣班好過。今年考小學,睇佢造化喇。

醒目開學勳章 王國長老

想公度講句: 台上一分鐘台下十年功, 無錯好多細比賽都無咩認受性又豬肉, 但大型比賽勝出者, 往往就係以往O係呢D"豬肉擂台"經過試練
呢D野, 無得迫架, 我女朗誦都算表現唔錯, 我仔就....算把啦, 如果小朋友都鐘意的話, 多去觀摩亦無壞呀

Yanamami  所以當練習喺可以,不過d cert對考學校無乜幫助。  發表於 14-5-19 16:39
gigayan  Agree.... 參加大型比賽前, 以小型比賽作預賽, 小朋友會知道多點自己不足之處!  發表於 14-5-19 15:05

我覺得有既話, 比老師第一個印象係家長都有用時間培育小朋友, 呢個可能唔係事實,但當咩都未知既情況下可能會有咁既印象, 不過小學面試無得騙人的, 一定會見真章. 學樓上家長話, 講2句就知到7-8成個小朋友既底同LEVEL.  唔會有太多好彩, 一定唔會好似幼稚園咁

回覆 babybear 的帖子

明白!想幫小朋友舖下路,想問下咩先係有認受性既機構?
坊間太多了,實在無從入手!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我就聽過d同學媽媽講,多d 報下游水比賽呀,朗誦比賽呀,報下Cambridge呀,有d學校專收冠軍,就算 interview 唔好都唔緊要!

回覆 janice007 的帖子

2、3年前可能係,但而家考學校生態吾同咗,以前吾會間間連二線都幾千人報,以前亦吾會週街都係cert和獎項。

面試好才是最有用,其他都是次要。

獎項同cert都係一個道理
最好人冇我有
至少人有我有
最弊人有我冇

HaYi  agree, 相比冇, 有總好D...  發表於 14-5-20 15:40

校長常提..."信我地...我地係專業既!!"
估下班專業人仕識唔識分d獎和 Cert.
認受性強既就一定有.....人有我有既只係好過無~~~

你可以說有用,也可以說無用,有無用取決於你的目的。
有用,因為每年朗誦節可以得到獎項,小朋友的自信大​​,也很開心。
無用,因為一線學校不會考慮,他們主要是看學生成績次第。

Jane1983 發表於 14-5-19 13:41

識d小朋友好多獎,但咪話朗诵,根本普通 ...
“參加比賽練吓胆量、見吓場面,我就覺得系幾好的經驗。”

好同意,呢D就是“用”囖!  成日有人問有無用,吾通以爲拿了獎就可以收硬?

Jane1983  係呀,無「收硬」的cert  發表於 14-5-19 18:51

我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住係 Gapsk 的。

贏咗未必有用,但至少豐富了個 portfolio, 而且也壯大了小朋友的膽量。

引用:想公度講句:+台上一分鐘台下十年功,+無錯好

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-19 發表
想公度講句: 台上一分鐘台下十年功, 無錯好多細比賽都無咩認受性又豬肉, 但大型比賽勝出者, 往往就係以往O ...
同意到極!

引用:我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住

原帖由 sfly97 於 14-05-19 發表
我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住係 Gapsk 的。
普師會都高?!

引用:Quote:原帖由+sfly97+於+14-05-19+發表我估

原帖由 silvia_ng 於 14-05-19 發表
普師會都高?!
我覺到得普師會比賽嘅小朋友比質數G A P S K高些。

‹ 上一主題|下一主題