用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華或黄笏南
樓主: himhim0502
go

九華或黄笏南   [複製鏈接]

八掛問一句,記得港華之前有師生辯論,請問港華現在是否還有師生辯論?九華是否也有類似的東西?

simonlawht 發表於 14-5-21 15:20
所以我之前有講: 九華這種有教無類的精神令人敬佩! , 既然這是一個討論區, 不是可以客觀地討論一些問題嗎?  ...
遲d文憑試放榜的時候,就係討論區內專向傷口灑鹽的好時機!敬請買定鹽、買定膠布啦!單靠風度頂唔到幾耐的。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 austism 的帖子

係呀! 一樣case.  咁多年都係聽到band 1仔第一志願入唔到華仁, 但從無聽過band 2仔咁幸運入左.

王家爸爸   正想咁講   發表於 14-5-21 16:41

必必 發表於 14-5-21 16:10

係呀! 一樣case.  咁多年都係聽到band 1仔第一志願入唔到華仁, 但從無聽過band 2仔咁 ...

你好似係舊油天家長,唔好意思離題一問:想部署仔仔入九華,升小二插班新油天還是舊油天會比較
適合?他現在九龍灣一天主教私小就讀,全級120人排名20左右。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:必必 的帖子

從理性分栻呢個現象有兩個可能:
1)如果大家信副校長說話,即是有D小學估錯Banding。 或
2)如果坊間嘅案例可信D,即是近年有D Band 1男生嘅真正學術水平差咗,令副校長錯認佢哋係Band 2 生!要知道而家中一派位制度係以前兩年師兄TSA/PS1成績做benchmarking。學生本身實力唔到中一開學無人知。

必必  咁又唔會估錯banding, 因為入唔到華仁, 入到第二志願聖芳濟喎!  發表於 14-5-21 17:21

引用:九華的小班教學全賴校友的捐款去維持,而非

原帖由 奥脫福 於 14-05-21 發表
九華的小班教學全賴校友的捐款去維持,而非靠政府給予。我相信在九華這些年來
給予了同學一份強烈的歸屬感 ...
哇!乜原來佢地咁團結㗎

引用:Quote:必必+發表於+14-5-21+16:10+係呀!+一

原帖由 奥脫福 於 14-05-21 發表
你好似係舊油天家長,唔好意思離題一問:想部署仔仔入九華,升小二插班新油天還是舊油天會比較
適合?他現 ...
不如2間都考下,再諗

再加課外活動例如冷門樂器,例如:cello, bassoon , oboe,viola.

Or 體育出眾,係學界有成績。

我知九華樂團這幾年好似進步了不少,校際Sym orchestra 有攞過奬詳情唔太清楚,係我個女既樂器阿sir 講比我知的。

所以成績好加樂器

Noel 發表於 14-5-21 16:29

學生本身實力唔到中一開學無人知。

又唔駛等到開學既,考完 Pre S1 呢班準 F.1 仔有幾多料學校心中有數。雖然學校無承認
有精英班呢回事,但邊兩班(今年係W同Y)唔駛拆細,咪又係睇 Pre S1 的成績。

austism 發表於 14-5-21 16:38

不如2間都考下,再諗

再加課外活動例如冷門樂器,例如:cello, bassoon , oboe,viola.

今年兩間油天同一時間考插班試。。。

Rabo 發表於 14-5-21 16:59
回覆 王家爸爸 的帖子

我聽過九華是有師生辯論的, 阿仔今年入了英文辯論學會, 學到好多嘢 ...
最欣賞這種師生辯論,不但欣賞學生的能力,也欣賞老師的膽量。
同時也成功地創造自由和公平的氣氛。

回覆 奥脫福 的帖子

係ex油天家長. 咁多年我從來唔會比較新舊油天, 因為兩間係唔同學校, 我亦無接觸過新油, 所以無從比較. 你問我, 我梗係鍾意舊油, 讀邊間都有機會入九華,  睇自己心水.

引用:Quote:austism+發表於+14-5-21+16:38+不如2

原帖由 ha8mo 於 14-05-21 發表
九華不是Choir最好嗎?
Choir 都好似係!我唔太清楚呀,都係朋友講比我知咋!

我個女嘅樂器呀sir話九華舊年Sym Orc intermediate 取了冠軍,今年亞軍,阿sir有去睇,佢話比以前進步不少。

我朋友send 左條link 比我,話係九華今年annual concert,我睇左,又ok喎!可惜我件係女

http://m.youtube.com/watch?v=iHxMRu9UN3M

Rabo 發表於 14-5-21 17:19
回覆 ohnono 的帖子

都好誇張, 我聽阿仔話, 有同學唔小心開了電話響閙, 都俾阿 sir 罰留午膳作文,出埋課室 ...
同樣的事從不同的角度可以得出不同的結論。
被罰作文?從積極的思維來看,老師用心良苦,希望培養學生的語言能力。

austism 發表於 14-5-21 17:28

我個女嘅樂器呀sir話九華舊年Sym Orc intermediate  ...
剛剛呢屆學校音樂節,弦樂團比賽高級組,DBS第一, DGS 同 BPS第二, WYK第三

austism 發表於 14-5-21 17:28

Winners' List of 66th Hong Kong Schools Music Festival

N901F Secondary School Choir Finals (First Division) - Mixed Voice Choir Section

Heep Yunn School; Wah Yan College, Kowloon

N44 Secondary School Choir - Foreign Language - Boys - First Division - Senior

Second : Wah Yan College Kowloon

N45 Secondary School Choir - Foreign Language - Boys - First Division - Intermediate - Age 16 or
under

First : Wah Yan College Kowloon

N47 Secondary School Choir - Foreign Language - Mixed Voice - First Division - Senior

First : Heep Yunn School; Wah Yan College, Kowloon

N48 Secondary School Choir - Foreign Language - Mixed Voice - First Division - Intermediate - Age
16 or under

Third : Wah Yan College Kowloon; Belilios Public School

N49 Secondary School Choir - Foreign Language - Mixed Voice - First Division - Junior - Age 14 or
under, treble voice only

Second : Sacred Heart Canossian College; Wah Yan College, Kowloon

http://www.hksmsa.org.hk/download/winlist/66MWinner.pdf

‹ 上一主題|下一主題