用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華或黄笏南
樓主: himhim0502
go

九華或黄笏南   [複製鏈接]

回覆:simonlawht 的帖子

如果你有參加收生講座同計吓數,呢幾年K1區內Band1男生嘅數字係比Band1學位少,再加上只計九龍區內兩間直資男校可提前收生 (約100位),九華7班中一要收Band 1邊緣人、甚至 Band 2絕對係事實!

回覆 Noel 的帖子

大抽獎九華一定唔會收到band 2生,  阿仔班band 1同學, 放九華係第一志願都入唔到, 點會有位俾band 2生.  

引用:+本帖最後由+simonlawht+於+14-5-21+02:33+

原帖由 simonlawht 於 14-05-21 發表
如果大家都清楚九華係要靠自律的,那麽當家長選佢時就要有心理準備。你要明白個決定權係在家長手中,可以唔揀佢的。與其說九華唔去教好書,不如諗下點樣可以自己讀好書。而家嘅所謂band 1A學校,好多都係得6、70個%的入U率,餘下仍有廿多個%是入不了U的,難道這些band 1A學校都係教學上出了問題?

至於九華是否收了band 2生,我估就未至於可以有band 2生咁好彩,但我更加相信區內係有部份band 1男學生是只有別區的band 2 水平。收了甚麼學生就出甚麼成續,看來阿松真的比我們看得更透徹,玩得更盡!

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:Noel 的帖子

九華早幾年開始由校友捐款資助實行小班主科教學,就係決心續步去改善學生水準參差問題,上年D S E成績比前年好已經開始見成效。反而,我更欣賞學校嘅傲骨,唔會因成績滑落先將學校轉直資,獲取優先收生好處,又或者改變學校過去90年傳統只狂谷成績,佢哋仍然信任學生,俾佢哋可以自主、獨立去成長。

回覆:必必 的帖子

收到Band 2生係副校長係校友聚會時講,可信性十分高。

ha8mo 發表於 14-5-20 22:09
咁TSL的男仔會唔會放九華在乙1?
唔覺有好多, 因學校唔係好推介。再者我地好多都係他區校網, 所以大家去返自己屋企校網既多, 派得較散。

Noel 發表於 14-5-21 09:40

九華早幾年開始由校友捐款資助實行小班主科教學,就係決心續步去改善學生水準參差問題,上年D S E成績比前 ...

補充多少少,學校剛在 ECLASS 內引入了 Ehomework 檢查功能,同學幾時要交功課,
有無欠交。。。家長 log in 入去就可清楚睇到。「家長唔知個仔返學要做什麼」的情況
應會大大減少。

另外聽聞學校將會引入「大測」制度,等同學在漫長的學期中「保持壯態」喎。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:Noel+發表於+14-5-21+09:40+九華早幾

原帖由 奥脫福 於 14-05-21 發表
補充多少少,學校剛在 ECLASS 內引入了 Ehomework 檢查功能,同學幾時要交功課,
有無欠交。。。家長 log  ...
e-homework 係今年才開始有嗎?通告話係因為將要大考所以先俾F1家長知道有乜功課、測驗。老實說,我唔多鍾意這個 e- homework, 好似倒退了,我仔小學時都唔會把功課放上網啦,以前都係信佢寫落手冊的就是全部要做既嘢。而家上咗網,我自己唔睇唔安樂,睇咗發覺阿仔有嘢做又唔覺佢做就少不免問多兩句,雙方之前建立的互信就破壞了。

奥脫福  我個人對ehomework無乜特別意見,亦無強烈的需要;不過在家長日上不少家長對呢樣野「有需求」。  發表於 14-5-21 12:04

回覆:九華或黄笏南

朋友個仔嘅小學同學,31校網,係Band 1中上生,第一志願係九華都入唔到喎,最後入到SFX, 其實我個人鐘意SFX

引用:回覆+Noel+的帖子 大抽獎九華一定唔會收到

原帖由 必必 於 14-05-21 發表
回覆 Noel 的帖子

大抽獎九華一定唔會收到band 2生,  阿仔班band 1同學, 放九華係第一志願都入唔到, 點會 ...
我朋友個仔那班的b1生,31校網,成績中上,都抽唔到第一志願嘅九華

回覆:fion6406 的帖子

因為要回應某些家長的要求才這樣做,F1還是適應期,有些家長會不習慣没有手册而對家課測驗不清楚,而小朋友又不會主動話你知的情況。有這個安排其實也是好處多過壞處,我會選擇性地看,有時会畧畧问吓,但不会check. 要相信他們的能力,讓他們在錯誤中成長。

引用:Quote:austism+發表於+14-5-21+11:37+朋友

原帖由 ha8mo 於 14-05-21 發表
咁佢自行揀左乜?
九華,QE

統一:九華,聖芳濟

咁正常推測,band 1生統一都入唔哂九華?請指教

引用:Quote:austism+發表於+14-5-21+11:37+朋友

原帖由 ha8mo 於 14-05-21 發表
咁佢自行揀左乜?
九華,QE

統一:九華,聖芳濟

咁正常推測,band 1生統一都入唔哂九華?請指教

引用:+本帖最後由+simonlawht+於+14-5-21+13:48+

原帖由 simonlawht 於 14-05-21 發表
這是一個好值得思考的問題。等如我見到有家長會問喇沙或皇仁等這類學校的老師會否教書一樣,有人話有教,有人話冇教。夠竟係有定冇?定有人吸收唔到就話冇?

我成日話band 1A學校都有20幾%入唔到U,唔通人地又係唔教書?不如問問這些同學點解唔讀書?或者去問問那班教改工程師,追求要將不同學習能力的同組別同學一起學習的理念是否來得實際?

:verycold: :verycold: :verycold:

站在教改的立場,九華未嘗不是進入了目標的正軌。可以將同組別內不同程度的同學收納一起學習,又為區內的同學提供了一個平民名校的選擇,為想入醫學院的同學築起了橋樑,只是大家的認知跟官員的演譯有所不同。有人享受教改帶來的成果,亦有人承受教改帶來的苦果。現在成果和苦果擺在眼前,為甚麼你還去品嘗苦果然後話為甚麼苦果咁苦架!

九華的小班教學全賴校友的捐款去維持,而非靠政府給予。我相信在九華這些年來
給予了同學一份強烈的歸屬感,所以他們畢業後仍會時刻記掛著母校,甚至乎出錢
、出力去照顧在校的同學。也許這是一個循環:小時候受了學長的恩惠,長大後便
回來照顧學弟,將這份愛一代代承傳下去,生生不息。

我唔知其他的學校可有這樣的校友網絡。我自己都係在東華的中學畢業,但我係感
受唔到對母校的強烈歸屬感囉。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題