用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華或黄笏南
樓主: himhim0502
go

九華或黄笏南   [複製鏈接]

penpen 發表於 14-5-20 21:32
聽聞九華可以有學生上上下堂手提電話响走出課室聽電話
走出課室才聽電話都係應有嘅禮貌!

有咩事咁急要上上下堂都要聽電話?

如果家中嗰排有急事,家長應可以跟學校預先安排。校規係死嘅但人係生的!

penpen  我係覺得奇怪返學free到可以開住個電話,仲要可以上上下堂聽添  發表於 14-5-21 01:40
:verycold: :verycold: :verycold:

himhim0502 發表於 14-5-18 10:55
如有體育特異功能,會邊間好D?成績B1中
如果係大抽獎就選回各自所屬的地區學校算了,他區學校得兩個位機會太微了。
如果是自行時的考慮,只恐怕band 1中成績要硬闖這兩間學校,確實有點難度。不如考慮那些會收特異功能同學的學校還有一點機會。
:verycold: :verycold: :verycold:

有家長反映九華的考試最高分數下下都九十幾咁高,係咪份卷太淺之故?!

我自己就無本事去評論份卷是否太淺啦;反而我會退而求其次有一個狂想:如果份卷真係咁鬼淺
,但都得個科科六十幾平均分。。。

呢班到底係咪B1生黎架?!
定係全部都係B2B3執雞抽入黎?
抑或個個考試果陣掛住講電話而唔夠時間做卷?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

ohnono 發表於 14-5-20 23:33

如果係大抽獎就選回各自所屬的地區學校算了,他區學校得兩個位機會太微了。
如果是自行時的考慮,只恐怕ban ...

我想我會係比較 crazy 的家長;如果乙一有九華俾我選,那管只得兩個位,
都要搏一搏!

奥脫福 發表於 14-5-21 00:00
我想我會係比較 crazy 的家長;如果乙一有九華俾我選,那管只得兩個位,
都要搏一搏!

當黃笏南係你本區學校的時候,我諗你會放有17個位的喇沙在乙一了。自行、甲、乙都放第一,順應喇沙對特異功能的態度,又可搏三搏,比九華的兩搏更多了一個機會,唔知啱唔啱!除非你本區沒有更好的選擇。

simonlawht 發表於 14-5-20 23:57
好奇問, 點解無厘頭會講其他學校?   而且不太懂是甚麼意思?  你是否曾經在這間學校有不怏經驗, 可否跟我們分享一下?

非也,相反到呢一刻我仍十分滿意、很喜愛這學校。

至於談及其他學校,只係回應一位家長在另一帖子的分享,與九華無關。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2793157&page=1#pid38505015

ohnono 發表於 14-5-21 00:07

當黃笏南係你本區學校的時候,我諗你會放有17個位的喇沙在乙一了。唔知啱唔啱! ...

哈哈,呢樣真係唔知;不過去年的自行、統一到叩門三個階段,「喇沙」一直都無在大家
個 list 都出現過!就算去年叩完民生後,下一站就返九華,經過「喇沙」都無停低架車!

奥脫福 發表於 14-5-20 23:55
有家長反映九華的考試最高分數下下都九十幾咁高,係咪份卷太淺之故?!

我自己就無本事去評論份卷是否太 ...
我諗上面家長Noel已解釋了,亦跟你的講法吻合!

ohnono 發表於 14-5-21 00:19

我諗上面家長Noel已解釋了,亦跟你的講法吻合!

我其實唔介意抄冷九華的家長,甚至乎在某個程度上要多謝他們添!只有這樣,
才可減少錯配,令真心認同耶穌會辦學理念的家長和同學不至望門興嘆。

回覆:penpen 的帖子

基本上學校範圍學生不能用手提電話,當然也有个別頑皮學生,小息或吃飯時候到canteen或圖書館打机。副校長偶而也會到"人氣”地点捉蛇。上堂忘記關電話而有來電嚮起來小兒也嘗試過,老師也只是叫他關机而已。我覺得學校並不是放任學生而是專重學生,教好學生並不須要像男子監獄般嚴格,我見到的華仁仔都是善良有禮的,而大部份都認為學校生活是十分快樂的!

penpen  或者我聽到嘅係個別例子吧  發表於 14-5-21 01:43

simonlawht 發表於 14-5-21 00:37
黄笏南第一屆文憑試表現:

33222 是88.7%
最好搵返一些純男校來比較!我諗你會發覺普遍男校在整體成績上都有下滑的情況,能保持的已經算是異數,還要有進步的男校更加是鳳無麟角!

simonlawht 發表於 14-5-21 01:11
我都是這樣想, 不過這個主題一直講這兩間學校, 因此我只用這2間學校比較.

找學校的不是我, 其他家長有興趣 ...

雖然主題是講這兩間學校,但內裡還包括各自的軟硬件,是否適合樓主和樓主小朋友的期望和發展,成績可能只是其中一個環節。最重要還是被取錄的機會,入唔到就講到間學校幾叻都沒用!

simonlawht 發表於 14-5-21 01:50
絕對同意你/妳的講法, 可惜香港教育制度仍以成績為主導, 要考入心儀大學科系, 仍是以DSE成績為主.  不用跟 ...
這個就是適唔適合的問題。除了我唔相信九華會在自行時收一些未達標的同學回來之外,我諗到的上面的家長都已講晒,同學的水平參差係一個因素,揀了一間唔適合自己的學校只會害了同學輸了成績。這裡不少家長已不厭其煩,甚至苦口婆心說出了不能自律的同學絕不可以揀九華,你仍要揀,又比你抽到喎,學校可以點?難道要學校改變傳統,變成一間講求不自律或同學被迫自律的的學校嗎?從此九華不再九華!失去了靈魂,只剩軀殼的九華,你還想要嗎?這樣的九華,跟林護還有甚麼分別!

‹ 上一主題|下一主題