用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會幫囡囡選擇女校嗎?
樓主: hollymama1124
go

會幫囡囡選擇女校嗎? [複製鏈接]

回覆:會幫囡囡選擇女校嗎?

老實說,學校課程同埋校風較緊要,如果女兒有一線女校和二線男女校offer,唔通你會因為女兒喜歡同男同學玩而放棄一線女校嗎?

mamaishere 發表於 15-3-2 14:36
雖然呢度大多數係媽媽,但唔知有無爸爸有男校經驗呢?唔知點解我總覺得男校比女校易接受。如果我個仔有好男 ...
我係爸爸, 中學讀男校.

其實男仔入男校都會有D問題:

1. 如果本身內向, 因中學少接觸異性, 日後識女仔會較蝕底 (平時牙斬斬, 一見女仔即刻口啞啞個D)
2. 可能會對女性有錯誤既認知和期望 (以為所有女仔都係同一類人, 得一種性格)
3. 不解溫柔 (唔識同女仔溝通)
4. 可能會過份粗魯

至於變同性戀既機會..... 暫時認識既都未見過或者聽聞過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我個仔已經係粗魯型,黎緊入男校,咁未好大鑊!

bobo101^*^ 發表於 14-5-20 09:18
我以前中學讀女校, 乜類型女仔都有, 有些見到男仔就發晒癲, 有些就害怕與異性接觸, 仲有好多tom boy。
所以 ...
早幾日拜年剛同朋友講開呢個話題,佢讀女校嘅,講既同你類似,佢話有女一定唔比佢讀女校。
而我識幾個男校生,都係怪怪地。。。

Anyway,  可能依家年代唔同左,情況可能唔一樣啩!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:會幫囡囡選擇女校嗎?

我女由小一已經男女校,中學直升。佢好朋友都係女仔,但亦有玩得埋的男同學。佢話有時鐘意同男仔玩,女仔會小氣同計較(我女係粗枝大葉開心型)。
讀男女校,會對異性有適當認識唔會有不切實際期望同幻想(尤其一齊長大衰野低能野見得多),hopefully 唔會咁易恨拍拖。亦唔會一入大學似放監,心急恨拍拖搵個以為好正但實際無內涵的對象(我咁唸咋)

Jane1983    發表於 15-3-2 21:31

引用:我女由小一已經男女校,中學直升。佢好朋友

原帖由 Charlotte_mom 於 15-03-02 發表
我女由小一已經男女校,中學直升。佢好朋友都係女仔,但亦有玩得埋的男同學。佢話有時鐘意同男仔玩,女仔會 ...
贊成。十幾年男女校,起碼互相知道男女本性有別,要欣賞及接納其優缺點,亦明白男女之間除愛情外係可以有純友誼,行近啲溫柔啲好傾啲傾多兩句未必係有特別意思!

我相信冇對或錯,只有際遇及適合與否,但如果要讀12年或以上都是女校,可能要唸一唸

hkpapa852 發表於 15-3-2 14:45
我係爸爸, 中學讀男校.

其實男仔入男校都會有D問題:

我中學都係男校,基本上好同意你講果幾點,但我個人好中意男校(中學),好中意果種brotherhood, 聽d讀男女校的說成日為爭女而反面。我依家都只幫阿囝報直私男校。
中學時有兩個師兄又靚仔又叻 (會考9A加學屆田徑紀錄者)曾公然在學校拖手,大家都說可惜。另我識一個係肥仔,gay到出汁,試過"追"我,日日等我番學放學,買埋汽水睇我打波,每次話題就環繞"happy together" d情節同張國榮,我比人笑到面黄,好在後來佢轉移目標。點知後來又同一間U (但唔同系),有幾次見佢眼甘甘偷望人地小便同流連更衣室,佢依家係一個名人。

回覆:會幫囡囡選擇女校嗎

一個好有趣第
的題目。如果有得選擇,我傾向男女校。我是七十後,好後個隻啦,幼小中學都係男女校,老實五歲起,每年都收到情信,告白同求愛。但因為家教好嚴,去到預科才動心“拍拖”。同意有家長講,男女校讓女孩子在成長過程中對男生有合理認識同期望。上完PE堂d男仔臭汗熏天的感覺,唔讀過男女校係唔會明的。咩fantasy都無晒。時至今日,我班同學仍有兄弟姐妹間的情誼。出來工作,也從不怕男士呀。

醒目開學勳章 王國長老

樓上分享好生動有趣

男女校, 到中學階段就預左有d小荳芽, 如果佢心動過, 又試過puppy love, 好快又玩完, 其實亦唔係一件壞事 (provided唔係無心向學不停拍拖, 同埋係純情式拖下手仔--唔好笑我低能呀, 我知好多情況都仲係咁架咋), 試過了, 不外如是, 就唔會再恨

有得揀同級數的當然揀男女校

但現實係大部份教會名校都係齋校

就算家長唔太執着名氣,都想入齋校的中學啦,揀冇中學的男女小學(如宣小/TSL), 咁咪過幾年又為升中出去打餐死

問過佢點解唔同女仔玩, 佢話d 女孩子唔鍾意佢短頭髮

如果是真的, 換個髮型, 多左同女仔玩, 會否改變選擇?
United we stand, divided we fall.

有得揀,真係男女校好。我女現在的好朋友都係男仔,問她點解,原來因為她在小息鍾意跑吓,但女同學多數玩colouring和手繪,吾鍾意跑來跑去...

我姪女小學係男女校,中學係讀女校,問佢比較感覺如何,佢話如果以讀書為大前題既話,佢話女校好.

佢已升上大學,而家學校生活如意,已有男有...

今時今日男女校同齋校其實都無乜所謂,因為大把聯校活動。好似我仔間學校,
輪住同不同的女校有聯合合唱團,甚麼HY、BPS等。。。再加上其他的活動
,有時星期六返學校,好似入左男女校咁。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

mms_north 發表於 15-3-3 12:02
我姪女小學係男女校,中學係讀女校,問佢比較感覺如何,佢話如果以讀書為大前題既話,佢話女校好.

佢已升上大 ...
如果有得選擇,最理想都係小學讀男女校,中學才考慮男校/女校....
我才一次強調,如果得們有得選擇........

來年小一我比呀囡讀女校,中學會比佢轉番讀男女校,到時先學下異性相處。有冇家長覺得咁唔太好?定還是小學男女校,中學女校好?

引用:來年小一我比呀囡讀女校,中學會比佢轉番讀

原帖由 adaandava 於 15-03-03 發表
來年小一我比呀囡讀女校,中學會比佢轉番讀男女校,到時先學下異性相處。有冇家長覺得咁唔太好?定還是小學 ...

我覺得小學男女校,中學女校比較好,我自己都係咁,雖然中學畢業後廿年re-union,有一半人未結婚,但這該是現今社會的現象吧,不應歸咎入女校
女校出來會好獨立,但太獨立的女性總是好像少點異性緣

引用:來年小一我比呀囡讀女校,中學會比佢轉番讀

原帖由 adaandava 於 15-03-03 發表
來年小一我比呀囡讀女校,中學會比佢轉番讀男女校,到時先學下異性相處。有冇家長覺得咁唔太好?定還是小學 ...
點解講到甘易好似想揀乜中學都實收甘嘅  齋中通常已有齋小,甘易話想入就入咩

‹ 上一主題|下一主題