用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會幫囡囡選擇女校嗎?
樓主: hollymama1124
go

會幫囡囡選擇女校嗎?

lauwingtai 發表於 14-5-19 12:28
男仔唔係鍾意吐口水, 而係遇到心儀女仔, 就會專登做d引佢反感既野, 令女仔注意自己, 女仔反應愈大, 男仔愈 ...
有無搞錯, 鐘意人唔係應該做得好啲等女仔欣賞自己咩。唉, 被吐口水可以有咩反應。佢又無鬼用, 唔識惡, 有一次示範教佢鬧番啲男仔, 點知嚇到成個彈起, 爸爸都幫佢, 話:媽咪, 我都嚇咗一跳, 駛唔駛咁惡。我同佢講:阿女阿, 你唔惡啲會被人蝦架。佢又笑笑口咁話是旦啦。唉!

lauwingtai 發表於 14-5-19 12:28
男仔唔係鍾意吐口水, 而係遇到心儀女仔, 就會專登做d引佢反感既野, 令女仔注意自己, 女仔反應愈大, 男仔愈 ...
我有提議阿女不如剪個小丸子頭, 扮肉酸啲就無咁多人吐佢口水, 佢話唔鐘意。

回覆 little_yolky 的帖子

個女太靚,真係驚ga,改吓髪型打扮,減d「豔光」都係吾係辦法中的辦法。
有時係會所,見到d7、8歲女仔,一頭及腰曲髪,背心、tight pant,靚到咁樣,C9都望多幾眼,何況男士,危險呀!

little_yolky  唉哎,   發表於 14-5-19 18:04

little_yolky 發表於 14-5-19 10:40
女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校!中學一定揀女校 (除非阿女唔同意)。

阿女 ...
咁靚女, 讀咩校都有人追.
媽咪應該都好靚, 大把經験應付D狂風啦

AgapePa 發表於 14-5-19 16:25
咁靚女, 讀咩校都有人追.
媽咪應該都好靚, 大把經験應付D狂風啦

.............阿囡係似爹啲..........我從細到大都從來無緋聞的.........mg:" />

同埋, 佢唔係好靚女, 唔係艷光四射果隻, 只係平易近人, 好隨和果種。我以為小朋友會鐘意好靚或成績好叻既女仔。我個年代係咁, 真係時代變咗, 依家啲細路鐘意啲女仔type咁奇怪, 好似搵老婆咁。

doggy2013 發表於 14-5-18 01:00
女仔入女校始終有多d 某方面既風險
女仔入男女校也有多d 某方面既風險

引用:回覆+BabyYukYuk+的帖子 我以前讀女校,學

原帖由 Jane1983 於 14-05-17 發表
回覆 BabyYukYuk 的帖子

我以前讀女校,學校有各式各樣性格的同學,大多係開心的。
對男人有唔合理的期望是真的,我中學其中一個best friend 及大學的best friend 都有這問題,結果一個到而家都未怕過拖,另一個結完婚就要離婚

Jane1983    發表於 14-5-19 20:48

我同老公都唔想女女入女校, 如果有得揀, 一定入男女校

回覆:janettsui 的帖子

閉在好多好學校都係齋校呢!

男女同女校都會考, 如果只有女校收, 天意如此, 咁我都無法

little_yolky 發表於 14-5-19 10:40
女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校!中學一定揀女校 (除非阿女唔同意)。

阿女 ...
這一代D小朋友比我地以前更早熟, 我仔仔k3已經鐘意班上某個長髮斯文靚女, 仲同其他男同學爭住同女神坐.  

我朋友個女讀緊男女校小二, 最近收到情信添.  

little_yolky    發表於 14-5-20 11:16

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 14-5-19 13:58
有無搞錯, 鐘意人唔係應該做得好啲等女仔欣賞自己咩。唉, 被吐口水可以有咩反應。佢又無鬼用, 唔識惡, 有一 ...
咁你唔好彩
我女係長頭髮皮膚白淨脾氣好果類(靚唔靚呀....唔醜lor), 而家中2, 一直男女校, 無呢d事發生
你女係咪真係好林善溫柔, 男仔鐘意蝦佢睇反應呀

little_yolky  唉, 係長頭髮, 因為要跳芭蕾舞唔剪得。又係好林善, 成日微笑被人蝦都唔會鬧番人果種。有咩對策, 係咪要教佢惡死啲。  發表於 14-5-20 11:17

我以前中學讀女校, 乜類型女仔都有, 有些見到男仔就發晒癲, 有些就害怕與異性接觸, 仲有好多tom boy。
所以有得揀, 一定會揀男女校! 男女校!

bobo101^*^ 發表於 14-5-20 09:18
我以前中學讀女校, 乜類型女仔都有, 有些見到男仔就發晒癲, 有些就害怕與異性接觸, 仲有好多tom boy。
所以 ...
對,我都會揀男女校。最多盡量教乖d,咪搞大個肚就得喇!

這個post勾起好多在中學的回憶。以前好多女同學好mean,見其他女仔笑笑口同男生傾計,就在背後話她發姣。為左吾想比人甘講,對異性的態度自然會差d、拘谨d,這樣野到我而家幾十歲人,都有影響,真搞笑!

回覆:little_yolky 的帖子

A

我曾由男女校轉女校 (中學時期), 覺得女校D女仔性格好唔同, 講真初初有D頂佢地唔順, 有不少唔知係貪玩定天生, 女同女拍拖, KISS 呢DO係廁所時常見.  所以果時我已經覺得女校始終好似偏向一邊咁, 咁不過依家D資訊咁發達, 人又開放咁多, 可能好D.  不過男校比我既印象好唔同, 佢地會活動同讀書都得, 好陽光, 好正面

其實只要亞女唔抗拒女校,而佢又考到或抽到間女校,咁就冇所謂。我女讀女校,學校乜性格的女孩子都有,唔肯著裙的(校服除外),只愛transformer的,玩Mcqueen的…乜都有,根本唔係問題,佢一定都能在女校找到同類的。
我個人喜歡女校點,遲點才多接觸異性吧…佢欺文溫柔時時微笑…我都好擔心…mouth:" />
教會或興趣班都會認識到男孩子呀!朋友家中都有哥哥弟弟,佢地唔會因為讀女樣而唔知乜野叫男孩子啦!
就算讀男女校的女孩子都一樣可以因為唔了解或對對方的期望過高而離婚啦!
不用擔心,女唔介意又是好學校就去啦!

引用:我以前中學讀女校,+乜類型女仔都有,+有些見

原帖由 bobo101^*^ 於 14-05-20 發表
所以 ...
agree

回覆:會幫囡囡選擇女校嗎?

雖然呢度大多數係媽媽,但唔知有無爸爸有男校經驗呢?唔知點解我總覺得男校比女校易接受。如果我個仔有好男校收,一定諗都唔駛諗即入。如果我女係女校收,始終需要再三考慮。總覺得女仔較感性,較易被情感影響選擇。男孩子大部分比較貪玩唔會因為無女孩子而改變自己