用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會幫囡囡選擇女校嗎?
go

會幫囡囡選擇女校嗎?

回覆:會幫囡囡選擇女校嗎

我一向覺得小學讀男女好些,除非考到神校或超名校啦。我女出年升k1, 有st clare (幼稚園開始全女校)及真光(幼稚園小學男女校),我最後揀了真光,雖然小學唔係好多男仔,不過少好過無。校外活動雖然都可有男仔,但hi~bye friend多,始終與學校六年同學仔有分別

ong84    發表於 15-3-2 23:10

男仔頭性格既女仔入讀女校(中學),會否好受女同學“歡迎”?

rainbowcov  會!!  發表於 14-5-19 13:39

我女都系甘類型,鍾意McQueen,吾好公主,喜歡和不同的同學玩,多過女仔exclusive果隻,我覺得男女校的生態適合她多好多。

不過現實系,香港好的龍校都是女校,考到都難取捨。

引用:囡囡比較男仔性格,+鍾意恐龍,+車。返學問親

原帖由 hollymama1124 於 14-05-17 發表
囡囡比較男仔性格, 鍾意恐龍, 車。返學問親佢邊個係最好朋友全部都係男仔 。( 間唔中會有女仔, 例如校車坐 ...
我女性格都係咁,自己喜歡男女校,錄取的都是男女校,所以讀男女校,傳統女校可能不適合吧

回覆:會幫囡囡選擇女校嗎?

阿女都幾粗魯,不過乜都鍾意玩吓,芭蕾舞及跆拳道都一直學緊,讀過男女校同女校都冇問題。老實講係學校揀人唔係我地揀學校,只要係好學校、唔太遠或負擔唔起,考咗先講。利申:我由幼稚園到中五讀女校,預科入咗男校,正常拍拖結婚生仔,仲有好多自小認識嘅好姐妹

回覆:hollymama1124 的帖子

我個女都係鍾意同男仔玩多d, 我話同佢揀女校,她勁不願意,後來最近睇m club,佢見到女校可以上cooking堂,她現在就話自己要讀女校,因為可以學煮野食

回覆 JR東日本 的帖子

好奇問,男女校無cooking class的嗎?

Yanamami  有~  發表於 14-5-17 22:05

我女讀女校,啲同學仔又乖又純

回覆:會幫囡囡選擇女校嗎

請問那些女校適合男仔性格的女孩子?

回覆 BabyYukYuk 的帖子

我以前讀女校,學校有各式各樣性格的同學,大多係開心的。
只係有兩個較常見問題,一係女仔鍾意分一堆堆玩,吾好彩得罪個Queen,會比人杯葛,可能會無朋友,無人同你玩。另一個係實在太純,少接觸男仔,對男性有吾合理期望,一入情關大件事。

當然而家時代吾同咗,可能好好多。

引用:囡囡比較男仔性格,+鍾意恐龍,+車。返學問親

原帖由 hollymama1124 於 14-05-17 發表
囡囡比較男仔性格, 鍾意恐龍, 車。返學問親佢邊個係最好朋友全部都係男仔 。( 間唔中會有女仔, 例如校車坐 ...
女仔入女校始終有多d 某方面既風險

我都有睇M club, 戲中班女仔都幾反映現實,小圈子、jealous,不過friend起上嚟又可以好friend。說回正題,我女都係男仔頭性格,幼稚園時的好朋友都是男仔,入左女校小學,現在老友都是男仔頭女孩,物以類聚,學校生活非常愉快,暫時冇問題

Twins 媽咪

引用:Quote:原帖由+hollymama1124+於+14-05-17+

原帖由 doggy2013 於 14-05-18 發表
女仔入女校始終有多d 某方面既風險
聽朋友話,她中學是女校,學校好鼓勵同男校合辦聯校ball,但要求大家在活動中要用英文溝通,因為原來女校的女同學在oral exam公開試中見同組有其他男考生,女同學會唔敢發言。所以學想透過聯校活動等女同學能適應

hollymama1124 發表於 14-5-17 11:30
女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校!中學一定揀女校 (除非阿女唔同意)。

阿女小一, 已經好多狂蜂浪蝶。上學期隔籬位同學成日吐佢口水, 好討厭。調咗位之後先知, 原來佢鐘意我個女, 話佢人又靚字又靚。課外活動又有個小三男仔吐佢口水, 依家班入面又有另一個男同學吐佢口水。坐校車同另一間IS學生一齊。有一日, 阿女問我 "pretty" 點解, 我心中一沉, 話靚咁解, 做乜? 佢話有個IS男仔落車時同佢講: "Bye-bye, pretty girl."
所以, 一定揀女校, 我個人認為讀女校既 "風險" 相對讀男女校會細得多。

BTW, 請大家問問家中爸爸, 點解小學生咁鐘意吐口水示愛咁汚糟, 點會有女仔鐘意佢哋, 真係奇怪!我家爸爸話佢細個時從來無吐口水, 所以答唔到我。

Jessy  好驚!!!!  發表於 14-5-19 13:54

我女都係勁男仔頭,而家一年級,最増公主、hello kitty 呢D女仔野,鐘意車、飛機、恐龍、蛇.......,唔核突都唔鐘意,鐘意同男仔玩,唔鐘意著裙,放假要佢著裙就喊哂,學游水唔肯著泳衣,話露個pat pat 出嚟,本區有間好女校,有D擔心會變Tom boy

Jessy  學游水唔肯著泳衣,話露個pat pat 出嚟<---笑左!!!  發表於 14-5-19 13:55

little_yolky 發表於 14-5-19 10:40
女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校!中學一定揀女校 (除非阿女唔同意)。

阿女 ...
你個女靚先有狂蜂浪蝶啫!  你估個個粒女咁靚咩?

little_yolky 發表於 14-5-19 10:40

阿女 ...
男仔唔係鍾意吐口水, 而係遇到心儀女仔, 就會專登做d引佢反感既野, 令女仔注意自己, 女仔反應愈大, 男仔愈做。
你個女係咪好姿整? 有d潔癖? 一俾人吐口水就會好大反應?

bobbob  應該無咩人唔介意被人吐口水掛?  發表於 14-5-19 12:40

其實生活中, 有男有女, 好似教會的Sunday school, 或校外的課外活動, 阿女讀女校, 學校以外, 都有接觸男孩子的機會

回覆 ypiriswong 的帖子

我女有d似你女女的情况,之前完全吾肯着她口中的'靚衫',只喜歡有型。公主、hello kitty, minnie一概吾着,我吾想簁野,要她着就喊。
我唯有隨得她,無逼她,最近她突然同我講,而家對'靚'吾反感,可以接受。我問她點解,她說見到其他人扮靚wor。

我其實有專登陪她看Sofia the First、長髮公主這種比較有型又女性化的卡通,可能她慢慢接受了,你可以試吓。