用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好? ...
樓主: 每日媽媽
go

仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好? [複製鏈接]

回覆:仲有冇龍b而家剩係講bb話

interview N 班主要做動作多,有年 St cat 叫學生 'can you hop like a bunny? ' 老師會問佢講嘢未,同講乜。其實識講自己個名已經 ok, 但最好識生果動物形狀,我聽過最多除咗你叫咩名呀之外,就係可唔可以比個萍果爸爸呀?又或者,媽咪個嘴仔响邊度呀?你隻耳朶呢?問下呢架係咩嚟架?(車) 之類

BB面試識都唔肯講點算?我囝好怕陌生人...

引用:BB面試識都唔肯講點算?我囝好怕陌生人... +

原帖由 hamufamily 於 14-05-30 發表
BB面試識都唔肯講點算?我囝好怕陌生人...
你呢個都係要正視嘅問題喎,帶多d佢出街,接觸多d人,應該會有幫助~

我个仔6月龙B,叫他妈咪做“money".

引用:我个仔6月龙B,叫他妈咪做“money".

原帖由 xuandaddy 於 14-05-30 發表
我个仔6月龙B,叫他妈咪做“money".
,haha 好過佢叫你做"mummy"

引用:Quote:原帖由+xuandaddy+於+14-05-30+發表

原帖由 每日媽媽 於 14-05-30 發表
,haha 好過佢叫你做"mummy"
你囝可能覺得咁叫好過叫另一個解釋的"mummy"

回覆:仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好?

其實都唔駛咁擔心,小朋真係突然識講好多字。我囡囡4月b,係18個月大面試都唔識唔肯講,剛2歲又肯跟大人講野,而且自己識重組句子。發覺最重要係父母多d同小朋友互動及講下身邊的事物,要有耐性,付出幾多,就一定有回報。

回覆:avatartracy 的帖子

其實唔駛太擔心小朋友未識講嘢,到兩歲開始就會不停學講,我仔11月尾B,那時未夠兩歲考K1......全軍覆沒,之後幫阿仔再報n班同後備生,面試時已經兩歲4個月,講嘢認物件完全無問題,結果有三間學校比offer,依家兩歲半,唔只識講,仲會駁咀激死你!
當初我仲擔心阿仔唔識講嘢無學校收,兩三個月變化真係好大!

引用:其實都唔駛咁擔心,小朋真係突然識講好多字

原帖由 avatartracy 於 14-05-30 發表
其實都唔駛咁擔心,小朋真係突然識講好多字。我囡囡4月b,係18個月大面試都唔識唔肯講,剛2歲又肯跟大人講野 ...
謝謝你分享! 希望他到面試時,可以有很大進步; 我剛遞入表去兩間幼兒園,可能好快會安排面試,真係好緊張

引用:其實唔駛太擔心小朋友未識講嘢,到兩歲開始

原帖由 Candycat225 於 14-05-30 發表
其實唔駛太擔心小朋友未識講嘢,到兩歲開始就會不停學講,我仔11月尾B,那時未夠兩歲考K1......全軍覆沒, ...
多謝你分享呀! 請問你小朋友係咪做大b,插n班呀? 我剛替囝囝報了兩間幼兒園,可能好快會有面試,以他現在進度,實在有點擔心

回覆:每日媽媽 的帖子

我阿仔係做大b呀~不過無插班,係學校n班面試係3月,所以有時間訓練佢😁

但你都唔駛太擔心,頭一兩間面試係試水溫,之後會準備得更好!返playgroup都好有用呀~

回覆:Candycat225 的帖子

其實學校睇小朋友自理能力多於識講嘢~訓練下手仔運動都認圖形都會有幫助
因為說話只係其中一部份,唔好忽略其他呀👍

引用:我阿仔係做大b呀~不過無插班,係學校n班面

原帖由 Candycat225 於 14-05-31 發表
我阿仔係做大b呀~不過無插班,係學校n班面試係3月,所以有時間訓練佢😁

但你都唔駛太擔心,頭一兩 ...
明白我諗真係返下playgroup先得

引用:其實學校睇小朋友自理能力多於識講嘢~訓練

其實學校睇小朋友自理能力多於識講嘢~訓練下手仔運動都認圖形都會有幫助
因為說話只係其中一部 ...
可能真係少教佢嘢,佢而家剩係識分辨眼睛,問佢其他的都會指錯。

但見佢都唔係蠢gor bor,例如佢曳咗,我哋指住佢"哦…",呢d佢學好快,下次佢見你有唔小心,如倒瀉嘢,佢就用番唔你度

回覆:每日媽媽 的帖子

所以由依家開始教小朋友認識日常用品👍
講多幾次就會入腦,仲有時間😁加油!

引用:所以由依家開始教小朋友認識日常用品Ԁ

所以由依家開始教小朋友認識日常用品👍
講多幾次就會入腦,仲有時間😁加油!

...
謝謝你

回想起我女上年也同你地一樣我女女11月b,不太講野,只要你地多點倍佢地玩,多作啓發他們學習及多參與playgroup便好快pick up there is no worry 順其自然便可,我女最後也有數間心儀學校取錄,當中也有龍校亦因我太太很有耐性地倍佢學習只要多鼓勵便可以做到,其實佢地咩都識,只差做與不做,不要同大b比較,臨場會有不同

引用:回想起我女上年也同你地一樣我女女11月b,

原帖由 lcl505 於 14-05-31 發表
回想起我女上年也同你地一樣我女女11月b,不太講野,只要你地多點倍佢地玩,多作啓發他們學習及 ...
謝謝你分享! 你講得啱呀! 我囝佢就算識都未必肯做,佢都好睇心情,教佢嘢真係要好有耐性先得

回覆 avatartracy 的帖子

赞同!

我女9月b,都係講得好少字咋,我屋企人個個都話佢慢,我都好擔心,但教極都係唔講我都冇計,10月面試都唔知點算,好似乜都唔識咁

‹ 上一主題|下一主題