用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀中文中學入大學機會
go

讀中文中學入大學機會

想問問, 有無家長小朋友是讀中中, 考入大學呢 ?

簽名被屏蔽

培正金文泰入大學率都好高架

謝謝 !

talent2000 發表於 14-5-16 14:40
現在入大学不难但入好大学就难。

我覺得好難

ANChan59  Why?  發表於 14-5-18 07:50

回覆:讀中文中學入大學機會

入大學係睇成績嘅啫!而家啲大學收好多國內尖子,佢哋多數都係中文中學。香港嘅B1中中一樣好多入大學,就算B2甚至B3嘅中中,都有學生入到大學,當然數量冇得同B1學校相提並論!

緊係有, 都唔少嫁, 我仔band2 中中入理工護理, 同學入三大都年年一定有, 但人數緊係唔可以同人地band 1英中啦.
我識幾個band 3 都入到科大, 睇咩科啦.  希望在人間, 只要自己努力.
亦都見好多band one 英中失手入唔到8大, 世事冇絕對.

引用:緊係有,+都唔少嫁,+我仔band2+中中入理工護

原帖由 waic 於 14-05-19 發表
緊係有, 都唔少嫁, 我仔band2 中中入理工護理, 同學入三大都年年一定有, 但人數緊係唔可以同人地band 1英中 ...
大學科目用英語多,容易適應嗎?

回覆 poonseelai 的帖子

都冇咩問題, 又係甘讀. 佢地好快 pick up

引用:Quote:原帖由+waic+於+14-05-19+發表緊係有

原帖由 poonseelai 於 14-05-19 發表
大學科目用英語多,容易適應嗎?
有不少科目要被逼以廣東話授課,你話受唔受影響!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+poonseelai+於+14-05-19+發表

原帖由 ANChan59 於 14-05-19 發表
咁大鑊

回覆:讀中文中學入大學機會

英書中教 等於未推行emi
很多中學都行果一套

引用:英書中教+等於未推行emi 很多中學都行果一

原帖由 dubbies 於 14-05-19 發表
英書中教 等於未推行emi
很多中學都行果一套
但現在是大學!難怪好多評論話大學生英文水準下跌

我讀中學時都係英書中教..

ANChan59 發表於 14-5-19 14:04
吓,請問邊間大學呀?

引用:我讀中學時都係英書中教..+

原帖由 qkhui 於 14-05-19 發表
我讀中學時都係英書中教..
如果你以以前英中學生水準,跟現在大學生水準比較,你是正確,不過同時反映出大學生的悲哀。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-5-19+14:04+有不

原帖由 9498mami 於 14-05-19 發表
吓,請問邊間大學呀?
三大都有!

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-5-19+14:04+有不

原帖由 9498mami 於 14-05-19 發表
吓,請問邊間大學呀?
當然不是神科,水泡科為主。

唉,去到大學重要用中文教?
唔怪得成日話依家大學生英文每況如下啦!
好快連中國都追過香港囉,慘!慘!慘!

我諗受国內學生歡迎嘅學系影響較大.