用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄神校
go

放棄神校

有無人好似我咁 放棄九龍塘某私立神校..去讀深水步band 1. ..無弟妹跟..只覺太遠和唔想太谷...

回覆:yeunglam 的帖子

九龍塘有邊間私立係神校呀?

太遠就唔好囉, 贊成你轉

karen55407 發表於 14-5-16 10:02

係囉,我地諗唔到有邊間私立神校在九龍塘,kts,aps呢d唔會當係神校嘛.

其實樓主當初決定放棄你心目中的神校而去讀你心目中只屬於band 1的學校, 原因你也已經說了. 你是應該深思慮熟了才作出如此決定. 咁現在你又問人, 已經沒有意思了.因為已成定局.如果其他人話你怎會作出如此決定, 你又會後悔.咁又何苦呢?? 講真,求學是一段漫長的馬拉松,小學之後還有中學,仲有大學呢.所以比較邊間學校top唔top沒有意思.沒有最好的學校,只有適不適合你兒女的學校.我相信你揀得深水步果間band1學校,一定好好,只是名氣不及你心目中的九龍塘神校. 別為神校這虛名所迷惑. 更何況,怒我直言,九龍塘我不認為有神校存在, 在我心目中全港應該只有三間被稱得上神校.

如2間都係Band 1又無中學backup 應該無咩問題, 如SSP呢間係Band 2 就要諗清楚啦!  假設你揀SSP 個架係津校, 除時間+$$ 外要考慮的是朋輩影響, 師資, 中學校網等等!  但如果係私校SFA 就無問題啦, SFA vs APS 2間都係好有要求的學校

引用:如2間都係Band+1又無中學backup+應該無咩問

原帖由 cacanov06 於 14-05-16 發表
如2間都係Band 1又無中學backup 應該無咩問題, 如SSP呢間係Band 2 就要諗清楚啦!  假設你揀SSP 個架係津校, ...

如果係我,兩間都無中學backup就會考慮埋邊間學校嘅中學校網靚啲

都放棄左,無話可惜吾可惜。虚名系一時,返學放學谷吾谷却系日日面對的問題。

更何况它無龍,升中好無免費午餐。

多謝各位意見..回應..小女是 讀 2014 p1..未入學...
其實..只是心裡仍在掙扎..所以才在此一問..因好似有點對阿女不住..佢考到又唔可以比佢讀..
謝謝..

回覆 cacanov06 的帖子

我就是怕好有要求...大家都辛苦

其實是邊間?

回覆:yeunglam 的帖子

我放棄了YW,選擇了TSL,但我很開心。

引用:九龍塘有邊間私立係神校呀? +

原帖由 karen55407 於 14-05-16 發表
X2

引用:有無人好似我咁+放棄九龍塘某私立神校..去

原帖由 yeunglam 於 14-05-16 發表
有無人好似我咁 放棄九龍塘某私立神校..去讀深水步band 1. ..無弟妹跟..只覺太遠和唔想太谷... ...
朋友當年放棄DBX
揀左地區小學

親子童讀樂

上年有朋友都放棄男神校, 讀津校(不是神級津校), 事實真係各人有喜好

回覆 yeunglam 的帖子

對唔對得住佢, 其實好睇你女本身係咪谷得? 如果佢唔谷得, 唔係自動波學習, 咁雙方都係好辛苦, 咁你其實為佢好.  相反, 佢係谷得又讀到, 但你放棄了唔俾佢讀"九龍塘個間", 咁又真係要考慮清楚!  
題外話, 我認識一位APS小一生, 佢媽話佢仔讀得好輕鬆, 佢放工返到屋企6點幾, 佢仔已經做完功課, 因為佢地係學校已經做了大半, 佢話APS係比佢想像中輕鬆!

引用:回覆+cacanov06+的帖子 我就是怕好有要求.

原帖由 yeunglam 於 14-05-16 發表
回覆 cacanov06 的帖子

我就是怕好有要求...大家都辛苦
咁即係邊間神校?

深水步中學校網對男仔黎講係麻麻地。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:karen55407+發表於+14-5-16+10:02+九

原帖由 fruitfulsnoopy 於 14-05-16 發表
係囉,我地諗唔到有邊間私立神校在九龍塘,kts,aps呢d唔會當係神校嘛.
我估係APS,每個人心目中嘅神校都唔同,可能喺樓主心目中係神校呢!