用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄神校
樓主: yeunglam
go

放棄神校

奥脫福 發表於 14-5-16 15:10
深水步中學校網對男仔黎講係麻麻地。
瑪利諾神父 幾好

cacanov06 發表於 14-5-16 13:17
回覆 yeunglam 的帖子

對唔對得住佢, 其實好睇你女本身係咪谷得? 如果佢唔谷得, 唔係自動波學習, 咁雙方都 ...
同意。樓主個女什麼性情?谷吾谷得?鍾吾鍾意音樂?
同埋間津校有幾好?小學無banding的,幾多升band1?校網好吾好?

無話對吾對得佢住,你係亞媽,據你有的資料為佢選擇這個時候覺得最好、最適合佢的,盡晒責任啦,做人都係做到咁。

其實.大家都估到啦..我個女在尼個階段我地都可以看到 佢係一個可以被谷又主動的小女孩..愛看書..尢其是英文..亦多動..

APS是否神校,只是家長心中的位置,不要太神化某些學校!只是有沒有適合自已的子女!APS每年有十幾二十個入DGS, DBS, St. Paul,不是吃免費午餐,他/她們的努力是不可置否的!今年DBS已收21個APS了,比例之高實在令家長趨之若鶩!

回覆:放棄神校

元朗應該有車去APS, 有問賴生保姆車嗎? 只是可能會很早,因APS上學時間較早。

小學六年時間,這六年真的無可能搬屋嗎?

回覆 yeunglam 的帖子

仔仔在APS P2, 我又唔覺谷啊。同學仔們也很乖不少朋友讀津校更谷,要力爭上游

引用:APS是否神校,只是家長心中的位置,不要太

原帖由 CL0214 於 14-05-16 發表
APS是否神校,只是家長心中的位置,不要太神化某些學校!只是有沒有適合自已的子女!APS每年有十幾二十個入 ...
想請教點解aps 網寫2011/2013?

引用:Quote:原帖由+CL0214+於+14-05-16+發表APS

原帖由 bubuG 於 14-05-16 發表
想請教點解aps 網寫2011/2013?
我指升中派位數據。

引用:是根據教育局的呈分年度,如小朋友今年小五

原帖由 mamaluk 於 14-05-16 發表
是根據教育局的呈分年度,如小朋友今年小五,即是2013-2015年度。
Thanks !

linlai 發表於 14-5-16 12:16
我放棄了YW,選擇了TSL,但我很開心。

係你選定孩子選?

引用:Quote:linlai+發表於+14-5-16+12:16+我放棄

原帖由 hoihoima 於 14-05-16 發表
係你選定孩子選?
孩子多啲。

引用:其實.大家都估到啦..我個女在尼個階段我地

原帖由 yeunglam 於 14-05-16 發表
其實.大家都估到啦..我個女在尼個階段我地都可以看到 佢係一個可以被谷又主動的小女孩..愛看書..尢其是英文 ...
咁你應該俾佢起碼讀一兩年試下,真是太辛苦先轉,俾個機會個女啦,因為你都用神校形容,不是覺得是上上之選嗎?又不是入到St Mary, MCS, 天神,St Stephen Girls......

回覆 linlai 的帖子

我識果個當年系放棄港島一間名男龍校,入讀Tsl,個家長系做教育的。小孩讀得好好,家長亦很滿意。

Jane1983 發表於 14-5-16 22:22
回覆 linlai 的帖子

我識果個當年系放棄港島一間名男龍校,入讀Tsl,個家長系做教育的。小孩讀得好好,家 ...
你朋友會唔會target 係DB 個啲神校呀?  個人覺得如果讀了TSL 再插入DB, 一定係容易過SPB   

回覆 cacanov06 的帖子

佢而家小四,仲讀緊,小朋友係好叻仔,父母望子成龍、志向好高,祝佢成功。

選學校除了選名氣,車程接送及有無弟妹跟尾好重要……
家住九西的話,TSL比SPB好是常理吧,反之而言,對住南區的SPB比TSL好亦好順利成章。

作家長為小朋友選校多考慮校風………………………個人認為只要是好學校,神唔神校都唔繄要。

我見APS兩間都有人入,請問聖士提反和協恩,那間較好?