用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問點樣温中文默書呀
go

請問點樣温中文默書呀 [複製鏈接]

次次都默兩課書,已經提前成個星期温,每日一至二段,但係過兩日又唔記晒
好痛苦呀

老師話下次默書無8字頭,咁呢個學期平均分就唔及格喇
   8    0    0    0

回覆:請問點樣温中文默書呀

幾年班,試下叫佢拆字咁記可能會好D

回覆 2bbma 的帖子

每個小朋友都唔同丫, 就我自己來說, 我都係提前1星期溫習(其實可以唔使咁早既), 因應有幾多範圍; 假設共有6頁(當每課3頁), 我會:
第1日-溫第1頁
第2日-溫第2頁, 重溫第1頁唔識果d字
第3日-溫第3頁, 重溫第1-2頁唔識果d字
如此類推......

如果對一d快手既小朋友, 基本上唔一星期啦, 可以每晚溫2-3頁, 兩晚攪掂

醒目開學勳章

我仔因為記性好,通常先睇一次,

跟手默,錯既抄2次,

基本上已次次默書滿分.不過我仔學校無默2課咁多.

如果小朋友記性唔好,唯有抄多幾次.

nieualma  好叻  發表於 14-5-16 10:39

2bbma 發表於 14-5-15 15:42
次次都默兩課書,已經提前成個星期温,每日一至二段,但係過兩日又唔記晒
好痛苦呀
點解咁大件事, 小一嗎? 中文無理由唔記得喎, 背默嗎? 因為普通話聽唔明默錯嗎? 咩原因搞到唔合格咁大件事。

通常點錯?

我個仔記性都差,我會每日同佢讀寫兩段,即我讀佢寫,唔識既試一陣都係唔識就睇書。sofar 每次有八九十分,詞語我一般係預習時要佢識晒。

每次默2課?會唔會好多內容呢
係唔係1年級啊

引用:次次都默兩課書,已經提前成個星期温,每日

原帖由 2bbma 於 14-05-15 發表
好痛苦呀
下!默書佔分這麼多?!會引至平均分唔合格咁大件事!是背默背唔出內容還是忘記怎麼寫呢?

未開始默之前, 我會抽出約十個比較陌生的難字, 首先教他拆字, 在他面前慢慢地寫兩次, 然後叫佢即時默寫該字出來.  該十個難字是逐個逐個教.  然後叫他朗讀課文一次, 跟住到我讀多一次, 加深他對課文內容的熟悉.  

接著開始默.........有錯的字我會大大隻字寫出來, 並將他錯的部份用顏色筆寫出來, 然後叫他再寫多一次, 跟住放佢走.  完成後兩三個鐘, 我會再考多次剛才有錯的字, 讓他加深印象.  有些字他總是錯完又錯, 我就會用教育局的中文網站"香港小學學習字詞表", 你在該網輸入某中文字, 就會display該字的筆順, 我會叫阿仔坐定定睇兩次, 通常好快會入腦 (因為睇電腦會專心過阿媽教).  另外, 每次默書我會前後預默兩次.  我用上方法, 中默差不多每次滿分.  

adallfad  很好! 我後來都改用了這些方法效果好好多  發表於 14-5-19 10:29

默書無8字頭,咁呢個學期平均分就唔及格。。。
好似唔喺幾合邏輯禁~~

唔好等要默書才溫,平日教新課,把生字或詞抄出來,查字典,印象會大增,有需要再抄多幾次,日子有功,中文根底自然增強

針對記憶差 : 了解課文內容,要他講給你知每段內容,多抄幾遍.再加樓上家長意見.

多謝各位意見,大家都好似無咩難度咁,唔知點解我就最怕同佢默中文,次次都打仗咁

佢E+三年級,兩課書共有4頁紙,我覺得都多字
我每次默兩段,佢都錯十幾個字,跟住我再同佢温錯左O既字
但係到第二日,可能佢會ARM 昨天錯O既字,ARM O既又變番錯
我都唔明點解,只係知佢唔鐘意寫中文字,所以要佢一次默成課佢會扭計

到派默書時, 佢會成日漏字,又會錯平時明明識O既字(即係同佢默幾次都識O既字),所以真係好唔明

做過測試,又話佢無讀寫障礙

因為佢地學校係會將兩科默書拆開自己各自計落成績表,即係成績表上中默呢科會唔合格

sonkhl  四頁紙?是讀默吧.要培養中文興趣,例如課文內容,引申一些有趣例子或故事.  發表於 14-5-16 14:13

小朋友多唔多睇書?

小朋友應該少睇課外書, 所以對字認知少, 現還小, 默書好少事啫, 應該要開始看多閱讀一點課內/課外書, 不要著重抄寫動作先, 到升到上四年級時應有幫助.

我個仔P2 有專注力的問題, 又不是太愛看中文 (依家叫好D), 所以中默要多時間, 因為如果佢溫時一分心, 己不知去左遲, 我地讀是一課, 我都分開幾天, 每次一段, 最後個天先全課, 又叫佢盡量背, 死下死下都可以9字頭, 不過花的力真不少.

回覆 jaycee_mami 的帖子

請問可以比"香港小學學習字詞表"條link我呀?  Thanks

醒目開學勳章

2bbma 發表於 14-5-16 13:56
多謝各位意見,大家都好似無咩難度咁,唔知點解我就最怕同佢默中文,次次都打仗咁

佢E+三年級,兩課書共有 ...
如果考試計分既默書,我仔每次都6課(段落)+50個詞
‹ 上一主題|下一主題