用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問點樣温中文默書呀
樓主: 2bbma
go

請問點樣温中文默書呀 [複製鏈接]

回覆 2bbma 的帖子

你有否試下用故事法或/和一些multi sensory 方法幫他記,後者如在沙紙上trace 字,用手在空中寫字,etc. 前者板主charlottemom 有post 過些examples, 不過唔知點解我lost 左條link.  邊個方法最arm 就好depends on individual.

回覆:2bbma 的帖子

我仔不嬲中默ok,望兩眼就識背,
默書好大範圍,十幾課書,詞語百幾二百個,可能學校由细操大。我認為應讀多幾次課本,了解咗會容易D記,好過只讀要默果D字,可能小朋友根 本唔明白詞語解釋,所以記唔入腦。

如果無讀障,又有温,多是用錯方法。
我仔二年級開學無耐有一次默書得七十幾分(平時點都有九十幾),我便改温習方法(以往是一派了便每天温),用每天温的方法我覺得他每天都不會太認真去記,因他覺得還有很多明天,於是我跟他說我只給他二至三次機會温,因他開始大了,很多字他本身都懂,不懂的要珍惜每次温的機會。基本上每次都默一課課文和一課生字。默前一天我只幫他默一次,有唔識或不熟的生字有原子筆寫,之後便要他收拾。默前的小息他會自覺地拿那張紙出來温,出來成績很好,最小都有九十五分!
大家加油!

我將詞語抄在Q咭上,平日叫阿女讀默5個,到默書前那個周曰就全部默一次。

回覆:lcys 的帖子

第一次一般會有好多字吾識,正常。叫小朋友睇下錯/忘記什麼字,解釋一下字形結構部件,下一次只默曾錯的字。
之後同佢講你自己要付出努力練寫,俾番個責任佢。
也可以叫佢將課文錄音,自己搞點。

回覆:請問點樣温中文默書呀

基本初小太多範圍分兩三次温,但最後一次是全部默,。達唔到一個分數抄課文幾次(要有左嚇作用,唔好hea)。我自己小一小二温兩次,一定要達八十分(Set一個目標),不然重抄,佢好驚抄書,所以好比心机,還有一定要自己温熟,hea我以後唔会幫佢温,將責任放番比佢。到小三小四,我有時間就讀比佢,如果5系,自己想法子,錄左黎放比自己默,或讀默变背默等……所以陪養佢地自己温,大人細佬感情会好D。'

wongay123123 發表於 14-5-16 16:36
回覆 jaycee_mami 的帖子

請問可以比教育局"香港小學學習字詞表"條link我呀?  Thanks
http://www.edbchinese.hk/lexlist_ch/

我上星期二仲用到, 但這幾天死link, 入唔到.  

回覆 jaycee_mami 的帖子

Thanks!

佢認字係無問題, 不過寫字就好大問題

佢有睇課外書, 認字係無問題,佢識讀好多字,只係寫唔番出黎,所以默書會咁差

我阿仔阿女中英文默書都冇問题,次次一百幾分,滿分一百一十,

我同佢溫習時最主要係唔識時,即刻比佢睇,個嗰字抄三次,

然後默下一句或詞語後,再問剛才抄三次的字點寫,如此類推,等佢深刻啲.

遇着難記或成日寫錯的字,其他嘅唔默住,教佢拆字,

隔十零廿秒問一次頭先的字點寫,唔識即刻睇,

唔好一两分鐘內連續寫,中間做下其他嘢或問下其他嘢再寫,

两三分鐘後通常ok.

我懶,叫補習同小朋友温,比自己抖抖氣

我手寫我腦。記憶是要輸入,輸入要有法!温習要從覆,最好相隔兩三小時複習一次,才能將资料從短暫記憶变為長期記憶,並且大腦是要時間process 記憶,所以要早幾曰温,從每日重複温,但每次温20分鐘夠了。這是有科學研究support 的。另外抄寫這個動作是叫大腦有手部記憶,某程度是必需的。但也可用手指辦寫幾次,叫佢合眼再寫一次,咁温得快些,小朋友没那麼抗拒!

我囡自己温完,背默自己默,要讀的可錄音(如我冇時間)。佢自己分配,佢習慣派回來即 温左先,然後自己臨默之前再默,佢試左幾種時間表,佢話這款最好。那也隨佢!'

王家爸爸    發表於 14-5-25 10:32

引用:我囡自己温完,背默自己默,要讀的可錄音(

原帖由 JJDBB 於 14-05-25 發表
我囡自己温完,背默自己默,要讀的可錄音(如我冇時間)。佢自己分配,佢習慣派回來即 温左先,然後自己臨默 ...
叻叻!

2bbma 發表於 14-5-19 16:57
佢認字係無問題, 不過寫字就好大問題
是不是寫字會寫反?

JJDBB 發表於 14-5-25 00:06
我囡自己温完,背默自己默,要讀的可錄音(如我冇時間)。佢自己分配,佢習慣派回來即 温左先,然後自己臨默 ...

same same
‹ 上一主題|下一主題