用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無遲1年先讀K1架?
go

請問有無遲1年先讀K1架?

我仔系細B,怕無夠D大B爭,如果真系無學校收,可吾可以遲一年讀K1做大B或超大B啊?

回覆:stephaniechu 的帖子

我阿仔都系11月細b, 我照報心宜的幼稚園和屋村幼稚園面試,2歲未到人仔去面試表現預左好差, 當時擔心連屋村幼稚園都唔收, 好彩都收左, 然後讀一年k1再以大b面試, 即讀2年k1, 好過無所事事在家呀. 其實細b面試時太細過, 根本唔配合要求指示, 他即使識答識做但即場唔配合呢, 到以細b讀k1時表演超班呢, 好過大仔, 老師亦讚, 所以真系好感慨呢...

回覆:lemonjj 的帖子

讀2年K1都得?咁K2都等於遲1年讀?其實你仔有學校收讀K1,點解吾直接升K2讀呢?

lemonjj  所以轉一間直上小學囉  發表於 14-5-21 15:28
lemonjj  在屋村幼稚園讀一年k1, 之後以大b再報心儀學校讀k1-k3。時間上也可以說是做大b, 遲一年讀。因是超細b又是弟弟但姐姐讀女校, 自行時得10分,  發表於 14-5-21 15:27

引用:讀2年K1都得?咁K2都等於遲1年讀?其實你仔

原帖由 stephaniechu 於 14-05-17 發表
讀2年K1都得?咁K2都等於遲1年讀?其實你仔有學校收讀K1,點解吾直接升K2讀呢?

...
驚輸在起跑線

K1就已經話要讀多一年,K2之後點算吾通又驚佢跟吾上,又讀多年

回覆:請問有無遲1年先讀K1架?

回覆:stephaniechu 的帖子

如果有幼稚園收,可以做住細b先,再睇下小朋友跟唔跟到。大細b差異只在幼稚園有較大影響,讀小學時已分別不大。如果打算報私校和直資小學,或打算扣門,做大b較好,因為有些k2已經要面試。如果大抽獎,其實冇所謂。

引用:Quote:原帖由+stephaniechu+於+14-05-17+發

原帖由 funghon 於 14-05-20 發表
驚輸在起跑線

K1就已經話要讀多一年,K2之後點算吾通又驚佢跟吾上,又讀多年
十分同意
我囝囝11月B, 一開始決定做超大B

funghon 發表於 14-5-20 12:47
驚輸在起跑線

你是細B的父母嗎? 唔係個個做超大B都為嬴在起跑線的. 每個小朋友發展都不一樣, 有些小朋友係適宜做超大B的. 不需要吧.

引用:Quote:funghon+發表於+14-5-20+12:47+驚輸

原帖由 tantanmama 於 14-05-21 發表
你是細B的父母嗎? 唔係個個做超大B都為嬴在起跑線的. 每個小朋友發展都不一樣, 有些小朋友係適宜做超大B的 ...
我是細b父母,就算佢而家識既野吾夠人多,我都完全冇諗過做超大b,因為只係短暫。我當年都係細b,咪又可以大學畢業,但係我媽話我幼稚園時成舊飯咁。

Potato001 發表於 14-5-21 08:59
如果有幼稚園收,可以做住細b先,再睇下小朋友跟唔跟到。大細b差異只在幼稚園有較大影響,讀小學時已分別不 ...

要留意返, 有些直資同私小係唔收"超大b"的.

funghon 發表於 14-5-21 10:35
我是細b父母,就算佢而家識既野吾夠人多,我都完全冇諗過做超大b,因為只係短暫。我當年都係細b,咪又可以大 ...

同意!!

kaman710 發表於 14-5-21 10:48
請問你知道嘅有邊幾間係唔收超大B嘅? 真心想知呀! THANKS!

bbtammy 發表於 14-5-21 11:40
請問你知道嘅有邊幾間係唔收超大B嘅? 真心想知呀! THANKS!

SORRY! 冇記住係邊間. 因為我一直打算報津小的。
只係睇幼稚園資料時發現左有呢個問題.

bbtammy  THANKS!   發表於 14-5-21 13:29

12年2月可否今年讀k1?2歲7個月入到學嗎?係咪一定要2歲8個月先入得學?

係 教育署規定

其實唔係想佢win 起跑線, 只係唔想佢讀初小時太辛苦. 因眼見好多小學都好深, 又多功課, 細b真係會辛苦o的. 如可以做大b, 輕輕鬆鬆唔係更好嗎 ?

kaman710 發表於 14-5-21 10:48
直g要跟edb 指引,只要是適齡,大細B無關係,最主要是面試表現

引用:Quote:原帖由+tantanmama+於+14-05-21+發表

原帖由 funghon 於 14-05-21 發表
我是細b父母,就算佢而家識既野吾夠人多,我都完全冇諗過做超大b,因為只係短暫。我當年都係細b,咪又可以大 ...
我女係12月細,觀察過知佢並非超班,加上眼見侄女讀冿小p2讀到sort sort哋,決定要做超大,遲一年。津小d功課測默考都好誇張多,並非一般細b能應付,未捱到p5呈分,我諗我女d自信心已經無晒喇。每個人不同,最重要留意下自己小朋友是否適合就ok。

引用:Quote:bbtammy+發表於+14-5-21+11:40+請問

原帖由 kaman710 於 14-05-21 發表
SORRY! 冇記住係邊間. 因為我一直打算報津小的。
只係睇幼稚園資料時發現左有呢個問題.
...
有聽過有1-2間小學eg 英華 唔收p1 repeat,目的係怕家長過份谷,暫時無聽過唔收超大b或者repeat k3。