用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4) ...
樓主: Moneyy太
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4) [複製鏈接]

回覆:ericawing 的帖子

一定要跟cd,自聽學讀

我以前都讀左公文英文幾個月,我覺得很好,,我英文真系進步左好多...同埋習慣左去聽同讀,對小朋友speaking 有幫助...
呢個系我個人既經驗所得

引用:我以前都讀左公文英文幾個月,我覺得很好,,

原帖由 mlyeungcindy 於 14-10-11 發表
我以前都讀左公文英文幾個月,我覺得很好,,我英文真系進步左好多...同埋習慣左去聽同讀,對小朋友speaking 有 ...
你自己学过公文??

回覆 longlokma 的帖子

我以前都有同事原來細個學過先發覺原來都咁耐歷史

回覆 allenho3 的帖子

呢期有得免費試堂喇去到10月尾想試好快D去報名喇

我都有意想參加, 想問問各位媽媽學費是幾多啊?

回覆 rickyzoe 的帖子

前面JM都有講價錢,$650蚊一堂,一星期一堂你之前有無去試堂?

回覆 Kuen1225 的帖子

你小朋友幾歲呀??其實公文都唔係興趣班,呢度好多jm都重申左好多次,
係打底班,如果興趣班真係公文未必適合你小朋友喇,

其實你送小朋友去上公文,睇到班房個讀書氣氛都好濃厚,
真係唔同出面個d playgroup形式教,一對一係令小朋友真係會專心D

i think it's good that kumon focuses not only academic background but also trains their self learning ability. My daughter used to go there but I quited after 6 months cause i noticed she didn't enjoy learning as much as she did before kumon.

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4)

個女學咗一個月公文英,暫時仲未完全自動自覺,因為佢聽cd嗰陣,佢未知幾時停機,點樣禁制再聽多次,但個流程係明白嘅,諗住呢個月教埋佢點禁制,我就可以放手了。

kafaye 發表於 14-11-8 19:23
個女學咗一個月公文英,暫時仲未完全自動自覺,因為佢聽cd嗰陣,佢未知幾時停機,點樣禁制再聽多次,但個流 ...
我囡讀左公文英半年,我仲係幫佢襟CD,因用notebook聽。我覺得家長配合温書效果更明顯。加油!

回覆 Laimui827 的帖子

我覺得有家長係度,有監管同埋鼓勵作用,你係屋企會點幫小朋友溫書架?

回覆 kafaye 的帖子

恭喜晒幾好,可以放手比佢開始自己溫書,但都要KEEP住睇下進步,
我之前就會學校/公文用咩新字,就會用大SIZE既字,視線水平咁貼晒係佢個牆度

bi2859 發表於 14-11-8 13:21
i think it's good that kumon focuses not only academic background but also trains their self learnin ...
可能未必岩每個小朋友既,唔緊要喇,可能大D再岩佢讀返,
最緊要唔好強迫,或者買下工作紙比佢做都OK

Mon太 發表於 14-11-10 18:34
回覆 Laimui827 的帖子

我覺得有家長係度,有監管同埋鼓勵作用,你係屋企會點幫小朋友溫書架?
每個星期d練習我都會同個囡溫, 確保佢認到d 字, 而家去到3A要串埋字, 所以要抽多d時間同個囡默書。
其實佢係Phonics元素﹐所以易背d。

我小朋友k1 ,其實可唔可以開始公文中/苵呢?各位有經驗媽咪請比D意見、

my son is P.1 now, Kumon teaher suggest him study English ERP 4A level. I want to know the CD for listening from native or local people?

回覆:pigmcmug 的帖子

My son startedt kumon Eng when he was 3years old

引用:我小朋友k1+,其實可唔可以開始公文中/苵呢?

原帖由 pigmcmug 於 14-11-11 發表
我小朋友k1 ,其實可唔可以開始公文中/苵呢?各位有經驗媽咪請比D意見、
我認為3yr 可開始EFL 7A當認字班好好。但上到4A 開始多writing , 建議轉ERP, 再一直讀上去。D英文vocab 一定好好。

‹ 上一主題|下一主題