用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4) ...
樓主: Moneyy太
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4)

我而家諗緊比唔比仔仔試下, 佢今年 k1, 怕佢唔鐘意.
佢好 che 身, 上興趣班都要我陪, 如果唔係佢就喊到 c , 唔肯返

英文寫作班

我囝在這個暑假,在一間在太子的英文中心參加了英文寫作班後,英文明顯進步了,很高興呢!

kinling 發表於 14-7-13 10:38
我女女暑期後升小四,我繼續給她讀三科公文,我喜歡英文及中文好似讀圖書,學詞彙,她暫時還應付得來。

...
其實閱讀真係令小朋友可以學得更多,所以自發性學習係最好,有時我都會帶小朋友去圖書館坐足一日,
又免費又學到野

melissaman 發表於 14-9-4 18:34
今年亞女終於完成埋Eng (ERP)、成為公文三科competer,過程不容易、(特別ERP),想過放棄。

...
叻女呀,你得閒都分享下心得點陪女女學習呀應該要完成三科都有一定既恆心同毅力,
佢真係好叻女!!

choihy 發表於 14-9-9 00:13
我囝在這個暑假,在一間在太子的英文中心參加了英文寫作班後,英文明顯進步了,很高興呢! ...
覆錯左??

回覆 kiecheukhei 的帖子

佢第一日返學點呀?有無喊晒口呀?不過呢個真係必經階段,我小朋友真係返左第一日之後,
識左同學仔就去到門口就同我講拜拜就衝入去

岩岩開學,小朋友都仲可以pick up到
導師係暑假都有比佢預習定而家D中文

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4)

請問幾錢鐘?想報。。

HI,,,我仔仔今年K3...學左大約4,5個月公文數~!
依家學緊1-10 加數混算...
可能因為開始難~最近佢有講唔想做...
當然佢都有做...但係真係要管住佢佢先做~
唔會自動自覺~!

請問公文英情況係點?

回覆 allenho3 的帖子

$650一個月~一星期一堂~!

回覆:大小肥豬 的帖子

thx~一小時?我都睇下去試堂

回覆 大小肥豬 的帖子

我囡囡K3學緊公文英同數。唔想做數我估好多小朋友都有呢個階段, 盡量鼓勵/獎勵下。當小朋友搵到成功感就會有改善。我囡初時做加數都有停頓, 過左呢關去到減數就好有興趣, 自動波做功課。

我囡學EFL, 相比數學輕鬆, 每日聽下CD, 認下字, 去到4A就開始串字。我囡學左5個月, 都好鍾意學。

大家好, 我仔仔小一, 係Enopi 學左1年半數學, 現考慮想轉去公文式, 因為Enopi全係英文, 對於文字題佢好難理解.

請問大家公文數去到level幾有文字題?

其實公文教得好唔好是否好大因素取決於果間公文教得好唔好? 請大家分享邊間Centre教得好D!

回覆 allenho3 的帖子

無得試堂~!
不過你可以打去你附近公文數,安排聽家長講座~!

回覆 loklok0104 的帖子

你住邊區呀?其實我大仔個陣都有導師走都有新導師黎,之前都有擔心過會唔會無以前個個咁好,
但大仔反而同我講返導師都係好有心,主要都係靠自己,導師為副。
當然,導師都係引導得好,好緊要。
我自己覺得你可以比小朋友試左先

回覆 Laimui827 的帖子

多謝你分享鼓勵既方法,呢度都有JM成日會覺得氣餒見唔到「成績」。唔係話成績唔緊要,我自己覺得小朋友有成功感係最緊要。
有鼓勵先有進步。
只要搵到可以吸引小朋友,有成功感既位時係絕對佢地會自動自覺做功課同溫書。

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4)

有無人對公文中有咩評價?

回覆:大小肥豬 的帖子

我仔K3,由K2開始學公文英,數,讀咗大約半年小朋友想放棄亦嫌練習太多,但係一升到k3忽然間自動自覺,又學得係自我挑戰,所以我覺得要鼓勵及要堅持一定會有成果

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下

請問cd是否必買的?我女剛報名,11月上堂.....

引用:請問cd是否必買的?我女剛報名,11月上堂....

原帖由 41009022009 於 14-10-08 發表
請問cd是否必買的?我女剛報名,11月上堂.....
英文書內已有CD,中文就唔太清楚