用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你夠竟想我點先合你意
樓主: maylmm
go

你夠竟想我點先合你意   [複製鏈接]

maylmm 發表於 14-6-4 11:38
回覆黃巴士

我之前都問過佢係唔係唔鐘意間學校, 佢話唔係.

可否講多些你囡情況??
朋友囡升中一都係有反叛, 情況相似.  她不是不現LIKE中學, 事原於中一成績追不上而起.

女兒最近超喜歡畫動漫人物, 這幾星期每天都花三, 四小時在這方面, 近日她連功課也不做, 勸告亦冇效, 本想cut她手機的wifi, 因她每天需上網找圖, 但又恐怕她會有很大反應, 若你們是我, 真的以她身心健康為重, 隻眼開隻眼閉嗎, 還是會阻止她或由她在這方面興趣發展呢? (考試將近跟她講過條件, 她也不聽, 真的不知怎麼辦)
xxxxxx.  xxxxx
恭喜了,十二歲女孩已經找到至愛的嗜好,媽媽要開眼看到實了。

1)用手機找圖速度慢,又傷眼,提議女女用電腦或iMac ,weekday 每日限時,weekend可加倍。
2)找些關於動漫的書,中英日文均可。
3)查那裡學寫畫動漫最佳學校,好學校的入學要求不低,鼓勵孩子向著目標進發。
4)找動漫大師的自傳和經歷,推薦孩子看。看過了,必然知道點知畫畫甘簡單。
5)把孩子作品用框架表列作家中陳設。

媽媽的話,孩子已經聽到了,要她們心裡明白而聽話,我們首要是支持,理解和給她們一點空間。

孩子醉心做一些事,如果啓迪得當,前途光明矣!

呢排系咁請阿女個小男朋友跟我吃曰本菜,(阿女最近肯吃三文魚),可以減少單獨出夜街。另外記得古龍小說常話是把敵人放在身邊會安全些,估計自己做緊差不多的行為。

sonkhl  順其勢,導其軌,高手高手高高手  發表於 14-6-5 13:29
October.  高手啊  發表於 14-6-5 11:48
黃巴士  很高道行.  發表於 14-6-5 11:19

annie40 發表於 14-6-4 23:27
女兒最近超喜歡畫動漫人物, 這幾星期每天都花三, 四小時在這方面, 近日她連功課也不做, 勸告亦冇效, 本想cu ...

非常感激你俾我o既建議及提點, 我會嘗試去做.
我知道畫畫係一種好o既嗜好, 我亦已經俾足夠時間佢畫 (其實之前已講好每日兩個鐘), 亦有讚佢畫d畫, 但見佢越嚟越沉迷, 日日機不離手, 考試將近, 佢又唔係點讀書, 功課又唔做, 淨係响度畫畫, 所以我就緊張咗d.

黃巴士  對於這樣的改變, 我認同父母是要緊張的.  發表於 14-6-5 12:47

恕我直言, 對於唔做功課, 唔係點溫書... 我係唔會美化她的行為.  主,客時段, 孩子是要識得分清楚.  共勉之.ADD OIL!!
當我仔激到我時, 我咩容忍, 體諒, 包容... 全都會忘記灑.

非常欣賞妳的到題表達力,看來骨子裡也潜伏了优秀的動漫DNA啊!

其實最高境界是very strict, very warm.

十一歲以前算是有小成,然後那条平行線的strict side系甘向下傾斜, Warm 那边自動上升,還經常要玩(看臉色猜心情)遊戲,厭倦了還要玩下去,鬼叫我們的名字是[阿媽),沒得選擇呢!

其實最高境界是very strict, very warm.

十一歲以前算是有小成,然後那条平行線的strict side系甘向下傾斜, Warm 那边自動上升,還經常要玩(看臉色猜心情)遊戲,厭倦了還要玩下去,鬼叫我們的名字是[阿媽),沒得選擇呢!

引用:+本帖最後由+maylmm+於+14-5-15+12:11+編輯

原帖由 maylmm 於 14-05-15 發表

囡囡今年十三歲,正值反叛期,經常聽人講要多讚美子女,唔好 ...
可能我講既野唔係好岩聽,或者無物建設性,但聽落你跟女兒可能一直無物時間溝通,青年期無尾飛坨唔出奇,因為有其他事情更吸引佢,就把應承你的事,忘記一乾二淨!

親子關係真係從小到大,慢慢入豬仔儲番來,沒有這個舖淀,無個feel,真係好難分享d 物。

眼見好多,在外面父母和青少年吃飯,孩子一直玩手機,跟父母真係無物交流,木口木面,當然也非朝夕之事!

回覆:你夠竟想我點先合你意

之前有很多post講,小朋友不能用智能手機,佢地會失控,小朋友只有打出打入電話,還用半年一張電話card,用完開新電話号,及用字典機,電腦佢失控就加時間鎖,自已因工作回家,小朋友上床了,但有空陪小朋友去運動,其它一樣,佢想你知就會俾你知,只能在背後支持佢地

Yanamami  用電話卡唔一定用完要轉新號架,只要喺半年內(即expire前)增值就可以用番個號碼。  發表於 14-6-18 09:29

原來咁多同路人,I am not alone..
睇完當堂鬆咗..
睇怕要bookmark咗個post...
往後有乜惡頂嘢時攞出嚟舒緩吓..
大家都是摸著石頭過河..
共勉之!

annie40  哈哈, 简直是知己何其多!!!  發表於 14-6-18 16:05

Yanamami  用電話卡唔一定用完要轉新號架,只要喺半年內(即expire前)增值就可以用番個號碼,就係唔想同學找佢,廢時常出街或長講tel,............是上來,講多D,呻多D,人都健康D

Yanamami  她們應該唔講電話的,多用wifi Whatsapp的~~  發表於 14-6-18 23:46
annie40  是上來,講多D,呻多D,人都健康D - hoaray!!!!  發表於 14-6-18 16:03

cktc1996 發表於 14-6-18 10:49
睇完當堂鬆咗..
係呀, 小學時亞女好乖, 我都唔諗到上咗中學, 亞女會變咗咁多, 多謝哩度d jm俾意見, 分享經歷, 又send D link 比我聽, 又開解同教我睇開d, 而家正在學習中, 有青春期仔女o既爸爸媽媽, 大家努力呀, 捱過咗佢哋11-18歲哩段時間, 我哋就會重見光明嘞  

annie40  個風車公仔好得意喎!快啦,快啦!好快十八歲勒。  發表於 14-6-18 23:49

亞女不是變,而是在长大, 我们爱孩子, 要跟他们一起成长了.

前天才跟朋友说, 曾经日子是这样过的:

0-4 岁给孩子买小玩意    (喜爱粉红色的日子)
5-11岁, 常跟孩子一起买书, 呆书店, 去图书馆 (喜爱粉蓝,粉紫色的日子
11-14 岁, 送女儿不少漂亮文具 (喜爱黑色灰色的日子)
15-16岁, 女女最种意主动约我一起买衣服, 买化妆品 (没有特定, 红蓝白黑样样好)

人类有动物DNA, 长大了离开父母是必然事. 孩子有能力照顾自己, 生活愉快便好了.

如果孩子觉得我还有点老友feel,  过左十八岁, 都会揾我挂?

奇怪是她的男朋友竟然时常whatsapp 我, 提醒我帮女儿办些小事情. 报告行踪等! 是今天的男孩很大胆, 或是我扮演'开通'的角色太入戏呢? 抓头!!!!!!!!

pandean  你最後那段真係好幽默~~  發表於 14-6-19 11:27
maylmm  你囡囡個男朋友都好厲害喎, 竟然識行外母政策  發表於 14-6-19 10:48
Yanamami  我開始懷疑自己有無做好呢份工,做乜“貨不對版”,完全唔喺我調教出黎禁既樣既?  發表於 14-6-18 23:49
csy_ma  我囡係獨沽一味既粉紅、紅、桃紅同白,幾時都咁鍾意小玩意,學校既書幾時都係唔上心讀……咁既成長期,有點不經不覺易令人大意  發表於 14-6-18 22:49
csy_ma  彼此都係高手  發表於 14-6-18 22:46

Yanamami  我開始懷疑自己有無做好呢份工,做乜“貨不對版”,完全唔喺我調教出黎禁既樣既?  發表於 45 秒前
xxxxxx
我前一兩年都系咁諗,睇走勢是不對路,點知轉個彎又乜事都無。始終母女沒隔夜仇,唔影響學業和健康,就暫時「由得佢」,普通撞板,唔會好傷掛?

Yanamami  板我唔怕她撞,但我真喺好怕人睇話我“無家教”呀~  發表於 14-6-19 12:52

引用:Quote:cktc1996+發表於+14-6-18+10:49+原來

原帖由 maylmm 於 14-06-18 發表
係呀, 小學時亞女好乖, 我都唔諗到上咗中學, 亞女會變咗咁多, 多謝哩度d jm俾意見, 分享經歷, 又send D lin ...
18歳可能樂觀咗D,之前聽個講座,反叛期青少年腦部情緒控制發展中,但發展速度未及情緒本能快,好似一個人在森林見到老虎本能第一時間跑,青春期他們遇事反應憑本能,要慢慢才能控制。幾時發展成熟?大部份人25歳呀

poonseelai 發表於 14-6-19 07:54
18歳可能樂觀咗D,之前聽個講座,反叛期青少年腦部情緒控制發展中,但發展速度未及情緒本能快,好似一個人 ...

唔係吓話, 仲要等到25歲

黃巴士  25歲?? 我投降了.   發表於 14-6-19 12:39

cktc1996 發表於 14-6-18 10:49
睇完當堂鬆咗..

"cktc1996" 原來咁多同路人,I am not alone."

"annie40  哈哈, 简直是知己何其多!!! "

呢兩句, 直頭係金句, 我個心都舒服晒, 真係知音人也! (雖然我囡只有9歲小三, 唔知係咪食得雞多早熟, 佢嘅 "情緒面口" 我都好難頂, 成日"西口西面" 同埋講 妳好"火頁" (自創"煩"字, 因為我之前發老脾時罵過佢, 我以後唔可以聽到個 "煩"字)

小時了了 發表於 14-6-19 17:26
"cktc1996" 原來咁多同路人,I am not alone."

"annie40  哈哈, 简直是知己何其多!!! "
你囡囡真係好早熟喎, 我囡囡都係中學先敢對我黑口黑面, 同埋佢竟然用"火頁"代替個煩字嚟挑戰你, 佢都得嫁嘞

我個女剛剛7歲,將升2年,成績都算好,雖然名列前芧,但勁無禮貌,又十問九唔應,又話我煩,(全家人,6個大人),駡又駡過,軟硬兼施,都無用,成日玩住部平板電腦,收咗佢,呀女又發忟,佢已經激到我爆血管,都不敢想像再大d會點,

回覆:你夠竟想我點先合你意

我囡今年升中一,我囡情況同樓主個女好似!
好激心嫁!

‹ 上一主題|下一主題