用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你夠竟想我點先合你意
樓主: maylmm
go

你夠竟想我點先合你意   [複製鏈接]

回覆 安格斯媽媽 的帖子

真實現象是如果妳不在場,問的那位是不相識,他會回答得非常自在和得體的。不知妳信也不信?
點解我知?啊!見識得多嘛,小女在我跟前像有點自閉的,出去就charm盡老師,醫生,同學,教練,朋友,auntie, uncle,完全是兩個人。

我囝算受教。錯了能改。但就是沒有時間觀念,如無督促,大部份作息及課業也last minute!
另外,由小至今,他一切的思想及在外見聞,無論好壞,也喜歡告訴我。不過,間中也不免有些無傷大雅的小大話。

黃巴士  我囝+四嵗,與你囝所說情况差不多。我自己青春期時,只是少說話。所以都好怕孩子反叛期與我變得疏離。  發表於 14-5-18 14:56
annie40  跟媽咪十分親密的男孩,待十四五歳才見真章,女孩一般是十二三歳。跟父母比較疏離的,會早二至三年。  發表於 14-5-17 23:56
...

回覆:annie40 的帖子

唉!都係電子產品累事,佢也是這種人,可以好Charm ,小時好醒好有禮貌,不用教,大左迫不黎,不是反叛期已是這樣,朋友同事都替他解釋只是他怕羞,想講時依然有文有路,非常羡慕鄰居孩子會自動自覺跟我打招呼,但應該只是過渡期,大點又懂得自動自覺了,有很多親戚也是這樣。他還肯跟我不只會在家閉關也是很難得了

回覆:你夠竟想我點先合你意

waiwai1224 發表於 14-5-18 11:04
就咁聽你講,你個女都唔係好大問題,可能佢只係想多d自由或話事勸,可能你唔好日日問佢學校d野,一個星期1 ...

仲有...見佢日日玩手機, 問佢有冇功課, 佢通常都會話, 冇功課做或都响學校做晒, 但中一竟然欠咗三十幾次功課, 每五次會收到一封要家長簽署o既警告信, 但佢都唔會驚

黃巴士  咁就唔係反叛期頂咀咁簡單.  欠功課無悔意, 要正視吓, 太多欠交, 分分鐘要記過..  發表於 14-5-19 12:15

回覆:你夠竟想我點先合你意

可能我咁講比較消極,人同人之間嘅關係有時好講緣份,父母緣、子女緣……有D人嘅仔女係特別孝順,冇特別原因。我覺得做父母嘅自己盡左責問心無愧就算,子女嘅路,佢自己行。

maylmm    發表於 14-5-19 16:40

回覆 pris626 的帖子

同意,但唔同家長或家庭對"盡責"這個尺度會有不同.

都係架!!  我都相信緣份.  但有些感情是由細開始培養及溝通, 大家(子女及父母)年紀愈大, 感情愈難由頭開始培養.
錯過了這少時培養, 很難大時追回.  
雖然未必可以維持成效, 但相信孩子長大後, 由其成家立室後會明白, 亦不致走得太遠.

sonkhl  非常同意.相反,如果你所講的沒有做,孩子長大後可能會越走越遠......  發表於 14-5-19 13:33

回覆:maylmm 的帖子

慢慢黎,無得迫,我個公子只會在補習社溫習做功課,平時好難拎起本書,每天鵝下,突然拎起課本已經好似中六合彩,昨天都叫做溫左半個鐘,鵝左成個星期,好彩無話我煩,如果有一天懂得自動自覺他們開竅了

單看EXAM範圍都咁多嘢讀, 老師都未教灑書, 就算要讀都未必讀得切.  
家中大少仲慢慢來, 得啦得啦啦!!... 激死!!  
就算成績唔理想, 起碼盡左力, 其實孩子知否只要佢地自動波便合家長心意呢??

AC117 發表於 14-5-19 13:58
慢慢黎,無得迫,我個公子只會在補習社溫習做功課,平時好難拎起本書,每天鵝下,突然拎起課本已經好似中六 ...

平日見佢日日睇手機我都冇迫佢溫書 (就算quiz, 我都唔見佢溫書), 差不多日日都話冇功課, 只係6月中將會考試, 所以早兩星期開始我叫佢唔好再睇手機同埋每日溫一個鐘頭書, 佢真係上個星期開始每日都溫一個鐘頭書, 但溫習前後都機不離手, 我都冇鬧佢, 因只要佢肯攞本書出嚟讀就算嘞

回覆 ching_mammy
請問樓主以前同囡囡relationship好嗎?  我囡好快咁大

其實我同囡囡關係都不錯 (可以講係好好), 直至升咗中學就開始有轉變, 佢要求自己check功課, 我覺得囡囡中學所以我放手比佢自己攪, 但一年欠咗三十幾次功課, 要有自己空間, 開始唔願意跟爸爸媽媽出街, 唔多聽講, 但最差就係成日睇手機 (但手機唔收得, 因為佢哋做project, 學校活動, 都會响群組傾) 因為咁勸唔聽就鬧佢, 所以關係開始差咗, 但唔係惡劣果種, 都有偈傾, 但少咗好多.

回覆:maylmm 的帖子

唉!我個大少每天係補習社1.5hr 都係機不離手,做試卷又hea做,飛走long question, 收佢機又發脾氣,比佢激死,中二仲難攪過小學

回覆 maylmm 的帖子

1)好多時面對面既善意提醒會變成氣氛比較僵持既斥責,通常效果都唔多正面,或者下次錄個長少少既voicemail比佢就可以
2)可能佢真係花左比較多時間係動漫到,不過呢個都算係一個溝通既機會既,
搵日了解一下點解佢會追睇個幾套動漫,問佢點解欣賞(以及討厭)邊幾個角色,

通常都會有意外收穫

maylmm  多謝你o既建議, 不過你講o既第一點真係經常發生  發表於 14-5-20 15:12

引用:唉!我個大少每天係補習社1.5hr+都係機不離

原帖由 AC117 於 14-05-20 發表
唉!我個大少每天係補習社1.5hr 都係機不離手,做試卷又hea做,飛走long question, 收佢機又發脾氣,比佢激 ...
Same!頭痛中

可知道父母對子女的"要求", "規舉", "限制"已隨著年紀慢慢已無奈地放鬆, 惟望班細路對自己所做的事情多一點負責及承擔, 對父母多一點尊重吧.  
可能這就是青春期的父母與子女的必經磨合階段!!

Jackieson    發表於 14-5-27 11:26

回覆 maylmm 的帖子

青春期與前額葉的關係:

有些孩子到了青春期會無法控制情緒,會衝動的使用暴力,易怒。但是,這樣的孩子,一段時間沒見,再見面時已長大,變得很安靜,令人誤以為是另一個人。若要問為何會有這樣的變化?答案是與大腦的發育有關。成人的大腦,喜怒哀樂等本能情緒都掌控在前額葉皮質區,若想衝動做些什麼,會受到理性控制。

但是,在青春期之前,大腦前額葉皮質區的發育尚未成熟,無法完全控制大腦邊緣系統的活動。尤其是年幼的小孩,大腦邊緣系統的運作比較佔優勢,所以會隨心所欲的行動,若無法隨自己所願,就會無理取鬧。到了青春期,尤其是男孩子,由於大量分泌男性荷爾蒙,男性荷爾蒙會增強大腦邊緣系統的作用,所以更加容易出現反抗的行為。過了青春期,男性荷爾蒙的分泌會減少,大腦前額葉皮質區得到充分發育,所以可控制大腦邊緣系統所產生的本能衝動。

但是,並非所有孩子到了青春期都會暴怒。前額葉皮質區是在父母的教養,朋友之間的交往,與各種人際關係之下發展而成。若並非都能隨自己所想的去做,偶爾必須忍耐,經過幾次體驗,前額葉皮質區就會發達起來。因此,若沒有這樣的經驗,長大後前額葉皮質區的發育較不完整,變成容易暴躁的孩子。

曾經聽過一個講座, 講者解釋青春期的青少年都喜歡困自己在一個細小的空間, 如睡房, 帶耳機, 上網, 唔多想同其他人接觸, 好似自閉咁, 原因係前額葉分泌所至, 令到佢地冇左安全感覺, 佢地咁做, 其實只係要找安全感, 唔係唔想啋你

maylmm  乜有d咁o既嘢, 多謝你詳盡解釋  發表於 14-5-22 09:45

odelia_ho 發表於 14-5-22 08:33
曾經聽過一個講座, 講者解釋青春期的青少年都喜歡困自己在一個細小的空間, 如睡房, 帶耳機, 上網, 唔多想同 ...

我會體諒青春期少年的沈默, 但斷不可以以"反叛期"為擋箭牌而胡亂發脾氣, 以致影響身邊人.  反叛期都須自制一吓, 不可太過火的呢!!  每個人都會經歷"反叛期"的火爆, 不可任意妄為, 目無尊長囉!!  
憤怒可搵其他正常活動途徑發洩.

annie40  跟妈妈吵, 她们亦是非常不开心的. 提醒孩子时要子审视自己的态度  發表於 14-5-22 12:24

回覆 黃巴士 的帖子

咁你又要體諒吓佢地,腦分泌唔係佢地自己控制倒呀

黃巴士  及後應該要有歉意.  發表於 14-5-22 12:22
‹ 上一主題|下一主題