用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你夠竟想我點先合你意
樓主: maylmm
go

你夠竟想我點先合你意   [複製鏈接]

你夠竟想我點先合你意!!!!!
以上的话,就是小女送给我的'母亲节'礼物啦!!!!

讲到我似'生番'甘?  算啦! 无论阿妈多有型, 阿爸多威风, 在他们脑海中, 当然是永远的食古不化............比恐龙更长命啊!

他们的构造如此,强求不了啦!

maylmm    發表於 14-5-17 10:28
黃巴士  如果是我會答 :今日是母親節,比著你是我,你話我應該點答你好??  發表於 14-5-16 19:16
黃巴士    發表於 14-5-16 19:08
王家爸爸    發表於 14-5-16 17:20

sai1031 發表於 14-5-16 16:25
回覆 maylmm 的帖子

忍耐吓啦,想當年我地青春期果陣都係咁上下,所以忍下,保持大家的關係,好過子女唔想回家 ...
好似 Josh McDowell 所講做家長必須做到6A: Acceptance, Appreciation, Affection, Availability, Accountability and Authority.

Yanamami  仲有authority可言咩?都唔聽我支笛。  發表於 14-5-16 20:28
poonseelai    發表於 14-5-16 17:58

引用:Quote:原帖由+maylmm+於+14-05-15+發表本帖

原帖由 maymay_1 於 14-05-16 發表
我家的少爺也是這樣,對學習方面提不起勁,愛理不理,有補習但無心學習,但尚算聽話。不過近期心情麻麻,問 ...
same, 但" 問極都無答"還未到,但心情煩躁就經常,有時比佢激死,但又時又比佢氹死

唯有做選擇性失憶人,被挑戰和激死的部份要刪除,氹死人的部份要重點永久保留。

女女是人家的dream daughter, 記住是「人家的」。那些內藏如癌症的惡性細胞,專門向媽媽發作,由得佢D病徵發出呢,當睇戲吧!typical的teengers系甘㗎嘞。

Yanamami  我仲有選擇性失聰,選擇性視障添~~  發表於 14-5-16 20:31

Yanamami  我仲有選擇性失聰,選擇性視障添~~  發表於 3 分鐘前
xxxxxx。 xxxxx
㚷的道行好高喎。其實孩子心目中的最佳媽媽是否應該:

經常性的失智和弱智就岩嘞。

Yanamami  我唔喺道行高,喺呢排俾個”遲來的反叛“激到我突然開竅o者~~明白到“適者生存”既道理。  發表於 14-5-16 21:01

我仔可能軨早熟,六年班開始病發,起初真的難顶,十问九唔應,甚至黑面,叫他出街看心情,近乎零溝通,经歷
了很多很多,學會放下,功課,頭髮,衣著,活動安排,由他吧!只要不学壞,讓他試吧!多談风花雪月,他心情好時加插一,二句人生道理,可能囉嗦小了,加上可能仔过了最差情況,近來有些轉機,主動和我溝通,雖然未完全康復,相信应该是時間問題,大家一起努力!等待仔女康復的一天。
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

回覆:你夠竟想我點先合你意

呀女F2 今年發作, 眼見大考成日只玩住部手机,講到口臭都未肯開始溫書,火滾鬧咗幾句,居然3日互不溝通! 之前仲會傾下學校、同學、韓流,原來唔話得唔鬧得,只可以做位 yes mom? 唉! 今次真係唔理亦唔再嚕囌啦,成績如何等佢承擔……

annie40  三日無溝通,妳一定很辛苦了,女兒也是不好受的。不如休戰,是旦一方出和解書。  發表於 14-5-17 13:33

我仔14歲,咪又係咁。前晚先俾老豆沒收手機,我就吾理佢係咪反叛期,我心情好就無乜問題,我心情吾好佢就死梗,不過佢又好得意,佢知自己衰嫁,俾我鬧完,隔一陣佢又可以乜都同我講,可能我平時同佢相處都當佢係朋友咁,只要佢吾犯我3大界條(吾做犯法事、吾影響或傷害別人、吾傷害自己),我都俾好大自由度佢

sonkhl  勁  發表於 14-5-17 09:17

我大仔快16歲,今天起也開始被我沒收手機一星期。我叫佢幫忙攞啲雞扒出來解凍,呢頭講完,轉頭冇做,但玩手機電腦就一定唔會唔記得。學校開放日做總務做到腰骨痛都冇問題,叫佢幫手做家務就逐樣叫,叫數次都冇做。大佬,我又要返工,又要煮飯,日日累到想!>_<!

罵完他一輪,他開始想我說話,我話唔想同佢講,要佢氹番先,後尾走過來搭著我膊頭,問我要吃雪糕嗎。。。

其實我們都是一樣,要一啖沙糖,一啖臭臭,不要太認真。

maylmm  點解你哋d囝囝仲嗲過d囡囡嫁  發表於 14-5-17 10:45

安格斯媽媽 發表於 14-5-16 19:59
same, 但" 問極都無答"還未到,但心情煩躁就經常,有時比佢激死,但又時又比佢氹死

...

你就好啦, 我囡囡明知佢自己錯都唔會講對唔住或認錯, 更加唔會氹番我

annie40 發表於 14-5-16 20:21
唯有做選擇性失憶人,被挑戰和激死的部份要刪除,氹死人的部份要重點永久保留。

女女是人家的dream daught ...

你講得冇錯, 其他家長都讚我個女好乖

希望大家都快d見到雨後陽光啦

其實他們大部份還是十分愛錫媽咪的。

只是個炸彈快要爆炸,剛好大家共處一室,剛好在錯誤的時間,錯誤的地點出現,咪中「正」地雷咯。青少年是笫四類危險品,要「極度小心」處理。

我通常中左招,就向老公投訴下,而唔系向個「地雷」投訴。

little_yolky  咁老公中招點算?   發表於 14-5-27 14:21
黃巴士    發表於 14-5-17 22:31

引用:其實他們大部份還是十分愛錫媽咪的。只是個

原帖由 annie40 於 14-05-17 發表
其實他們大部份還是十分愛錫媽咪的。

只是個炸彈快要爆炸,剛好大家共處一室,剛好在錯誤的時間,錯誤的地 ...
很好的比喻
我兩個仲細,大果個都係十一歲,男仔。應該仲未黎料,但我都好驚到時我會handle 唔到。但最驚既應該係個女,佢好有potential 係反叛女王,而家我見佢仲細,build up 定呀媽既威嚴,希望第日係某啲位仲壓得住。

annie40  細果個通常比大果個更難應付。今天其系要做好些。  發表於 14-5-17 13:35

回覆 oscarmama 的帖子

孩子的絶招之一是「沉默」,這是在家的cool look. 轉頭肯同你講野,肯定乜事都無啦!
另一招數是「鄙視」,覺得阿媽低B,盡做低能之事,例如叫人去沖涼。

第二招是敵視,覺得妳的留意是監視,「侵犯私隱」。因此媽咪要多些出街,扮忙,好唔得閒甘。

第三招是惡死.........小事化大,十分敏感。例如媽咪問今天測驗能應付嗎?個答案可能十分「歇斯底里」,妳浄系識要我讀書....嗚嗚嗚.........

第四招可能是有「自毀傾向」的very blue........

還好是阿女一般做到第二招就收手,未出到第三和第四招,算是可以接受。

黃巴士    發表於 14-5-17 22:30

引用:回覆+oscarmama+的帖子 孩子的絶招之一是

原帖由 annie40 於 14-05-17 發表
回覆 oscarmama 的帖子

孩子的絶招之一是「沉默」,這是在家的cool look. 轉頭肯同你講野,肯定乜事都無啦 ...
講得好應!我仔13歲就用哂咁多招,好彩未有第4招。對付佢,我要好似十幾歲對付男朋友仔的方法,扮忙、吊高來賣、被人無理取鬧就扁嘴同老公投訴……

annie40  哈哈,原來大家的生活是何其相似!  發表於 14-5-17 23:24

很享受你們的貼。。令人回心微笑。

回覆:maylmm 的帖子

唉!對我唔會十問九唔應,但今天跟我回公司撞到老細十几年未見過,問佢几多歲都唔肯答,仲對住部電話,真係勁囉

其實有冇想過用九型人格的方法去了解自己和小朋友的性格? 從而找出如何相處的方法,如何了解他們的辦法?

我小朋友是7号仔,遊戲人間,崇尚自由,所以不喜歡我過份嚕囌,但亦因此我會給他定底線,正如他剛話我知他下年(中五)有機會做學校學社的工作,可能很忙,我知反對也沒用,只告訴他,若影響學習成績,便要即刻停止。

他可自由安排自己的生活,但必須遵守底線。

所以我在想,如果了解小朋友是那型格,會否容易些溝通。

只是分享,唔同意唔好插我。。。。
‹ 上一主題|下一主題