用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你夠竟想我點先合你意
go

你夠竟想我點先合你意   [複製鏈接]

囡囡今年十三歲,正值反叛期,經常聽人講要多讚美子女,唔好每事挑剔要關心仔女同埋保持良好關係我好明白我想做得到;

但我每提一個意見,囡囡總係反對或當耳邊風。

由於我同老公都要返工,所以囡囡每日放學都會打電話俾我,我問佢學校有冇特別嘢發生或有乜想同我分享,差不多每日佢都話冇。最近學校運動會,囡囡攞咗幾個獎牌,當然要讚吓佢,然後我叫佢whatsapp d獎牌俾我睇吓,佢應承咗,跟住收咗綫就已經忘記得一乾二淨。

由於早前校際朗誦節得到獎項,囡囡曾經提過校長會响尋日早會頒獎俾佢,放學後,我又問佢有乜可以分享,佢又話冇。要我再三引導下先講出嚟。唔通真係我同佢冇嘢值得講。讚完佢,問埋佢攞獎感受後叫佢响書包攞返張獎狀出嚟唔好整”巢”,收咗綫後又已經忘記得一乾二淨。

知道佢鐘意留長頭髮,所以叫佢去淨係去偷薄,唔駛剪短,佢話唔去。搵到一個好嘅補習老師(朋友個仔補咗兩個月, 成績進步咗好多),每星期只係補一日,佢又話唔補,又話我迫佢。如果成績好我都唔想佢補啦。

而家每日放學返嚟都上手機睇動漫,直至我哋放工返嚟,鬧又鬧過,勸又勸過,因下個月要考試叫佢唔好再睇(我唔想收佢機,以免關係惡劣),但仍每日如是。我要點做好?

亞囡點解我講每樣嘢你都唔啱聽嫁?

圖書寶寶  你個女同我個完全一樣呀。我都無符。  發表於 14-6-7 15:21
Ching_Mammy  請問樓主以前同囡囡relationship好嗎?  我囡好快咁大  發表於 14-5-19 16:42
annie40  因為妳是她的媽媽,佢同學講相同的話,就非常順耳了。  發表於 14-5-16 20:50
   21    0    0    0

其實10居其9,  各人家中都有這樣的1個孩子, 我都是其中.  
我家孩子 -- 頭髮 - 可按孩子要求剪, 只須合乎學校要求.  但一定要剪/整齊.
補習 --------  "補"有時當然係"家長我"迫佢, 因為作為MUM的, 自己都要迫自己做家務, 這是鞭策.   人永遠是這樣, 不可以每樣事都從心所欲.  
                    又或者,   唔補都可以, 但要自己SET時間溫習.
手機/漫畫---- 我都投降(但沒放棄我的堅持), 只是SET他玩的時間
SHARING --  或者你問她太空泛... 有咩特別嘢SHARE?  嘗試用朋友方式問, 有幾多個人參加, 亞XX同學又無參加,   好玩嗎?? 你唔LIKE朗誦了嗎??  ..............  或者她已經對這些活動"痳木"了.
依家D細路係咁的, 家長講10句, 佢答1兩句, 家長唔好MIND.  我家果位都係咁, 慢慢就會習慣果種冷淡!!
ANYWAY, 共勉之.

明啊~~啱啱先同朋友呻完又呻。我而家睇開左咯。你要加油啊!我而家喺由得她囉。她有興趣就同她講多兩句,無就唔洗好似要交功課禁向我匯報。我既意見嘛~~~講左我就算,接受與否就由她決定。d小事如剪頭髪果d就咪鬼理她囉。唔舒服她自己就會要求剪啦。一切事以成績唔跌、身體健康為前題,其他的,她自己搞掂就算。我女大你女一年,啱啱先黎料,等我仲以為自己禁好彩,平安度過青春期添。算啦!朋友都安慰我,會過的,唔好禁上心她們而家既反應同態度。有野唔滿意,我都會講俾她知,唔會死忍,但我會用好平靜既語氣去表達。希望呢段日子快d過啦。

maylmm  睇怕我而家都要努力學睇開d, 不過礙於性格問題, 相信要一段頗長時間適應  發表於 14-5-15 14:32

會唔會雙職家庭,這類問題多的呢?

黃巴士  除非父母禁錮孩子不與外間接觸. 否則, 孩子的"脫變"是無可避免的.  發表於 14-5-15 13:37

我個仔九歲,十歲人仔,已經係咁,teenager一樣,要自己空間,要自由,挑戰我,一問十不答,態度又差。不愛中文,就死都唔肯學,没辨法說服他。我已給他足够的時間空間安排他自己的课余時間,零補習,還要怎樣。

悠悠110409  我個都係, 十歲仔, 自己有一套, 唔聽人講  發表於 14-5-16 17:52

有時諗, 當年父母都咁包容我地3個兄弟姐妹嘅"頂心杉".  
今日, 我們都是父母,  同樣地都要經歷&接受孩子青春期的轉變及苦況!!!
而且, 自己真係無咁大心力去管住D細路咁多嘢.  唔過家長底線的, 惟有家長自己"張就"吓.  (唔想同自己過唔去)

totheend  我不記得自己青春期有過反叛行為喔! 也許我們那個年代的孩子多數乖, 不需要父母操心呢!  發表於 14-5-16 14:23

黃巴士 發表於 14-5-15 12:25
其實10居其9,  各人家中都有這樣的1個孩子, 我都是其中.  
我家孩子 -- 頭髮 - 可按孩子要求剪, 只須合乎學 ...

你講得冇錯, 說話好冷淡, 開心同唔開心講嘢嘅語氣完全冇分別

annie40  遲些會正常些。不過依舊認為妳是老古董。  發表於 14-5-16 20:53

maylmm 發表於 14-5-15 14:19
你講得冇錯, 說話好冷淡, 開心同唔開心講嘢嘅語氣完全冇分別

可能只是孩子有些心事, 處於冷靜期想自己諗吓嘢, 唔想俾父母知, 俾D空間大家.   
如果遲續太耐, 咪問吓佢"有無嘢想同你講, 而又唔知點開口囉?"  或者,  咪同佢講, 咁不如你聽吓我講吓, 講吓自己D閒計嘢囉!!  靜默有時不是一時3刻可打破的.  共勉之!  

回覆:你夠竟想我點先合你意

我家十三歳嗰個一樣係咁,只可忍忍忍,各位加油

黃巴士  AGREED!!  希望不會發生-----  橫看豎看都看她/他"不順眼"!!  發表於 14-5-15 15:54

我覺得主要安全健康外,其他一切由得佢,想當年自已都係咁,激到阿媽死下死下.

黃巴士  今時不同往日.......  發表於 14-5-15 18:16

在EK上閱到很多更“差”的case,這真是“低處未見低”,小兒科而已。有時讀到某些例子,真替那些媽媽傷心,俾著喺我都唔知點算。所以阿女都算各方面發展好,只喺賀爾蒙失調就算啦。

人生交回小朋友!

引用:+本帖最後由+maylmm+於+14-5-15+12:11+編輯

原帖由 maylmm 於 14-05-15 發表

囡囡今年十三歲,正值反叛期,經常聽人講要多讚美子女,唔好 ...
我家的少爺也是這樣,對學習方面提不起勁,愛理不理,有補習但無心學習,但尚算聽話。不過近期心情麻麻,問極都無答。唉~

skkeung 發表於 14-5-16 08:45
人生交回小朋友!

明白, 但教導小朋友係我哋父母o既責任, 而家唯有少d插手同睇開d啦

黃巴士  當然少插手少問題.  但主力事件, 由其是青春期的態度及處事觀念, 家長必須插多D手. 共勉之.  發表於 14-5-16 13:50

明白明白. 不如:

http://www.church.com.hk/ftp/mp3/10000/010328.mp3
余德淳先生講座,可以了解怎樣幫助小朋友順利過渡青少年期!(愈早聽幫助愈大,我們要用心聽啦!)

十三歲不是三歲!我們的責任是讓小朋友負起自已所選的道路!你選的,他們一定話不好!隨他!關係為先,停止溝通,一切完了!

maylmm  認同你所講, 關係為先, 停止溝通, 一切完了  發表於 14-5-27 15:24

Leung2010 發表於 14-5-16 12:41
明白明白. 不如:

http://www.church.com.hk/ftp/mp3/10000/010328.mp3

有朋友上個月都send咗條link俾我, 我未聽晒, 今晚要仔細d再聽過, 唔該晒,
仲有另外一條link 係 http://www. ........ /010329.mp3 有時間我都會聽埋

Leung2010  good good   發表於 14-5-16 22:43

上了中學基本上每個小朋友都會變得需要有自己的空間同話事權,若非過份的話,家長都要接受!至於少答腔亦正常不過…因正值開始青春期嘛!看開和放開一點就大家高興…我已在學習中,大家一同努力!

maylmm  多謝提點, 我而家都努力學習中  發表於 14-5-27 15:20

Interdependent -- love this word.

jj825fung  Agree  發表於 14-7-11 17:36

回覆 maylmm 的帖子

忍耐吓啦,想當年我地青春期果陣都係咁上下,所以忍下,保持大家的關係,好過子女唔想回家,好快就無事,加油!!!!!
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2
‹ 上一主題|下一主題