用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行分數會影響大抽獎結果嗎?
樓主: NWO002
go

操行分數會影響大抽獎結果嗎? [複製鏈接]

引用:我個仔係學校都屬於係文靜派,+上堂佢好少出

原帖由 CYWS 於 14-05-25 發表
我個仔係學校都屬於係文靜派, 上堂佢好少出聲, 但老師都係比佢 B, 有時 B-, 我都唔知點解, 老師家長日都同 ...
我當年叫個仔問操行攞A的男同學,點樣可以有A,阿仔轉述了他兩個秘訣:上堂要積極舉手試答問題;遇有上堂想撩人傾計的隔離位同學,唔好搭咀,亦唔好叫人唔好傾計,微笑,但唔好出聲。

fion6406 發表於 14-6-9 09:53
我當年叫個仔問操行攞A的男同學,點樣可以有A,阿仔轉述了他兩個秘訣:上堂要積極舉手試答問題;遇有上堂想 ...
我個囡都係咁做, 但都係得A-。家長日問老師有咩可以改善, 老師話「無喇」。我心諗, 無嘢需要改善, 咁點解唔俾個A佢。

引用:Quote:原帖由+CYWS+於+14-05-25+發表我個仔

原帖由 fion6406 於 14-06-09 發表
我當年叫個仔問操行攞A的男同學,點樣可以有A,阿仔轉述了他兩個秘訣:上堂要積極舉手試答問題;遇有上堂想 ...
太多的試答,答案啱的還好,否則會容易攪亂秩序。或者你會問唔答點知啱唔啱,我覺得老師一定會有先入為主的感覺,若是成績好的同學積極舉手,是主動帶起課堂氣氛。做到品學兼優,那操行一定好。若成績唔好卻經常舉手,但又答錯的同學,我諗老師都怕了你!

回覆:操行分數會影響大抽獎結果嗎?

其實唔知有幾多學校唔係純粹靠印象而係真正有系統地計算操行分數!

舉唔舉手,只影響老師印象。老師在課室有絕對控制權,你舉手佢可以唔叫你,你唔舉手佢可以點名問你,叫你解釋!

老師會唔鍾意冇人舉手,因為會令人感覺自己教得啲學生唔明,又或者冇學習氣氛!越叻嘅學生唔舉手佢就會越覺得你上堂唔專心,因為你唔會唔識答!而越叻嘅學生確係會越唔專心,因為未教(或者講一次)佢就明晒!

所以唔係老師特別鍾意嘅學生係好難有操行A!尤其是越成績好嘅男仔!

我對兒子嘅操行要求只係積極學習,積極參與校內活動同唔好犯校規!有冇A都算了!

扣門可能會有影響,但1A學校未必影響大(除咗KC),而且始終不能事事要求完美!

引用:其實唔知有幾多學校唔係純粹靠印象而係真正

‹ 上一主題|下一主題