用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行分數會影響大抽獎結果嗎?
go

操行分數會影響大抽獎結果嗎? [複製鏈接]

如題。想高人指教,到大抽獎階段,操行分數對派位結果有影響嗎?
   1    0    0    0

操行分數對派位結果是沒有影響, 但對自行和叩門影響好大, 因為一些中學會要求操行有B或B+以上

719117    發表於 14-5-17 09:35
vincher  agree  發表於 14-5-17 00:05

回覆 PMAN0917 的帖子

AGREED!  大抽獎是靠 lucky 的﹗

所以部份資優生,操行差,都是靠大抽獎入B1校

如果操行只有B-,  是否表示在自行派位方面幾會好微?

回覆:操行分數會影響大抽獎結果嗎?

操行當然重要,但唔會決定一切!

攞A當然係好,不過分數係唔可以盡信,一間學校俾幾多個A係冇規定,又冇調整分,更加要睇佢同老師嘅關係,男仔又俾女仔蝕底,咁多嘢都唔肯定,我唔知學校真係睇幾多,點樣取捨!

兒子一向都係B或B+,老師話佢上堂唔專心,阿仔解釋話老師上堂好悶,內容識晒又重複,我哋就順其自然!只要行為上冇問題就算。阿仔活躍好動班同學都好似冇人攞A!

最後入咗無話要求操行A嘅自行一。

nam 發表於 14-5-15 16:30
如果操行只有B-,  是否表示在自行派位方面幾會好微?

那時候看得我捏一把汗的post:「B-」的威力

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2421131

Rainy  笑中有淚, 好好睇, 多謝分享  發表於 14-6-19 15:24
719117    發表於 14-5-17 09:37
黃巴士    發表於 14-5-15 23:25

fion6406 發表於 14-5-15 22:25
那時候看得我捏一把汗的post:「B-」的威力

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2 ...

多謝您的分享, 心同能受!

引用:+本帖最後由+fion6406+於+14-5-15+22:25+編

原帖由 fion6406 於 14-05-15 發表
好驚。。。。呀仔上學期B 左

不要睇小操行分,影響自行及叩門

唉! 咁就慘啦, 亞囝操行只有 B- , 佢比較坐唔定同活躍... 咁點算好? 我依家開始爬文, 計劃為亞仔明年升中作準備.

penpen  到6年級佢唔係特別曳有d小學都可能會鬆手d,有機會上返至少B+,我見某部份甚至大部份中學嘅要求都係B+  發表於 14-5-25 23:15

nam 發表於 14-5-22 13:47
唉! 咁就慘啦, 亞囝操行只有 B- , 佢比較坐唔定同活躍... 咁點算好? 我依家開始爬文, 計劃為亞仔明年升中作 ...

沒必要太擔心,約70%的學位是統一派位(大抽獎)。在大抽獎,操行分數不會影響派位結果。

王家爸爸 發表於 14-5-22 15:16
沒必要太擔心,約70%的學位是統一派位(大抽獎)。在大抽獎,操行分數不會影響派位結果。
...

Thank you ^ ^

NWO002 發表於 14-5-15 09:12
如題。想高人指教,到大抽獎階段,操行分數對派位結果有影響嗎?
若操行分不理想,絕不影響大抽獎階段的派位,但絕對影響自行及叩門。

nam 發表於 14-5-22 13:47
唉! 咁就慘啦, 亞囝操行只有 B- , 佢比較坐唔定同活躍... 咁點算好? 我依家開始爬文, 計劃為亞仔明年升中作準備...
操行B- 較麻煩,要加油努力,雖然大抽獎不計操行分,大部分較多家長心儀的中學自行和叩門都要求操行B+ 或以上。

曾經有港島區某知名男校試過將自行時的操行標準定在最少要A-。可能這對男同學來說,的確有點難度。最終今年改為只要達到B+就可以了。

從這些事中可反映出現在同學的操行有向下滑的趨勢。特別是有些家長覺得成績好就代表一切,成績好就代表學校好,學校好就代表同學好,無視和縱容同學的品行,不容許半句誣衊!因此有學校著手將標準收緊,在收生標準內將操行列為重要考慮並給與評分。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:操行分數會影響大抽獎結果嗎?

現時嘅叻學生比以前反叛,我信係事實,但只收A-以上就似乎過份咗!

甲校嘅A-係唔係一定好過乙校嘅B+或者B呢?

記得聽過一個校長講過,小朋友頑皮係正常無傷大雅,最緊要有個善良嘅心,我好認同呢個講法,但相信頑皮嘅學生大多數操行攞唔到A-,如果家長鞭策小朋友一定要攞A,返學戰戰兢兢,還有樂趣嗎!

又唔知除咗當年KC以外,有冇其他學校都要求A-以上呢?

little_yolky  即係話該校只想要各校最top果5%學生。  發表於 14-6-9 11:47

我個仔係學校都屬於係文靜派, 上堂佢好少出聲, 但老師都係比佢 B, 有時 B-, 我都唔知點解, 老師家長日都同我講過, 話我個太內向, 唔係幾好囉 ! 我真想問她點先為知係好, 唔出聲都扣印象分 ? 佢原來鍾意D比較有動力果D, 唉 ! 算啦 ! 有時老師好先入為主, 唔討好就係唔討好, 唔通我去求佢你比 B+ 我個仔咩 ?

引用:我個仔係學校都屬於係文靜派,+上堂佢好少出

原帖由 CYWS 於 14-05-25 發表
我個仔係學校都屬於係文靜派, 上堂佢好少出聲, 但老師都係比佢 B, 有時 B-, 我都唔知點解, 老師家長日都同 ...
我同你case一樣,亞仔冇咩特別,零遲到請假,都係b+,佢話絕大部份男仔都係咁,得操行獎係a

薯旦頭太太 發表於 14-6-9 08:39
我同你case一樣,亞仔冇咩特別,零遲到請假,都係b+,佢話絕大部份男仔都係咁,得操行獎係a

...
男仔通常都不會坐唔定,即使可以在課堂上坐定定,隻手都會搞下呢樣搞下果樣,鉛筆,擦膠,間尺等等...成日跌落地。老師對他們的印象並不會太好,所以操行好難有A。
‹ 上一主題|下一主題