用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最後決擇:德望vs 培正
樓主: annieck
go

最後決擇:德望vs 培正 [複製鏈接]

回覆:lsw240322 的帖子

agree! 服從性低是大忌。
除了100%安全網,樓主如冇宗教性偏向,睇吓自己有冇男女校及英小preference? 因個人不喜歡中中,所以會選GH! 今年GH收了8成德幼,成績不錯!還要考慮德是私中,培是津中,不過GH就要比足15年學費!

回覆:最後決擇:德望vs 培正

pc

回覆:yannietimb 的帖子

上大學不是中文看得重,是以前唔睇中文成績可入大學,現在其實中英文都看重,英文不好也上不到本地大學,外國去不到了

未讀K1 已經諗大學  厲害

我大女: 培幼-培小-培中-現大學
细女: 德望小-德望初中 (現)

兩個學校的老師投入教學熱誠好大分別, 每年徳望老師的流失率都好高. 讀培正的學生對學校的歸屬感大好多. 我鍾意培正.

thenewipad    發表於 14-7-31 14:30

回覆:LittleButter 的帖子

唔係私校eg ghs 可以大抽獎嗎?

回覆:febe 的帖子

GH & PC都無得玩抽獎

引用:我大女:+培幼-培小-培中-現大學细女:+德望

原帖由 classical 於 14-07-26 發表
我大女: 培幼-培小-培中-現大學
细女: 德望小-德望初中 (現)
咁點解你細囡唔入埋培正同家姐一齊讀呢?既然你鍾情培正的話?

細女in 培幼時大喊, 唔肯in. 之後讀其它幼稚園再考入德小, 雖然那時有機會入培小, 但我又沒甚麼所謂, 德望又是一間很好的學校, 不過老師的流失率這麼高並不在預期之內. 其實之前沒有特別鍾情培正, 只是從兩個女的身上切身體會到兩校教育的分別.

yanip001  謝謝分享!  發表於 14-7-31 10:31

引用:細女in+培幼時大喊,+唔肯in.+之後讀其它幼

原帖由 classical 於 14-07-31 發表
細女in 培幼時大喊, 唔肯in. 之後讀其它幼稚園再考入德小, 雖然那時有機會入培小, 但我又沒甚麼所謂, 德望 ...
明白哂

1 培正是出名師資好,行內老師們都去PC取經。
2 德望是天主教,培正是基督教。如你沒有宗教,就冇乜所謂。天主教嘅學校      
   會較多宗教禮儀,亦是校方training學生的重要部分,未必人人接受。

location is more important for your consideration

識人GH入唔番小學,好慘。唔好搏,PC啦!

原來由5月已經討論到8月,唔知樓主有答案未呢,好想知結果

最近又有相關題目,而這部份內容很有參考價值,不妨看看

我認為培正師資應該勁好,「求Q其」喺2歳多時候用5分鐘決定邊啲人入讀,一讀十幾年仲可以係所謂band 1A ?!

唔洗 in 比offer 我都唔會要!

喺我個年代,冇人會攞培正同德望比,德望高好多班呢。

德望出左offer喇咩?

shana_tsun 發表於 14-12-22 23:16
德望出左offer喇咩?
Strongly agree, 真的不同級數,一間中文中學,一間英文中學!女仔我會揀德望!

引用:我認為培正師資應該勁好,「求Q其」喺2歳多

原帖由 Lovelebron 於 14-12-22 發表
我認為培正師資應該勁好,「求Q其」喺2歳多時候用5分鐘決定邊啲人入讀,一讀十幾年仲可以係所謂band 1A ?!
...
同意

引用:我認為培正師資應該勁好,「求Q其」喺2歳多

原帖由 Lovelebron 於 14-12-22 發表
...
Agree....德望我細細個就聽過,培正真係近幾年因為龍校而被抬上天。。。我投德望一票。

‹ 上一主題|下一主題