用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間學校無硬性要學樂器?
go

邊間學校無硬性要學樂器? [複製鏈接]

想請問有邊間小學唔需要小朋友一定要學一種學器??謝謝
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:想請問有邊間小學唔需要小朋友一定要學一種

原帖由 sze0203 於 14-05-14 發表
想請問有邊間小學唔需要小朋友一定要學一種學器??謝謝
我相信唔多學校要迫學生學樂器呀

因搵資料時,好多學校都話要一體一藝:例如培道,黃埔宣道等都有呢個要求,唔係迫,係考試有需要彈奏樂器計分!

真係無聽過不學樂器會對成績有負影响!但很多學校都有提供學習機會,出封通告問家長有無興趣參加,則是事實。但算唔算迫呢?自已有興趣,參加左,無迫的感覺。

醒目開學勳章 王國長老

引用:真係無聽過不學樂器會對成績有負影响!但很

原帖由 5tgb 於 14-05-14 發表
真係無聽過不學樂器會對成績有負影响!但很多學校都有提供學習機會,出封通告問家長有無興趣參加,則是事實 ...
我仔學校就係咁,學幾款又得,唔學又得。
不過5、6年班音樂呈分一定有樂器演奏,我仔學校就牧童笛,齊齊由頭學起。如果學校係自選學器,無學過就拖低晒

回覆:邊間學校無硬性要學樂器?

Charlotte_mom 發表於 14-5-14 16:52
我相信唔多學校要迫學生學樂器呀
我都相信並非絕對, 不妨一試...

回覆:sze0203 的帖子

大埔教育學院賽馬會小學
但不包括鋼琴

教育界成日提倡一體一藝,但升中評分就唔計體育,咁你話學校會有幾重視體育! 至於音樂,計得分咁當然重要,就算學校無硬性規定要學,好多時都會用其它方法迫你 eg 音樂科其中10-15%同樂器/比賽有關,拿唔到這10分,足以令你全級跌1x名

Charlotte_mom  我聽過, 朋友個女要去補樂理  發表於 14-5-15 10:37
sze0203    發表於 14-5-15 10:36

回覆:仔仔錫錫你 的帖子

唔好意思, 請問有無家長有經驗, 呈分試要呈邊幾科?音樂科都要呈分?咁視藝要唔要呈? 好主觀喎, 點計分。唔係剩係呈中英數常咩?

醒目開學勳章 王國長老

引用:唔好意思,+請問有無家長有經驗,+呈分試要呈

原帖由 little_yolky 於 14-05-15 發表
唔好意思, 請問有無家長有經驗, 呈分試要呈邊幾科?音樂科都要呈分?咁視藝要唔要呈? 好主觀喎, 點計分。唔係 ...

搵到了, 升中版有講
中英數×9,常識×6
另外,視藝×3,音樂×2
(乘幾多係比重)

little_yolky  thx 好彩無計體育。  發表於 14-5-15 16:23

醒目開學勳章 王國長老

如上

請問 如果只專注一體一藝 視藝x3 音樂x2 而學校已經學左牧童笛(音樂) 咁如果只出去學一藝 加上比重方面嘅考慮 其實即係應該向視藝方面發展?

仲要留意,呢啲視藝音樂好多時5分5分咁跳,所以好大影響架!我兩個都冇一體一藝,牧童笛三年級學校教,個個一齊學,考試會考,其他冇迫。

引用:請問+如果只專注一體一藝+視藝x3+音樂x2+而

原帖由 langmama 於 14-05-15 發表
請問 如果只專注一體一藝 視藝x3 音樂x2 而學校已經學左牧童笛(音樂) 咁如果只出去學一藝 加上比重方面嘅 ...
你呢個諗法只fit for 呈分試,但自行階段,中學都會睇該生有冇其他特異功能,幫唔幫到學校出去比賽攞獎,所以一體一藝對某啲中學都緊要。
在我黎講,讀好書先諗一體一藝,同埋佢有冇興趣,否則時間+金錢都只係掉落咸水海,又會破壞親子關係。

醒目開學勳章

我仔學校無要求

引用:Quote:原帖由+langmama+於+14-05-15+發表請

原帖由 silvia_ng 於 14-05-15 發表
你呢個諗法只fit for 呈分試,但自行階段,中學都會睇該生有冇其他特異功能,幫唔幫到學校出去比賽攞獎,所 ...
Thx for sharing!

‹ 上一主題|下一主題