用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 髗低骨治療言語遲緩?
go

髗低骨治療言語遲緩?

想問有冇人試過?仔仔2歲7個月仲未講野,係單字都冇!只有ee、rr咁。啱啱評估完智能完全正常,除左ST,係咪做髗低骨治療都可以幫到佢?或者仲可以做咩可以幫到佢。

回覆:cvpigpig 的帖子

咁評估有無記錄那方面要改善?
我仔因聽障,因此言語遲緩;
現在2歲還是BB話,無單字!
ST說他口肌弱,所以也有影響!

引用:想問有冇人試過?仔仔2歲7個月仲未講野,係

引用:想問有冇人試過?仔仔2歲7個月仲未講野,係

引用:Quote:原帖由+cvpigpig+於+14-05-14+發表想

原帖由 wongvivian86 於 14-05-19 發表
有無做過語言評估?先要知道問題所在,如口肌,理解能力,表達能力,比同龄小朋友差幾多

...
理解能力完全冇問題,肯同人玩,有互動,智能、認知同同齡一樣。但死唔肯開口,係爸、媽都冇叫。大、小肌肉差少少,未識跳。有需要會拍你,手指指,有個ST話佢疑似言語失用症。
睇好多資料,好驚,唔知點幫佢!
唯有由2星期上一次ST.
到衣加轉1星期上1次ST、1次遊戲治療、1次導師訓練。
想再加埋髗低骨同健腦操,仲諗緊去唔去針灸呀

回覆 cvpigpig 的帖子

唔洗驚,我囡都好似你囡咁,得了語言失用症,佢由2歲3個月開始治療,到現在已過了4個月,一星期只上一次,每次二節,語言加感統,現在都開口講野,真係好咗好多,雖然未有句子,但我已很開心,上個月阿囡終於叫媽媽,我的心情很激動。

引用:+本帖最後由+sorjomui+於+14-5-21+08:12+編

原帖由 sorjomui 於 14-05-21 發表

請問你係邊度上堂?我問過其他囗碑好個d都要等幾個月?可否俾你治療師d資料我?

已回覆

引用:+本帖最後由+sorjomui+於+14-5-21+08:12+編

因為衣加個治療師上左幾個月都冇乜進展,同我覺得佢係呢方面唔太夠。

仲有,佢用咩黎評你女係失用症?
你女指住d佢鍾意嘅野時,會唔會呀呀聲叫?(海豚音)

會唔會有時講野有囗形,但冇聲出?

cvpigpig 發表於 14-5-21 17:27
因為衣加個治療師上左幾個月都冇乜進展,同我覺得佢係呢方面唔太夠。

仲有,佢用咩黎評你女係失用症?
佢初頭都沒有評估她有失用症,只是上上下堂,佢覺得我囡是好多嘢好想講,但出唔到聲,而智力又沒有問題,於是在這方向去治療,做感統多d,而語言治療則少些,因為失用症是感統影響大些。我囡之前行路左搖右擺,不會好快的跑,現在好些了,有跑的感覺,雖然同快跑還差少少,但有進步。
我囡那時連手指指同發音都少,甚至沒有,外星話更加沒有,只是之前叫過爸爸,上咗 n 班後好少少,請參考我之前寫過的文章分享。

引用:Quote:cvpigpig+發表於+14-5-21+17:27+因為

佢初頭都沒有評估她有失用症,只是上上下堂,佢覺得我囡是好多嘢好想講,但出唔到聲,而智力又沒有問題,於 ...
謝謝,其實你俾我個資料,我之前都打去約過,但個仔果日發燒,所以冇去。等我再打去約先

回覆:髗低骨治療言語遲緩?

想請問去邊度做骨底治療?

回覆:髗低骨治療言語遲緩?

我囡做過髗低骨治療差唔多五個月,但都無咩進展,所以放棄了!

引用:Quote:cvpigpig+發表於+14-5-21+17:27+因為

佢初頭都沒有評估她有失用症,只是上上下堂,佢覺得我囡是好多嘢好想講,但出唔到聲,而智力又沒有問題,於 ...
可否 pm 我在哪裡做職業治療?謝謝!

sorjomui 發表於 14-5-21 08:07

唔洗驚,我囡都好似你囡咁,得了語言失用症,佢由2歲3個月開始治療,到現在已過了4 ...
可唔可以PM 資料比我... thanks

可以pm 我做訓練的地方嗎?

回覆:2299 的帖子

我完全接受吾到佢嘓d所謂治療,你吾得閒、隔住左個電話,講症徵、就治療,完全吾科學,呃我地呢d知道小朋友有事、又無能為力既媽咪!
佢呢盆生意真係有d良心都做吾到!
我朋友已被哄騙放棄食药,駛左1×萬,還是比學校天天投訴……唉!
比d良心啦!我地d媽咪既$,咬出黎有血有汗,吾好咁陰功呃我地啦!吾該!

引用:我完全接受吾到佢嘓d所謂治療,你吾得閒、

原帖由 126925 於 15-02-03 發表
我完全接受吾到佢嘓d所謂治療,你吾得閒、隔住左個電話,講症徵、就治療,完全吾科學,呃我地呢d知道小朋友 ...
記住BK既打手係出名多既!

引用:Quote:原帖由+126925+於+15-02-03+發表我完

原帖由 126925 於 15-02-03 發表
記住BK既打手係出名多既!
利申:我冇指那個媽咪是打手,只要提醒有心人放過我地,和同是心急人的媽咪不要上當。

我同意有好多人睇準我地班媽咪心急,招搖撞騙!實在好離譜。

我仔仔三歲幾都去過協康做髗骶骨加健腦操,做左近一年,效果係發多左好多音同埋改善「原始反射」,睡眠質素都好左。但包姑娘都話每個CASE效果唔同,我仔仔叫做效果幾好。那時都係BK媽咪試過推介的,我排左半年。