用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一拍拖?
go

中一拍拖? [複製鏈接]

今天發現了有男同學向囡示愛! 而囡好似都想接受! 但對我地父母講話會拒絕! 怎麼辦?

9    0    0    0

回覆 gkicn 的帖子

小心處理,學業為先。找機會與兩孩子談談。

回覆:gkicn 的帖子

嘗試分析點解唔拍拖同拍拖嘅好處。

如果她還是心思思,教佢有心拍拖最好揾一個有某些優良條件的(如比佢大三五年、屋企有樓、有車、家庭健全、讀書成績好、有禮貌、table mannner好、諸如此類⋯),擴闊佢視野、眼界,等佢知道點樣揾個對象。

如果避不了,正面看,妳囡女有十幾年計畫拍拖、結婚,找到一個好老公機會應該好高!

真的已經太遲,真的避免不了,個男仔condition又不好,教你個女收個男仔做「兵」!

(唔好講一啲冇說服力、或妳自己都唔太信的道理!)

回覆 zooweemama 的帖子

有車有樓

回覆:sonkhl 的帖子

屋企人有車有樓。。。呵呵
將啲懷春少女從迷夢中拉到現實一啲,佢覺得冇咁浪漫、少咗幻覺,就唔會咁易衝埋去。

回覆:中一拍拖

謝謝你們

我只知佢同果位男同學, 在校內有共同課外活動

使唔使同老師溝通下?

果位男生边方面吸引到你囡囡?

引用:果位男生边方面吸引到你囡囡?

原帖由 黃巴士 於 14-05-14 發表
果位男生边方面吸引到你囡囡?
我都唔知

回覆:gkicn 的帖子

溝通永遠好。不過小心他們不懂處理。
青春期,大人越禁他們,他們就越想。
建議多分析令他們更清晰、越少幻想。

引用:溝通永遠好。不過小心他們不懂處理。 青春

原帖由 zooweemama 於 14-05-14 發表
溝通永遠好。不過小心他們不懂處理。
青春期,大人越禁他們,他們就越想。
建議多分析令他們更清晰、越少幻 ...
謝謝你

回覆 gkicn 的帖子

一般來說,我囡放學回家跟我說什麼,我都只會聽和提問,盡量壓抑自己畀意見既衝動。只有咁,佢至會不存戒心,會多講盡量多聽多問少評價吧?青春期,對異性感興趣,係自然既事。會演變成點,其實好睇有冇人同佢同行?

唔好不覺意封咗道溝通門,呢個時候,佢地患得患失,又介意自己既形象,又會從對方既瞳孔重新發現自己。佢地既敏感,又渴望意見。做家長既,可表達擔心,但唔好否定。最好係溝通之後,先表示「我原本都好擔心,不過發覺你大個咗,識諗咗喎,我相信你既選擇既」之類,用信任同積極既語言罩住佢地?

引用:一個人本質的好壞,從平常的一舉一動,就看

原帖由 awah112 於 14-05-15 發表
一個人本質的好壞,從平常的一舉一動,就看得出來。一個人真誠與否,也無法用虛偽掩藏多久。如果你心裡想的 ...
睇左, 好正! 明白

謝謝大家

依年代的男生, 各走極端.  但多數是遲熟, 父母呵護型.  如果似我家男孩, 14/15歲他要去拍施, 我會由得他, 我估只想會激死或HARM死"女友", 皆因他連自己都安排好點照顧自己, 不知如何照顧別人??  拍拖只是會女生照顧他, 他又會嫌"煩".  到最後, 相信唔會傷到軟皮蛇的他......
至於女生, 大家都有著M CLUB時的豆芽夢, 個人覺得由她自己決定, 可能不到數天, 她只會與你埋怨"男生"的大意, 始終依輩年青人都較自我, 照顧身邊人, 對他/她們來說, 是少了自己的"自由度", 不會長久, 而且是S1咁細個添, 邊有咁好耐力....................  靜觀其變 吧!
反而, 不要令她在接受與否之間, 胡思亂想.  這樣太多憧憬及迷思, 比未拍拖更令她分心.

回覆 黃巴士 的帖子

我比較守舊吧,中學都係讀書先,大把活動可以做,拍拖第日大把時間.

黃巴士  這個當然.  大家都知拍拖對青春期孩子是弊多於利.  但如果事情來早了, 我們都有心態及對策去面對, 使她/他們甘心"死心".  發表於 14-5-15 12:02

黃巴士 發表於 14-5-15 11:47
依年代的男生, 各走極端.  但多數是遲熟, 父母呵護型.  如果似我家男孩, 如14/15歲他要去拍施, 我會由得他, ...

所以我成日同d女講,唔好無稱搵個陀,搵個“仔”番黎湊,你會後悔。

BTW,起碼都喺男同學,唔喺街邊唔知邊個邊個。希望阿女講多d俾媽咪聽囉。反正真喺要阻都阻唔到,同阿女鬧到不愉快更喺唔好,她喺外邊做乜都唔知。唯有保持溝通先仲可以guide下她。

其實我地喺度講就好輕鬆,唔喺自己個女嘛~~如果喺自己果個,一定好似你禁6神無主。

黃巴士  其實我地喺度講就好輕鬆,唔喺自己個女嘛~~如果喺自己果個,一定好似你禁6神無主。  發表於 14-5-15 13:14

‹ 上一主題|下一主題