用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 Playgroup 老師向我说她可能是資優。真心請教,这算資優 ...
樓主: hahajen210
go

Playgroup 老師向我说她可能是資優。真心請教,这算資優嗎?

monlingling 發表於 14-7-23 10:41
唉,感覺好有壓力,佢如果咁快識咁多,我好快handle唔到佢!
唔緊要架,呢個年記係為麻煩D,因為小朋友好聰明,但事實又乜都唔明.好難控制佢!其實比難d佢玩係好,當佢哋覺得難,就要花上多d精神,好過將精神放係破壞,攪嘢上面.

唔洗諗太多handle唔到嘅嘢,同小朋友一齊行就得,我仔捉棋都幾好,要花d精神我先唔會輸,但有時都會輸比佢,咁佢玩得叻又唔係問題架,有輸有贏玩得開心就得,最緊要可以一齊玩,關係好就得啦!

回覆 monlingling 的帖子

老實講,您擔心得太多。

依家d細路真係叻過以前,仲係整體進步。小朋友識幾多唔重要,最緊要情緒穩定、有禮貌及開開心心,第日大個都係靠呢三招!

引用:回覆+monlingling+的帖子 老實講,您擔心

原帖由 Radiomama 於 14-07-23 發表

老實講,您擔心得太多。
情緒都是我超擔心的問題,唉!

醒目開學勳章

monlingling 發表於 14-7-23 17:39
情緒都是我超擔心的問題,唉!
如果係咁,你應該向專業人士,例如兒童精神科醫生求助.

引用:Quote:monlingling+發表於+14-7-23+17:39+

原帖由 CALVEN 於 14-07-23 發表
如果係咁,你應該向專業人士,例如兒童精神科醫生求助.
但健康院醫生話佢只係trouble two, 覺得無需要轉介,好似係我有問題咁!

不如您自己上d家長教育的課程先啦,好似d喎。

引用:回覆+monlingling+的帖子 不如您自己上d

原帖由 Radiomama 於 14-07-24 發表

不如您自己上d家長教育的課程先啦,好似d喎。
咁應該上邊d家長課程?其實general的家長課程我和老公都讀左,我都成日去聽d家長講座,不過d野放落阿囡度就係唔work, 聽果d講兩三歲的好似同我女完全唔同,聽d講大個d的就成日focus響點樣要小朋友專注學習果d, 我女都未開始番學,聽完都用唔到。同埋講真又唔知佢係咪真資優定小聰明,唔知應該點調較教養方法。

自己睇下書先啦,去學下遊戲治療的溝通方法,聽下關於EQ的講座。現在個女細,遲些會好有用的。

我自己睇過覺得有用的書:
阿德找阿德
(是一本寫治療一個問題男孩的過程,作者用了遊戲治療的技巧。我地仔女不至於咁嚴重,但當中的對話方式,可以用來引導小朋友講出心事,多多溝通。)
How to talk to Kids so Kids will listen and listen so kids will talk.
http://www.amazon.com/gp/product/1451663889/
圖書館有中文版,我覺得書中的一些對話技巧很值得學習。

對住聰明的小朋友,我地唔使和他們鬥聰明。但要盡量「態度溫柔,立場堅定」,為孩子定立界線。

想起一本書亦很值得看:
Boundaries with kids
http://www.amazon.com/Boundaries ... oundaries+with+kids
圖書館有中文版,突破書局好似有得賣。
呢本書的提議,父母做齊就真係perfect, 但現實都幾難。不過,能用到幾招已是非常好。值得一看。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:自己睇下書先啦,去學下遊戲治療的溝通方法

原帖由 lillymarie 於 14-07-24 發表
自己睇下書先啦,去學下遊戲治療的溝通方法,聽下關於EQ的講座。現在個女細,遲些會好有用的。

我自己睇過 ...
謝謝你,我去搵下先!

醒目開學勳章 貢獻勳章

monlingling 發表於 14-7-24 13:20
咁應該上邊d家長課程?其實general的家長課程我和老公都讀左,我都成日去聽d家長講座,不過d野放落阿囡度就 ...
資優教育學院有家長講座,部份同EQ/情緒有關不過e+放緊暑期,website上見唔到有講座住
你遲d上去睇睇~
恐龍家

引用:Quote:monlingling+發表於+14-7-24+13:20+

原帖由 小曳人 於 14-07-25 發表
資優教育學院有家長講座,部份同EQ/情緒有關不過e+放緊暑期,website上見唔到有講座住
你遲d上去睇睇~
...
但小朋友只有兩歲幾未知係真定假資優我都可以報資優學苑的家長講座嗎?

小曳人  可以  發表於 14-7-25 17:37

ma_kwan_ma 發表於 14-8-13 10:25
CHECK IQ最實際

咁細個去邊度check

回覆:Playgroup 老師向我说她可能是資優。真心請教,这算資優嗎?

請問大概兩歲半的小朋友的閱讀能力怎樣?小女現在未夠兩歲四个月,已經可以看書,一句句讀書中的英文句子(约小一程度),因為係新書,所以不是靠記周邊的圖像。

兩歲半, 好多小朋友都未識認好多字, 有的都係名詞多, 如: 大/小/手/口, 英文字母/數字等.
可以一句句讀字, 小朋友好叻.

回覆:crystal媽咪 的帖子

多謝Crystal 媽咪

Radiomama 發表於 14-5-16 11:04
回覆 hahajen210 的帖子

是的,我家孩子讀國際學校。

radiomama,

請問你孩子有情緒問題嗎﹖我孩子2歲, 語言很好, (不過未去到好似之前幾位媽媽既小朋友咁好), 但其實佢情緒大起大落, 固執, 令我好困擾. 我想問你有沒有主動比一D班你小朋友上, 或者去邊度做下輔導, 我應該從何入手呀﹖學校方面又有那一些可以留意﹖

我都想知我囝係唔係? 我囝13個月大, 又係俾PLAYGROUP 老師讚佢SMART,
佢好鍾意學習, 唔多鍾意玩玩具,夜晚發開口夢都係到讀ABCD, 一起身第一件事就行去睇書, 已經識好多英文, 也會跟住讀,
一日陪佢睇DVD 時發現, 得英文字例如(DOG, EYES,WAVE)係冇圖畫, 佢竟然識讀仲知道係乜, 我真係覺得好驚訝 ^^  

回覆 hahajen210 的帖子

我仔同你囡囡完全一樣,現在學校西班牙語都識講出來,我只認為我仔專注力強,好奇心重,同好勝強,才比一般小朋友突出,我朋友話到了小學,才知是否資優,我現在只是按學校課程,沒有任何特別哉培他,在學校亦與同學仔相處融合,一切隨意而行

回覆:hahajen210 的帖子

我女15個月,同你形容你個bb都好似..13個月大果时已經識得A~Z,1~10. 英文字都系認到約100個字.  宜家會攞字母block砌返d字話比我知系咩字。
10個月識講幾個單字。宜家可以連續講幾個單字表逹自己。譬如攞包餠比我,講open, eat, biscuit, please! 但就超活躍,成日跑黎跑去,無停過,又成日同我作對! 8個月大上 playgroup 老師都講她比其他同年紀bb叻好多(見到bb識得認形狀,周邊既物體),同我講要好好栽培.. 老師甘同我講後,覺得好有壓力,怕自己栽培晤到...