用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 Playgroup 老師向我说她可能是資優。真心請教,这算資優 ...
樓主: hahajen210
go

Playgroup 老師向我说她可能是資優。真心請教,这算資優嗎?

回覆:小曳人 的帖子

Wow, 小曳人的小朋友好叻呀!
請問香港的資優學校贵不贵?係咪有報告証明資優就好容易入到?

醒目開學勳章 貢獻勳章

hahajen210 發表於 14-5-15 18:32
Wow, 小曳人的小朋友好叻呀!
請問香港的資優學校贵不贵?係咪有報告証明資優就好容易入到?

...

香港無資優學校
有資優support嘅學校... 我唔敢有咩期望,評估報告最好收埋,學校多數見到你係資優,會聯想到有其他問題,要特別照顧,反而壞事!

恐龍家

引用:Quote:hahajen210+發表於+14-5-15+18:32+Wo

原帖由 小曳人 於 14-05-15 發表
香港無資優學校有資優support嘅學校... 我唔敢有咩期望,評估報告最好收埋,學校多數見到你係資優,會聯想 ...
點樣可以知道間學校有無資優support?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 monlingling 的帖子

上學校網頁揾,另外呢個過氣網站可能會有d hints http://iclassroom.hkedcity.net/about/index.phtml?iroom_id=1955&tool_id=1955
恐龍家

引用:回覆+monlingling+的帖子 上學校網頁揾,

原帖由 小曳人 於 14-05-15 發表
回覆 monlingling 的帖子

上學校網頁揾,另外呢個過氣網站可能會有d hints http://iclassroom.hkedcity.ne ...
多謝你!

Thanks alot, 小曳人。
請問資優是先天定後天可以培養(而家好多小孩都睇 dvd, 上playgroup)?我和老公家族都冇人係資優,其實係咪冇乜可能有个資優小孩?

香港教育不是用心培養資優,反而從負面看,可悲!
國際學校好些嗎?

回覆:hahajen210 的帖子

國際學校有不同理念,也要看校長的作風。有些學校有針對special education need的teachers.
不過一般而言,IS給予學生較大空間,他們可按才能發揮自己。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hahajen210 發表於 14-5-15 22:00
Thanks alot, 小曳人。
請問資優是先天定後天可以培養(而家好多小孩都睇 dvd, 上playgroup)?我和老公家族 ...
有無睇過卡爾威特?
卡爾bb時發展較慢,老卡爾好用心去教,卡爾7-8歲就精通多個語言,十幾歲就做博士!

Glenn Doman 嘅閃咭,同蒙特梭利教學,當初都係俾d智力發展較慢嘅小朋友,最後令佢地回復"正常",甚至比正常快

我自己有用早教,但我唔清楚我所做嘅嘢同佢嘅智力發展有無關,因為同一個方法用响細佬身上,效果好唔同,細佬對文字嘅興趣明顯比哥哥少!

以前嗰代無資優呢個名,就算IQ高,都可能被標籤為唔聽話,無好好讀書,所以,你唔會知架!仲有,有說聰明基因來自母系,呢樣嘅响我家成立~ 我哥哥同一位舅父都係細人一年入學,又讀到上去
其實根據蒙特梭利嘅理論,學習有敏感期,只要家長提供到適當嘅環境,就自然學到嘢,只要我地合時回應小朋友嘅好奇心就可以
恐龍家

回覆:Radiomama 的帖子

Thanks Radiomama,

你的資優孩子讀IS 嗎?孩子会被欣赏多些嗎?

Thanks, 小曳人。幸好我可以利用这平台問大家問題,真獲益良多!我又唔敢問其他身邊的家長他們小朋友的發展情況,怕被人誤會要比較和show off.所以有你們过來人的分享真好!thanks

後天培養我又覺得未必會令小朋友變成資優,但就肯定會聰明些。
我花很多時間教大囝,無乜時間理細囝。但測出來資優的却是弟弟,還要是8歲時才知道!

我覺得媽媽不用太過緊張要怎樣培育孩子,他們只要心身健康,就會自己不停地學習。好似我細囝,有時傾計,我問他怎會識某些事情?原來有些是他平時聽我教他的,有些是自己看書學回來的,有些聽哥哥講,有些他自己也不知道從哪裹學的。

只要給他一個好的學習環境,有很多書藉雜誌,去接觸不同的事物擴濶眼光。

我們在海外居住,不是國際學校的教學模式就一定適合資優兒。要看學校有沒有照顧這些學生的措施。例如我兒子的學校就沒有,學校的方針是有教無類,所以集中補底不喜拔尖。結果兒子讀得好唔開心,對他來說教學內容太淺,日子好難過。有時候物以類聚,這類愉快學習沒壓力沒要求的學校,會流失好多對學習有要求的頂尖學生,我兒子最大問題就是在學校找不到投契的朋友。無朋友又無野學,我唯有準備替他轉校去一間要求高競爭壓力很大的學校。

當然這只是我兒子個人的問題,相信有很多資優兒喜歡在沒壓力下按自己興趣和進度學習的。媽媽可以慢慢觀察孩子的個性。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 hahajen210 的帖子

是的,我家孩子讀國際學校。
我是在他year 3 (= local school P2)時才思考資優問題,那年他們全級參加了一個assessment,表現是按年齡參照,他的情是very impressive的; 之後為他報名參加了一個浸大的summer camp,與local school 高年級生一起學習也無問題; 所以才帶他去做測試。
現在他讀year 5,學校有負責gifted student的老師跟進,我們也參加了中大和美國CTY的課程。
長路漫漫,年幼時努力培育性情品德吧,到小三左右會有較多增潤課程提供(政府資優學院、中大、科大、浸大均有課程)。
不要以為資優生好特別,我仔學校單是year 5一級也有十位之多。朋友兒子在DBSPD就讀,她說一級之中可能有一半都是。(可能誇張了。)所以中產家庭的資優生可能跟早教有關,家長要克制自己,不要過分催谷幼苗就好了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Radiomama 發表於 14-5-16 11:04
回覆 hahajen210 的帖子
朋友兒子在DBSPD就讀,她說一級之中可能有一半都是。(可能誇張了。)
唔出奇
假如3000人報考,收150人
5%
人口中有2%係資優,如果佢地真係咁有慧眼揀人,執到一半都唔出奇
不過,到我個仔佢地就睇漏眼  

basbyy  me 2!!  發表於 14-7-25 14:50
恐龍家

lillymarie 發表於 14-5-14 15:45
我估小朋友會寧願有個弟弟/妹妹,多過讀國際學校。

有些資優兒會因在同齡的小朋友中找不到投契的朋友而感 ...
同意這句.
"有些資優兒會因在同齡的小朋友中找不到投契的朋友而感到寂寞,"
我小朋友在學校沒有什麼知心的好朋友,好多時候,佢要調整自己去相就同其他同學去玩,去相處,佢好早就知道答案,知道點樣係最快最好既解決方法,但佢唔會出聲,唔會表露,因為佢知道佢一講左,其他同學會唔鐘意,.........
慢慢佢覺得好無趣,佢宜家寧願自己一個人去圖書館睇書,.....佢同講呢段心聲時,眼神係好無奈好寂寞,.....
但慶幸係佢同同學之間相處沒有問題,上學都是開心的,.

回覆:ansonisme 的帖子

多謝大家詳盡的意見, 無論培養資優、一般的小朋友,都是漫漫長路,做家長都要盡心盡力!我會好好觀察女兒,培養佢身心發展,其實keep有好奇心,好的學習態度就夠!

ansonisme 發表於 14-5-16 13:55
同意這句.
"有些資優兒會因在同齡的小朋友中找不到投契的朋友而感到寂寞,"
我小朋友在學校沒有什麼知心的 ...
你小朋友上學開心就沒那麼煩。我兒子雖然在學校和同學們相處融洽,但就為沒有投契的朋友而不開心。過去兩年今我煩擾不堪。今年因有盼望會轉校就好好多,不再日日向我訴苦。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-5-16 14:32
你小朋友上學開心就沒那麼煩。我兒子雖然在學校和同學們相處融洽,但就為沒有投契的朋友而不開心。過去兩年 ...

說沒有煩惱是騙人.
我常常都要同我小朋友做心靈輔導,幸好的是我小朋友EQ好又樂觀,給他指引,就走出來.
我小朋友9月升中了,佢已經SET左自己目標和理想,心態上也都成熟和堅強了,.

ansonisme 發表於 14-5-16 14:48
說沒有煩惱是騙人.
我常常都要同我小朋友做心靈輔導,幸好的是我小朋友EQ好又樂觀,給他指引,就走出來.
我小 ...
性格樂觀很重要,可以幫助他克服很多困難。有目標和理想,日子會過得有意義。我囝明年升中,中學有先修課程給provisional entry的學生,他在那裏認識到一些思想較接近的朋友。對將來有了盼望,才肯接受目前的境況,享受和現校同學相處的快樂時光。心境不同,用的字眼也不同。同一處境,去年是bad bad bad, 今天是very funny.

回覆:lillymarie 的帖子

我仔好幸運,身邊有三個同是資優的好同學,有兩個還一起參加童軍活動,上星期一起參加ToM, 好開心!