用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請小心德x幼稚園的符x薇老師
go

請小心德x幼稚園的符x薇老師

本人為幼兒班某女生的家長, 由於小女在入讀該校後, 開始出現說出一些不尋常的言語, 例如對著公仔說: 「你唔乖要剪你手指。」 起初我也不以為然, 以為她是從電視中學到, 只是提醒她不可以這樣說話便算了。 至近日發覺此情況經常頻密出現, 有時更對父母說出這些話語,, 於是本人向女兒查問為何這樣說, 她回答我符老師都是這樣說的。 當本人對女兒說要向符x薇老師查問, 小女的反應更大, 說: 「不要問符老師, 佢會好惡鬧我架! 我唔要俾佢貼咀咀!」 本人覺得她身為一個老師, 但居然說出這些說話, 令我覺得很惶恐不安, 當然我相信老師並不會真的做出剪手指的行為, 但這樣經常恐嚇小朋友, 已足以令小朋友心生恐懼。 本人是因該校校風純樸、歷史悠久、老師有愛心, 才選擇而入讀該校, 但發生這種恐怖的事, 令我非常失望! 礙於不想親身投訴, 非常擔心身份暴露後會令該老師標籤了小女, 故此想不到其他更有效表達的方法, 唯有向校長寄出這封電郵, 希望該校能正視這事件, 對該老師作出適當和嚴謹的處理, 及後能以電郵方式回覆本人結果, 但可惜至今仍未收到該校有效的回覆及處理,本人甚為氣結,請各位家長小心此位姓符的老師。

回覆:請小心德x幼稚園的符x薇老師

如果我是妳, 我會直接先查詢老師!

lauwingtai  me2  發表於 14-5-14 08:42

有冇問吓同班同學有冇類似情況呀?試吓同其他家長了解吓先!

引用:如果我是妳,+我會直接先查詢老師! +

原帖由 sweethoho 於 14-05-13 發表

間學校名好多同字。。。係咪名龍女校?

引用:如果我是妳,+我會直接先查詢老師! +

原帖由 sweethoho 於 14-05-13 發表
小朋友太細,説的話好难作準。

引用:Quote:原帖由+sweethoho+於+14-05-13+發表

原帖由 angelatjiu 於 14-05-13 發表
小朋友太細,説的話好难作準。
所以要問吓囉! 相信一位好老師是不會太介意的

引用:Quote:原帖由+angelatjiu+於+14-05-13+發表

原帖由 sweethoho 於 14-05-14 發表
所以要問吓囉! 相信一位好老師是不會太介意的
agree

弄清楚件事未?有冇搵那位老師問?那老師有冇機會解釋?如果未如果冇,就咁開人名,對那位老師好唔公平喎!

可以透露係香港,九龍,還是新界區嘅幼稚園嗎?

x望?x貞?x怡? x寶?

sweethoho 發表於 14-5-13 23:30

我都會。太細個的小朋友講野,不能盡信,唔係話佢地特登講大話,但係好多時真係會亂Up。

有次,我個女話同學仔咬佢,成日講,但又冇傷痕,我地就直接問老師。

老師話,學校冇人咬過佢,而係有一位同學A,有咬過同學B,然後同學B喊,老師就抱著他。

之後,我粒女一想人抱,就會講「有同學仔咬喎!」。所以小朋友講野難以盡信,問清楚好D,

如果老師的答案可疑,先再追究。

嘩,你又唔想同老師直接講,係呢度爆,幫唔到自己個女㗎喎。

本人都遇過此情況,唯一全面保障同安心的方法是轉校。好多新入職老師未掌握教學技巧,為了方便自己及控制學生,會用不同程度的恐嚇手段應付,最想見係: 如果你咁咁咁,老師就唔同你玩/ 趕你出班房罰企/唔比你食茶點等等。其實呢種方法好多時身為父母的我們也會犯,但若經培訓的老師(小朋友重要的學習對象)都犯這種錯,而校方沒有理會,最好轉校。

校長不回應,有可能因為忽略了此電郵,特別是這種沒有署名的;亦有可能選擇性不回覆,如果調查出來,是老師有問題,學校聲譽會受損。後者的話,更應轉校。難保某個小孩無知,有一天真的就做出這可怕的行為,潛移默化。

引用:x望?x貞?x怡?+x寶?

一係問吓其他同班家長,一係心平氣和問吓個老師,咁先有機會幫到小朋友。係度講,最多係呻吓,或者唱衰佢,解決吾到件事。

clipso 發表於 14-5-14 08:49
x望?x貞?x怡? x寶?
我都想知......X貞??

樓主account was just registered recently. He/she has no other posts. Hope to hear more hints about which 德 school..... A bit worry now.

回覆:VeryB 的帖子

同其他家長一傾就知,唔駛估,好難想像家長点解唔咁做