用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學面試
go

大學面試

冬日勳章 醒目開學勳章

想請問大學面試是否需要著裇衫西褲?需要打呔 嗎?
西裝外套必需嗎?thx~~

yanyan-mummy 發表於 14-5-13 20:16
裇衫, 西褲和打呔是需要的, 西裝外套應該要, 但上年小兒面試時因為天氣太熱, 最後都冇著西裝外套去

回覆 yanyan-mummy 的帖子

你search返EK之前討論,有好多家長講過。

回覆 sonkhl 的帖子

請問EK 是什麼?

冬日勳章 醒目開學勳章

小彬彬 發表於 14-5-13 20:44
裇衫, 西褲和打呔是需要的, 西裝外套應該要, 但上年小兒面試時因為天氣太熱, 最後都冇著西裝外套去 ...
thx~咁我要快d 同亞仔去買先得~

確係無任何一間u 話明一定要西裝,有幾間既FAQ話只要求端正合適。我舊年力勸(其實都無得佢揀)個仔著西裝,原因有3:

1。我覺得著西裝確係未必會加分,但一定唔會減分。著便服亦未必會減分,但一定唔會加分。就呢2 個logic,你會點揀?

2。可能個個面試官在意識上都同自己講,揀學生係著重實力而唔係著重外表。但有樣野叫潛意識。正常人既潛意識都中意見到d 靚d,整齊d,端莊d ,對個interview 著重d,尊重場合,尊重學校,尊重對方既applicant。如果潛意識係無根據,律師就唔會叫d 被告人出庭時著整齊d,斯文d,從而取悅個官或陪審團。

3。去到你會發覺著西裝既比例高達8成,in 商科/ 神科著西裝接近100%,當你去到見人人都著你唔著,信心爆棚者會覺得自己鶴立雞群,出類拔萃。信心稍欠者可能覺得自己低人幾吋。我兩個scenario 都唔想見到。

早d 買定好d,尤其是對鞋,我個女今年in 完出來隻腳痛到行都行唔到,個鞋爭刮腳,腳爭損晒。

Bluegene    發表於 14-5-14 19:48
Marco-ma  謝謝分享   發表於 14-5-14 13:49

回覆 快樂鳥 的帖子

呢處咪係EK,education kingdom.

回覆 sonkhl 的帖子

Thank YOu

女仔要著高跟鞋?

Marco-ma  著suit點都要著有踭鞋,一吋踭都好,斯文好多。  發表於 14-5-14 21:41
rongersisi

回覆:大學面試

formal dressing 係尊重場合 就算唔老西都要smart casual 有領衫 唔好牛仔褲短褲 特別係女生好鍾意hot pant配birken 太沙灘了

sonkhl  同意  發表於 14-5-14 18:03

引用:想請問大學面試是否需要著裇衫西褲?需要打

原帖由 yanyan-mummy 於 14-05-13 發表
我仔上星期去CU 面試,雖然e-mail 寫no dress code 。但我仔都著成套西裝,打領帶。阿仔話大約1半人著全套西裝+領帶,而有d只恤衫西褲。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

PCCW2319 發表於 14-5-14 20:00
我仔上星期去CU 面試,雖然e-mail 寫no dress code 。但我仔都著成套西裝,打領帶。阿仔話大約1半人著全套西 ...
要看甚麼學科!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-5-14+20:00+我仔

原帖由 ANChan59 於 14-05-14 發表
要看甚麼學科!
當然,如果in視覺藝術,著得隨便,有自己style 問題都不大。不過,其他科目著正裝就通常最穩陣。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-05-14+發表要

原帖由 PCCW2319 於 14-05-14 發表
當然,如果in視覺藝術,著得隨便,有自己style 問題都不大。不過,其他科目著正裝就通常最穩陣。

...
完全正確!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.