用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 請問大家現在聖類斯中學(小學部)好嗎? ...
樓主: 小雞組
go

請問大家現在聖類斯中學(小學部)好嗎? [複製鏈接]

ha8mo

好客觀分析,好值得參考!非常感謝!

回覆:ha8mo 的帖子

謝謝分享

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

引用:Quote:小花子+發表於+14-5-14+14:34+點解放

原帖由 ha8mo 於 14-05-14 發表
因為返學時間7:40
而校車要6:30前行到離家5至10分鐘路程的位置
我覺得小一生會好辛苦
我都係返足bridging course的人,都係因為太遠太早上堂而放棄。無錯,要找band1 尾,真係求其一間二線都可以。中學band1尾的直資唔難,大抽獎如是band1生第一志願band1尾入硬。所以情願慳錢慳時間就近返學。

回覆:請問大家現在聖類斯中學(小學部)好嗎?

現時band 1尾中學,即從前的band 2(從前5個band), 一般般啦。

回覆:請問大家現在聖類斯中學(小學部)好嗎?

中西區有多間男校,優質男孩不夠瓜分,聖類斯自然每況愈下,想想高主教會轉作男女校便知一二!

引用:中西區有多間男校,優質男孩不夠瓜分,聖類

回覆 786 的帖子

小學成績在區內被比下去, 一半以上畢業生屬BAND3, 可能在全港排算BAND2, 但BAND1才是英中, 連中學部都係收一半人, 其中約7-8人去更強中學, 即係少於一半人升中學部. 其他人(一半名次以下)就... 去中中或有幾個去到直資英中.

引用:回覆+786+的帖子 小學成績在區內被比下去,

原帖由 YYYLEE 於 14-08-06 發表
回覆 786 的帖子

小學成績在區內被比下去, 一半以上畢業生屬BAND3, 可能在全港排算BAND2, 但BAND1才是英中 ...
當年㨂長途跋涉既

引用:Quote:原帖由+YYYLEE+於+14-08-06+發表回覆

原帖由 786 於 14-08-06 發表
當年㨂長途跋涉既
當年無㨂長途跋涉的聖類斯,㨂了附近學校。但好難明白佢地都㨂學生,㨂來又有資源(起碼畀得起學費)、師資又好,為何一等學生被教6年變band2?

請問大家分享band 1 尾學校多是指中西區嗎?此外,SLS小學的課程深嗎?

請教各位,現在聖類斯中學是不是band 1C,如果我個仔是band2頭的,有無機會搏一搏?謝謝。

回覆 kmingho 的帖子

brand 1C, 如果你仔數學出色的可以一博,F1 分班試好大可能係睇數能力,聖類斯出名理科好重視數學,如果你仔數學不大興趣就不要博因為谷得很厲害, 我仔由小一讀到而家高中,大部份數學好叻,讀精英班,個個都越讀越叻.

回覆:ha8mo 的帖子

指教下ha8mo: 即佢地唔係好重視運動?田徑游水成績又点?thanks

786 發表於 14-5-14 13:42
不可能得63%咁少。即使平均band1+band2,普通學校都有67%。入得聖類斯比得起學費,又經過小一選擇,這群學生 ...

‹ 上一主題|下一主題