用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問一下,, 究竟係ADHD , 資優行為問題定過度活躍 ...
go

[其他] 請問一下,, 究竟係ADHD , 資優行為問題定過度活躍 [複製鏈接]

上網搵個資料 女孩如果係過度活躍  係唔夠男孩明顯 ~~
我女4歲半.. 唔識控制情緒 長期坐唔定, 不停說話  不停打斷人地說話, 當遇上唔岩聽既野時
會作出反擊行為 非常自我 唔理對住大人, 細路 家人 老師都當正自己係大人  更加經常性鬧人 (所有人)
一樣 咩都理咩都管 街上既人都會去理 ~ 出街唔可以正正常常咁行, 手舞足蹈 , 暫時係我自己比較抵制得住佢
但有時嗌極都係冇反應 !!!有專注既時候就係睇公主 VCD~~
另外會對一D唔鐘意自己既人 惡意對抗 但未去到打人
說話兩歲時已經係流利順暢 , 從來冇BB話 亦都冇爬行階段  轉數思維 都算快 但冇心學習
遇上困難事情同問題 會逃避 !
雖然已排期見醫生, 但都希望聽取各方向既資料同有限度既分析
謝謝!!

0    0    0    0

似ADHD!就算資優都可以有ADHD!唔想諗複雜問題都係特徵之一!你囡囡可能加上有小小反叛行為,有部份ADHD都會有類似傾向!
佢返學情況如何?
我仔ADHD,但精神科要足6歲上埋小學先肯確實寫落去!佢而家k3!
我仔班主任有懷疑佢係資優,但我暫時唔諗住去check,清楚咗佢嘅行為問題再算!
幾時去見醫生?

wan_sosin 發表於 14-5-13 19:11
似ADHD!就算資優都可以有ADHD!唔想諗複雜問題都係特徵之一!你囡囡可能加上有小小反叛行為,有部份ADHD都會有 ...
因為自問真係唔太識教// EQ越來越低, 知道自己用錯方法 所以先睇下心理醫生
一同解決問題  
我女係學校都要做大家姐咁款, 老師形容佢係, 咩事都關佢事
咩都要理 同學仔,同老師都理埋 鬧埋 幸好班主任真係好有愛心同包容佢
比機會佢  最後佢都會向老師/同學仔講對唔住  係衝動囉行為 明知唔岩都做左先 控制唔到自己
係屋企都係架 有D唔滿意鬧左先 死物都鬧架 =.=
不過照睇都有七八成係ADHD  但想心理醫生睇一睇 去了解下佢內心世界

回覆:coffeejoeybb 的帖子

試遊戲治療,等佢地學表達情緒,唔係下下發脾氣,可以講

coffeejoeybb 發表於 14-5-14 08:24
因為自問真係唔太識教// EQ越來越低, 知道自己用錯方法 所以先睇下心理醫生
一同解決問題  
我女係學校都要 ...
到目前情況,要教你個囡囡唔急得!你可以試下上面媽媽講,去做遊戲治療,亦可以去東華三院問下一個叫"親子輔導課程"會教你如何同小朋友建立關係同管教,家長同小朋友一齊去,一個社工跟一個家庭,所以會好仔細教你!做錯會糾正你!你容易掌握D!

回覆:請問一下,, 究竟係ADHD , 資優行為問題定過度活躍

多謝你們既意見,我都會去搵下有咩班可以同佢一齊上

wan_sosin  加油!  發表於 14-5-15 00:21

引用:試遊戲治療,等佢地學表達情緒,唔係下下發

原帖由 DollyCC 於 14-05-14 發表
試遊戲治療,等佢地學表達情緒,唔係下下發脾氣,可以講
遊戲治療在哪裏有?

mosquito_chu 發表於 14-5-15 23:33
遊戲治療在哪裏有?
小童群益會

*出街唔可以正正常常咁行, 手舞足蹈
*唔識控制情緒
*長期坐唔定, 不停說話  不停打斷人地說話

真係好ADHD, 我個仔同識的小朋友都是如此, 至於是否資優, 我個幼稚園時都有老師說他是的, 我冇做過測試, 因為一來貴, 二來我覺得大部份小朋友都有資優的一面, 反而要控制佢有問題的地方.

醒目開學勳章

回覆:請問一下,, 究竟係ADHD , 資優行為問題定過度活躍

情況同我仔好似,我仔7歲小一,已在CAC見咗心理醫生,暫時係懷疑係專注力不足及過度活躍症,已排精神科!

‹ 上一主題|下一主題