用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2014香港中學/小學 50位排名榜
樓主: little_kid
go

2014香港中學/小學 50位排名榜

回覆 conniemar 的帖子

鄧顯的利害是人所共知,他們的成績是高過全港那些所謂神校,那些神校根本同佢沒得比

johnlone 發表於 14-5-19 09:11
回覆 conniemar 的帖子

鄧顯的利害是人所共知,他們的成績是高過全港那些所謂神校,那些神校根本同佢沒得 ...
神校點解會被人稱為神校, 不單止學生成績好。還有學校本身的歷史價值,學生強烈的歸屬感, 很多畢業後成功人士也會已曾經在這間學校讀過而覺得十分自豪!!! 這些都是地區名校都不能比到的.好似無線亞視咁, 即使亞視曾經拍過不少經典劇集咁又點呢? 即使無線拍過好多爛鬼劇咁又點呢? 亞視似終都係取代唔到無線成為一哥.....

conniemar 發表於 14-5-13 21:55
Sorry 我接受唔到道教聯合會xxx中學排名前過哂喇沙,maryknoll 同華仁囉

haha.... 呢d係咪畀同胞睇架?!  

佢地相信都係好事呢架?!  

tina_yauyt 發表於 14-5-18 19:02
唔出奇,人哋學校以前收form 6時,原學生25分都入唔返,呢間學校入到中六嘅,升大學嘅%係100%的!

...

其實係師資勁定校長勁?  令到成績咁厲害呢?

林護校長轉咗去保八, 成績暫時仲有待觀察!

回覆:melonfans 的帖子

應該同校長唔太關,因呢間學校過去廿多年都係咁勁,但無可否認,佢啲學生淨係讀書,課外活動唔太出色,係lunch hour個個都係只係食飯+讀書,球場唔多見有學生打波!

johnnywalker  咁都幾可悲  發表於 14-5-22 17:57
melonfans  ic. thx!  發表於 14-5-21 11:01

其實神校吾一定讀書叻哂。但係人地運動音樂樣樣掂。當然你可以淨係讀書,但係如可以,我希望我的孩子可以在各方面都可以,吾一定樣樣冠軍,至少吾係得一樣。

conniemar 發表於 14-5-13 21:55
Sorry 我接受唔到道教聯合會xxx中學排名前過哂喇沙,maryknoll 同華仁囉
我都接受唔到英皇排20 羅  

王家爸爸  這種坊間製作,睇下就算啦,沒必要太認真。  發表於 14-6-2 08:36

saintbernard888 發表於 14-5-19 10:44
神校點解會被人稱為神校, 不單止學生成績好。還有學校本身的歷史價值,學生強烈的歸屬感, 很多畢業後成功人 ...
是嗎?我認識的成功人士沒有為讀過神校而自豪,因為後來的成就都超過入讀神校的成績,反而不太成功的人士會自豪入讀過神校,因為都沒有其它事再值得自豪...
用亞視無線這種鬥差競爭行業去跟名校神校比較... @@a

p.s. 我同意神校學生歸屬感很強
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:saintbernard888+發表於+14-5-19+10:

引用:Quote:johnlone+發表於+14-5-19+09:11+回覆

naughtybj 發表於 14-5-21 07:13
really? I don't think so law.... If you are better than your parents now, you will forget how they f ...
心裡面感激係應該, 但會唔會周圍話人知佢出身神校又另一回事, 反而係父母為子女入讀神校相對自豪, 有d神校生我都係聽佢父母講先知
雖然自豪唔等於周圍講, 不過本身連佢係神校生都唔知, 我都唔會知佢為此自豪
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:naughtybj+發表於+14-5-21+07:13+rea

回覆:2014香港中學/小學 50位排名榜

今時今日,仍然有僱主是因candidate曾讀"名校"而employ對方的。。。

daisy17772  I knew that interviewer would in fact expect more from the graduates from those famous school. However, their performance doesn't necessarily meet the expectations.  發表於 14-6-2 00:11
nieualma  同意  發表於 14-5-22 09:03

引用:今時今日,仍然有僱主是因candidate曾讀"名

原帖由 Ehyclhphth 於 14-05-21 發表
今時今日,仍然有僱主是因candidate曾讀"名校"而employ對方的。。。
如果做sales ok㗎,佢地吹水能力不俗。

王家爸爸  有趣!  發表於 14-6-2 08:37

St. Stephen's Stanley primary  and Raimondi not even in the list??? 我無眼花嗎!!

我也不認同此做法……
但DSE直升的,佢又有此佳织,
不得不佩服!
当然,人地间间放假时,
你会見到白衣黄边的学生……
至於收到的学生是否如此标青,
自行果批会係!

我仔老師話係編比大陸人睇嘅,參考價值為負數。就連討論價值都係 “ 0 " 喎!

王家爸爸    發表於 14-6-2 08:43

引用:我仔老師話係編比大陸人睇嘅,參考價值為負

原帖由 takeshita 於 14-06-02 發表
我仔老師話係編比大陸人睇嘅,參考價值為負數。就連討論價值都係 “ 0 " 喎! ...
不認同! 對我來說很有參考價值。