用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗40校網
樓主: Jojo872
go

深水埗40校網 [複製鏈接]

Students in Shamshuipo can also be admitted to QC / Wah Yan.

回覆:深水埗40校網

基督教- 協和,聖紀文,聖安德烈
天主教- 荔天,瑪利諾神父
無宗教- 旅港開平
呢幾間都係好好架!40網好平均的,我唔覺得較其他網失色喎!

當然唔同區都有好學校, 不過如樓主是要因為校網而去40網既話就可以有更多其他選擇.  講真如一心想搬去就學校,而又一心一路上官津中學.應該留意埋中學校網.我想大家不是說40網差, 而只是想提醒樓主, 可以再考慮多些因素再決定, 因搬屋都是一件事及長遠的事

Jojo872 發表於 14-5-13 14:37
請問40校網好嗎? 考慮緊搬去果頭
其實40網都有好小學, 上面已有JM提及.
至於中學, 女生有明顯優勢, 因為有幾間不俗的女校.
如上智, 聖母玫瑰, 德雅,
男生也有長天,
男女校而有不錯的如黃棣珊, 銘賢

引用:Quote:Jojo872+發表於+14-5-13+14:37+請問4

原帖由 yankaka 於 14-05-21 發表
其實40網都有好小學, 上面已有JM提及.
至於中學, 女生有明顯優勢, 因為有幾間不俗的女校.
如上智, 聖母玫瑰 ...
Can't agree more! 其實深水埗的小學很多也不錯,中學也有不少band 1 的中學。

咁其實搬去邊區都一樣,每個校網都有中小學。

女仔40網出路真係唔會差過41, 上智同聖母玫瑰最好係無直屬小學, 易入過41既好女校

女仔去31,32都唔錯, 升中有真光, 仲可以揀BPS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題