用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中大指兒童戴 OK 鏡易患角膜炎
go

中大指兒童戴 OK 鏡易患角膜炎

中 大 研 究 發 現 , 18 歲 或 以 下 被 確 診 微 生 物 致 病 的 感 染 性 角 膜 炎 個 案 , 近 四 成 與 使 用 俗 稱 「 OK 鏡 」 , 即 用 作 控 制 近 視 的 角 膜 塑 形 隱 形 眼 鏡 直 接 有 關 。中 大 眼 科 及 視 覺 科 學 學 系 研 究 過 去 10 年 於 威 院 求 診 的 個 案 , 又 收 集 眼 科 醫 院 的 數 據 , 分 析 23 名 因 佩 戴 OK 鏡 而 引 起 嚴 重 角 膜 炎 的 個 案 , 所 有 患 者 經 治 療 後 , 留 有 永 久 角 膜 疤 痕 , 平 均 只 可 恢 復 七 成 視 力 。

中 大 指 出 , OK 鏡 利 用 高 透 氧 硬 性 隱 形 鏡 片 , 改 變 眼 角 膜 弧 度 , 佩 戴 OK 鏡 或 會 造 成 角 膜 上 皮 細 胞 損 傷 , 令 角 膜 變 得 脆 弱 , 如 清 潔 習 慣 不 佳 , 細 菌 進 入 眼 睛 , 會 導 致 角 膜 炎 , 呼 籲 家 長 為 子 女 謹 慎 選 擇 控 制 近 視 產 品 , 並 尋 求 眼 科 醫 生 意 見 。

回覆 torunpoland 的帖子

好擔心,仔仔戴緊

唔駛咁擔心,其實我哋配之前視光師已好詳細解釋,隻眼若有唔舒服就即刻去檢查。況且,醫生見親梗係有事啦。

回覆 msyung 的帖子

但小朋友仲細,好煩,一看見新聞心情立即下沉

MayTsai 發表於 14-5-13 23:18

但小朋友仲細,好煩,一看見新聞心情立即下沉
其實呢個並非新"新聞",中大會定期出這些所謂研究報告出來提醒家長。以我記得,他們已出過多次這樣報告。我配之前亦已知道這事情,所以我冇貪平去太子那間,我反而好concern 個after care service,同萬一有事,周邊有冇佢直屬分店在附近可即時去做檢查。不過,你配之前要考慮清楚,同埋唔好貪平,萬一出咗問題冇人理!

回覆:中大指兒童戴 OK 鏡易患角膜炎

我覺得中大呢班專家好有問題,佢地可以講ok lens有潛在風險,但就好唔應該趁機推介atropine 藥水,而唔去講atropine既巨大副作用,其實阿托品眼藥水帶比眼睛既副作用不會比ok lens既潛在風險更小。

Mighty  我都覚得係、点解一点也不説eye drops的pros&cons,有無利益衝突?  發表於 14-5-14 11:01
Jane1983  這是看完篇報導的感覺  發表於 14-5-14 10:46
sonkhl  同意  發表於 14-5-14 10:27

在我立場,我絕對唔會比小朋友滴中大呢班專家建議既阿托品。至於ok lens,如果純粹為咗唔駛戴眼鏡而戴ok lens,你冒既風險同你既得益不平等,不值得。但如果近視深同時加深極快(已做儘一切護眼措施),就可以了解下ok lens既pros and cons.

中大個statistics 其實不是太令人憂慮:十年來接18 cases, 7成是用ok lens. 戴ok lens 的人是多少,幾多用家有感染?有呢個數字先至能較清楚反映個風險。

醒目開學勳章

SAME HERE !!!

醒目開學勳章

回覆 joyce1234 的帖子

好同意~~~

所以清潔非常重要、鏡片&小朋友対手也是!! 仲有定期検査。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

現今大學已經成為商業機構,為賺錢,誇大對手問題而推銷自己。呢D低莊行為,現今真正商業社會已經唔用啦,真係低B

joyce1234 發表於 14-5-14 00:12
我覺得中大呢班專家好有問題,佢地可以講ok lens有潛在風險,但就好唔應該趁機推介atropine 藥水,而唔去講 ...
同意。更重要嘅係,我哋已經清楚OK鏡嘅問題同風險;但中大滴藥水有咩後遺症仲係一個迷

係於OK LENS,HONGKONG STANDARD有NEE段、但係無MAAK人講、一定係理大没有中大的公信力?!

However, the research contradicts a study by the Hong Kong Polytechnic University just a week ago, putting users in a quandary.

The Poly U study showed that Ortho- K contact lenses - commonly dubbed "OK lenses" - can significantly delay the progress of myopia in children aged seven to 12 years old and those having mixed myopia and astigmatism by up to 63 percent.

The university's School of Optometry did not record any cases in which Ortho-K caused damage to the eyes of children.

Those with vision problems use Ortho-K for about eight hours at night and their sight improves during the day without the need to wear glasses or contact lenses.

Ortho-K contact lenses have been around since the 1990s and can be used as an alternative to eyeglasses and surgery or for those who prefer not to wear contact lenses during the day.

UNQUOTE
Mighty
自分に負けるな!!

理大上周指有效 眼科醫生存疑

【本報訊】理大上周二發表有關OK鏡的研究報告,指OK鏡有效減低兒童近視加深速度達六成多,當時已有眼科醫生對OK鏡成效存疑,並指有機會令眼角膜缺氧及發炎。
相隔一周後,中大昨日隨即發表OK鏡可致角膜炎的研究,並指患者若未及時發現控制病情,可令角膜穿孔甚至致盲。
理大上周公佈的研究提到,去年訪問38名逾500度近視的8至11歲兒童,當中12人佩戴OK鏡,另外16名只佩戴普通近視眼鏡,兩年後佩戴OK鏡兒童近視度數平均只增加13度,而只戴近視眼鏡的則平均增加100度,戴OK鏡的兒童眼軸增長速度也較一般近視兒童減慢63%,反映OK鏡可延緩近視加深速度。

施壓調整角膜形狀 易受損
中大研究指出,OK鏡是用近似箍牙的原理,以隱形鏡片在角膜上施壓,藉此調整角膜形狀,有機會令角膜、特別是中間的部位受損,加上患者要在睡眠時佩戴,會減少眨眼次數,令清潔眼睛的淚水分泌減少,累積不潔物或細菌,所以容易誘發角膜炎,嚴重會致盲。
中大醫學院何善衡眼科及視覺科學講座教授譚智勇指,OK鏡並非醫療用品,一般公營機構及私家醫生均不會提供予患者,現時的OK鏡均由視光師提供。
對於理大的研究,他指研究具鼓舞性,但認為需有更大數據及研究支持OK鏡的成效及使用風險。  

究竟誰是誰非??

両面都聴、用緊的家長就要加倍小心。
Mighty
自分に負けるな!!

My family is in the field.  What I heard is, infection will be more serious than usual contact lens infection because there's lack of air when the kid's sleeping.  And the kid may not be able to tell you right away when something's wrong.  

So, perhaps the chance of getting infection is not high (don't know, I don't have statistics), if there's a problem it can be very serious.

Having said that, all of my friends using OK lens are very happy.   Just weigh the pros and cons and see if you can take the risk.

回覆:Chole 的帖子

我大女戴咗2年半OK鏡,係跟理大視光學 research team 做。隻鏡有幾個小洞,係透氣嘅!而且理大跟得佢嘅角膜情況仔細添。兩年半來,近視只加深了50-75度(左右眼有少少唔同)。我好滿意成效。但當中頭兩年都係我負責清洗,浸鏡。我相信只要清潔做得好,視光師跟得貼,係冇問題嘅。

坊間d眼鏡鋪為咗做生意,唔會評估個小朋友係咪適合戴OK鏡,又冇好好 follow up,當然會出問題。

但理大做嘢好仔細,詳細評估過大女先比佢戴。相反,細女有眼敏感又睫毛倒生,佢哋就唔建議佢帶,話佢平時角膜都易受損,唔適合再用硬鏡咁多個鐘,增加角膜受損風險喎!所以負責嘅視光師好緊要!

joyce1234  請問你大女戴鏡初期幾多歲?幾多度?  發表於 14-5-14 18:11