用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實好多人都說Boxhill中文淺
樓主: lilykksw
go

其實好多人都說Boxhill中文淺 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ltymama+於+14-05-13+發表我

原帖由 lilykksw 於 14-05-13 發表
你是哪一間分校?我是馬鞍山準備上pn,但好多人說中文淺,唔夠應付上本地小學

...
準備上?係出年15年定今年?

引用:Quote:原帖由+lilykksw+於+14-05-13+發表你

原帖由 cchls 於 14-10-01 發表
準備上?係出年15年定今年?
而家番緊學喇

我小朋友在Boxhill讀Pn和K1之後轉左去York重讀K1,現K2, 下年將會入讀國際小學,我覺得Boxhill同York係兩間完全唔同嘅野,不能作比較,Boxhill嘅出路係適合入國際小學多D,York反而進可攻退可守。兩者各有各好,好嘅地方不一様,視乎要d mug.

回覆:careysum 的帖子

我現在都上緊boxhill pg,諗住爭取分讀PN,請問點解boxhill將來主要升國際學校嘅?york唔係都好international school咩?我將來唔會選國際學校的,最多都係選英小

回覆 swarovski2011 的帖子

我12月都會上PG 呀, 同你一樣想入PN, 我個係細B, BOXHILL係咪要大B入曬學,有位先INTERVIEW細B ??

回覆:sionmisa 的帖子

咁又唔知喎!不過我有朋友9月b,前一年都讀完pg 就收了他入上年PN,所以我都係賻一賻

我岩岩打左去問啦, 話會IN 8月之前既小朋友先,如果有位先會IN細B, 即係我要7月先IN, O甘遲先IN, 如果有其他OFFER 都唔知等唔等佢好

佢個PG 點呀,好唔好呀, 你個小朋友鍾唔鍾意 ??

你是幾月b呀?我是9月,那麼都要等下年7月先in嗎?真係幾遲喎!不過我都會好似你咁諗,都唔知等唔等好了!至於pg,因為我是第一次join,無比較其他,暫時上了4堂,用英語上堂,每堂都有唱下歌、每週有一個主題做勞作/ 玩遊戲、食茶點、有自由時間玩幼稚園裡的遊樂場等...我只係當認識下學校,多一個機會入到PN咋!12月中會上CPDA,上完才有比較

引用:你是幾月b呀?我是9月,那麼都要等下年7月

原帖由 swarovski2011 於 14-10-03 發表
你是幾月b呀?我是9月,那麼都要等下年7月先in嗎?真係幾遲喎!不過我都會好似你咁諗,都唔知等 ...
CPDA完全唔同野,都冇得比較

我個係11月小B,佢話會BB -2 方歲前4個月IN, 你個9月B, 可能會同佢地一齊IN 尼  
你係邊間PG, 我報左FOTAN ....希望佢上得開心

Pg讀馬鞍山,PN兩間都報左小朋友好易滿足,放心

回覆:josie.leung 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我都係有york and bh offer 唔知點揀,我鐘意bh英文語景好,但之後升小冇打算讀國際,準備直資或英小,真的只適合升國際小學嗎?

回覆:cathy1214cathy 的帖子

我唔清楚bh升小ok唔ok,始終不是用家,聽人講多,不過我有英藝offer ,不讀bh了。另外york就只有2小時,我唔讀架喇!睇下佢會否俾k offer,你個b是幾月呀?我是9月b

ltymama 發表於 14-5-13 16:53
我個囡係Boxhill 唸playgroup, 亦已確應PN學位。我個人應為中文淺不是問題,自己身為中國人,幼兒程度的中 ...
請教是否從1歲起參加playgroup一定有得入pn班?am/pm是否有得揀嗎?仲需要參加面試嗎?THX!

引用:Quote:ltymama+發表於+14-5-13+16:53+我個

原帖由 luckyveronique 於 14-12-18 發表
請教是否從1歲起參加playgroup一定有得入pn班?am/pm是否有得揀嗎?仲需要參加面試嗎?THX! ...
我囡囡一歲起讀華景BH playgroup , 都有參加N班interview。基本上全部playgroup同學都有am offer。不過因為校車問題,我囡囡轉了另一間學校。

luckyveronique  that's good  發表於 14-12-18 15:47

回覆:luckyveronique 的帖子

不知是否一定有PN位,不過因為上pg熟悉了環境,所以上學只哭了一天。當時是有interview的,不知道他們收生準則。中文PN故事書香味和臭味親子閱讀,我不覺得情度淺

回覆:ltymama 的帖子

如果選擇讀boxhill, 升小學入讀非國際學校,即私校直資或官津,大家覺得ok 嗎?

coco800

我阿仔會9月返華景BH,唔知各方面老師好嗎?
請問全英語,你地平曰都同小朋友講嗎,婆婆平曰帶,所以怕仔返學唔識聽同做
‹ 上一主題|下一主題